Birçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeGüzel olmayı istemek ve bu uğurda makul bir çaba göstermek sağlıksız bir durum değil. Ama eğer zihniniz sürekli olarak güzel olmadığınız düşünceleriyle doluysa ve kusurlu gördüğünüz fiziksel özelliklerinizi takıntı haline getirip sürekli bu olumsuz duygu durumuyla boğuşuyorsanız, o zaman yolunda gitmeyen bir durum var demektir. Psikoloji biliminde ‘dismorfofobi’ adlandırılan beden algı bozukluğu diğer adıyla kendini beğenmeme hastalığı bu haftaki konumuz...
#Yelda BaşaranGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuDış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkKarın bölgesi, vücudumuzun kaburga bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede ise, bazı nedenlerden dolayı bazı şişkinler meydana gelebilir. Yaygın bir şekilde görülen karın şişliğinin pek çok farklı nedeni vardır. Genellikle de gaz sorunlarından kaynaklanan karın şişliğinin çok daha farklı nedenleri de olabilir. Karın şişkinliğine iyi gelen hareketler nelerdir sizler için derledik.
#Karın ŞişliğiTıp dilinde bulimia nervoza olan bulimia hastalığı vücudumuz üzerinde önemli etkileri olan ve günlük yaşantımızı etkileyen yeme bozukluğudur. Zihinsel strese ek olarak, sürekli aşırı yemek yeme ve zayıflama isteği, vücuda büyük bir yük bindirir. Bu nedenle bulimia teşhisi hayati önem taşır. Peki, bulimia hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte bulimia hastalığı tedavisi ve merak edilenler...
#BulimiaMetabolizma iç ve dış faktörlerden etkilenebildiğinden dolayı sürekli değişken haldedir. Bu nedenle metabolik hastalıklara yakalanmak oldukça kolaydır. Sizler için metabolik hastalıklar nelerdir ve nasıl anlaşılır? Metabolik hastalıkların belirtileri nelerdir, metabolik hastalıklar neden oluşur ve nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#SağlıkHala büyük sırrını koruyan ve çok sayıda bilimsel çalışmanın konusu olan "beyin, beynin çalışması, yapısı" kısacası insan beynidir. Bu bağlamda zaman zaman işitilen limbik sistem de elbette merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız limbik sistemi nedir, görevleri nelerdir, limbik sistemin bölümleri, fonksiyonları, limbik sistem hastalıkları ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
İnsanların sahip olduğu dürtüleri kontrol edememesi durumunda dürtü kontrol bozukluğu oluşur. Sizler için dürtü nedir, psikolojide dürtü kontrol bozukluğunun nedenleri nelerdir konularını araştırdık. Ayrıca dürtü kontrol bozukluğu nedenleri nelerdir, nelere yol açar ve nasıl tedavi edilir sorularını derledik.
Günümüzün ilgi çeken mesleklerinden birisi psikiyatrist mesleği olarak bilinmektedir. Bu mesleği yapmak isteyen milyonlarca kişi bulunmaktadır. En güzel mesleklerden birisi olan psikiyatrist için belirli şartlar bulunmaktadır. Psikiyatrist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Psikiyatrist olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PsikiyatristHer ay düzenli periyodlarla olması gereken adet döneminde kimi zaman bazı gecikmeler yaşanabilir. Mevsimsel, stresten adet gecikmeleri en sık rastlanan nedenlerden olsa da uzun süreli adet gecikmelerinin altında polikistik over sendromu gibi problemler yatabilir. Bu sebeple mutlaka bir uzmana danışmakta fayda vardır. Peki, Adet gecikmesi neden olur? İşte, adet düzensizliğinin en belirgin nedenleri…
#Polikistik Over SendromuVücudumunuzla ilgili hemen hemen her şeyi bilmemiz gerekiyor. İster karşı cins olsun, ister kendi cinsimiz olsun sağlık açısından bu çok önemlidir. Özellikle kadınlar kendi vücutları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmalıdır. Peki, Menstrüasyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kabızlık, diğer adıyla konstipasyon, büyük-küçük pek çok kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Yaşlılıkta, çocuklarda, hatta psikolojik nedenlerden nedenden kaynaklanan kronikleşmiş kabızlığın temelinde genellikle beslenme şekli yatar. Özensiz bir şekilde hazırlanan diyet listeleri doğrudan karın ağrısına ve sonuç olarak kabızlık sorununa yol açar. Peki, kabızlığa evde hemen ne iyi gelir, kabızlık karın ağrısı nasıl geçer? Kabızlık nasıl giderilir? İşte, kabızlık nedenleri ve evde anında çözüm olacak içecek ve yiyecekler...
#Kabızlık Nasıl GeçerErgenlik dönemi bireyin kişilik gelişiminin temellerinin atıldığı, hayata bakış açısının belirlenmeye başladığı ve hem bedensel hem de ruhsal gelişiminin hızla ilerlediği bir dönemi oluşturur. Bu geçiş dönemi genç birey için hiç bilinmeyen bir dünyaya adım atmaktır ve yetişkinlerde de olduğu gibi genç bireylerde de değişim ve yenilik kaygı verici olabilir.
#Ergenlikte AnksiyeteŞeker hastalığı (diyabet) günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı ciddi bir rahatsızlık. Eğer kanda yer alan şeker olması gereken seviyenin üzerindeyse şeker hastalığı söz konusu olabilir. Şeker hastalığı, vücutta çeşitli belirtilere de neden olur. Peki şeker hastalığı nedir? İşte şeker hastalığının belirtileri ve tedavisi
#Şeker Hastalığıİnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinSerebral Palsi, beyin dokusunda oluşan, kalıcı olan bir hasardır. Bu hasar, hamilelik esnasında, doğum sırasında ya da doğumu izleyen (yenidoğan dönemi) ilk ayda olur. Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.
#Serebral PalsiYeme bozuklukları; beslenme yetersizliği, aşırı beslenme, depresyon, madde bağımlılığı, anksiyete gibi ciddi sorunlara neden olabilen, yeme alışkanlıklarındaki sapmalardır. Yeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Bu durum mortalite ve morbidite açısından yüksek riske sahiptir. Yeme bozuklukları ergenlik dönemindeki bireylerde ve genç erişkinlerde oldukça yaygındır.
#Yeme BozukluğuGünümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetÇene eklemi, boyun omurgasına, dişlere yakın, kafatasına bağlı bir eklemdir. Bu nedenle bu bölgelerdeki rahatsızlıkların çene eklemini de etkileyeceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Çene Eklemi