Yeni yıl akşamının en keyifli anları şüphesiz çeşit çeşit lezzetle süslenen sofralarda çıkıyor. Ancak yılbaşı gecesi ne tükettiğine dikkat etmeyenler yılın ilk gününü sağlık sorunlarıyla karşılıyor. Diyetisyen Yusuf Öztürk, yılbaşı akşamı doğru beslenmenin ipuçlarını paylaşıyor.
#Yeni Yılda Ne YemeliAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerTiflis’e iner inmez arabamıza atlıyor ve iki saat mesafedeki Tsinandali bölgesine doğru yol alıyoruz. Epik bir coğrafyanın içindeyiz. Ruhsuz modernleşen Batum’dan sonra burası ilaç gibi geliyor. O yüzden “Tiflis ve çevresini görmeden gerçek Gürcistan’ı hissedemezsiniz” diyor ülkeyi bilenler.
#GastronomiIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapSene 1960’lar… Amerika Birleşik Devletleri’nin Delaware eyaletinde bir erkek çocuğu söylene söylene bahçedeki çimleri biçiyor. Babası, kendi memleketi Türkiye’de alışık olduğu üzere oğlunun da bahçeyle ilgilenmesini istiyor. Onunsa aklı fikri harekette! Öyle tutkulu bir spor aşığı ki sürekli vücudun nasıl çalıştığını kurcalıyor; acaba ne yaparsa daha kuvvetli kaslara sahip olup daha hızlı koşabilir, dizi incinirse bunu nasıl tamir edebilir? Bu merak sonunda onu dünyanın en ünlü doktorlarından biri yapıyor… Prof. Dr. Mehmet Öz ile beraberiz!
#Mehmet Öz‘Amadeus’ oyunu Okan Bayülgen ve Selçuk Yöntem gibi iki usta oyuncuyu bir araya getirdi. İkiliyle uzun bir pandemi arasından sonra yeniden izleyiciyle buluşan oyunlarını konuşmak üzere sözleşiyoruz. Artık çok iyi arkadaş olan Bayülgen ve Yöntem’le tiyatrodan başlayıp kız çocuk babası olmaya, yeni nesil oyunculara ve pandeminin düşündürdüklerine uzanan koyu bir sohbete koyuluyoruz.
#GazetehaberleriJaponya olarak destekledikleri projelerle Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’nin ve mültecilerin bulunduğu kentlerdeki yükü hafifletmeyi amaçladıklarını belirten Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, “Türkiye ve Japonya coğrafi olarak uzaktır. Fakat iki devlet tek yürektir” dedi.
#GaziantepSon zamanların yeni trendlerinden biri de 1920'lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanan ketojenik diyet oldu. Ünlü isimlerin de uyguladığı ketojenik diyet uzmanları ikiye böldü. Tartışmalı diyetin tedavi olarak kullanıldığı yerler vardır. Örneğin epilepsi hastası olan çocuklar için tedavide beslenme diyeti olarak kullanılır. Onun dışında Alzheimer, Parkinson ve otizmde de tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Peki, ketojenik diyet nedir?
#Ketojenik DiyetAntalya’nın sakin bir bölgesinde kendi halinde bir çiftlik... Bu çiftlikte ne büyükbaş ne de küçükbaş hayvan var. Binlerce çekirge, hamam böceği, un kurdu, Arjantin hamam böceği ve nicesi... Yılda 960 bin böcek satan çiftliğin arkasındaki kişi Selami Gökgöl. Böceklerin fiyatı tanesi 50 kuruştan başlıyor, 5.5 TL’ye kadar ulaşıyor. Yurt dışında bu iş “para basan” olarak anılıyor. Hayvan yemi olarak alan da var, protein takviyesi niyetine yiyen de... Hatta ilaç yapan da... İşte Antalya'daki o çiftlik...
#Böcek ÇiftliğiGitmeden önce Küba ile ilgili aklımda çok soru vardı. 10 gün kaldım. Onlarca insanla konuştum. Ancak şimdi aklımda çok daha fazla soru var. Sanırım 10 gün değil, 10 ay da yaşasam bazı soruların yanıtlarını hiç bulamayacağıma karar verdim. Şurası net; Küba büyük bir değişimin eşiğinde. Sonucunun ne olacağını ise hiç kimse bilmiyor.
#KübaNoel’den itibaren Batı’da gece hayatı yalnızlaşır. En eğlenceli yerler Noel pazarlarıdır. Bu pazarlar akşamüstlerine renk katar. Köşe bucak baharatlı sıcak şarap kokar. Üşüyen insanların lezzetli sığınağıdır bu sıcak şarap satan dükkânlar... Hep bir ağızdan Noel şarkıları söylenir. Sonra, evli evine, köylü köyüne...
#Mehmey YaşinBeyrut denince çoğu insanın aklına, karışıklık ve savaş geliyor. Zira 1970’lerde başlayıp yaklaşık 20 yıl süren iç savaş ülkeyi adeta durma noktasına getirdi. Lübnan'ın başkenti Beyrut, gerek güzelliği, gerekse gelen turist sayısı ve renkli gece hayatından dolayı yıllardır Ortadoğu'nun Paris'i olarak adlandırılıyor. Kötü günleri geride bırakmayı hedefleyen Beyrut, son yıllarda adeta küllerinden yeniden doğuyor. Ülkeye yapılan uçuş ve ülkeye gelen turist sayısı her geçen gün daha da artıyor.
#BeyrutYoğurt, son 10 yılın gözde besinlerinden biri. Dünya mutfağına bizim hediye ettiğimiz bu çok önemli lezzet, hemen her ülkede popüler bir gıda olma yolunda. Daha sık yoğurt yemenizi, sofralarınızı üzerine zeytinyağı gezdirilip nane-kekik-fesleğen eklenmiş nefis bir cacıkla süslemenizi ben de bilerek, hatta biraz da ısrar ederek tavsiye ediyorum. Nedeni şu...
Geçen haftanın magazin gündemi, boşanmak için mahkemeye başvuran evli bir çift arasında yaşanan “HPV enfeksiyonu” tartışmasıydı. Tartışmadan çıkarılacak çok önemli bir ders var: HPV enfeksiyonu bizde de yaygın cinsel hastalıklardan biri. HPV virüsüyle oluşan siğiller bir tür enfeksiyon.