Yemek yemenin bağımlılık haline gelebileceğini hiç düşündünüz mü? Son yıllarda sıkça karşılaşılan yeme bağımlılığının altında büyük çoğunlukla duygusal sebepler yatıyor. Stresli olduğu dönemleri gereğinden fazla yiyecek tüketmeyle aşmaya çalışan kişilerin bir süre sonra yeme konusunda bağımlı hale geldiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Burak Berber yeme bağımlılığından kurtulmak için önemli tavsiyeler verdi.
#Diyetİki usta oyuncuyu, Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu’nu buluşturan ‘Çirkin’ bu sezonun en çok konuşulan oyunlarından biri. Oyunda bir tavuğu canlandıran Arslanoğlu’nu üzerinde kostümü olmadan yakaladık ve bu rolün üstesinden nasıl geldiğini sorduk.
#Berk Arslanoğlu“Mutluluk bir varış noktası değil, yolculuğun kendisidir” der, Roy Goodman. Benim de hem yolculuğum hem de mutluluğum Fonksiyonel Beyin Cerrahisi ve Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) uygulamalarında...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinHürriyet Lezzetli Hayat yazarımız, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, sağlık haberleri hazırlarken görüşlerine sıklıkla yer verdiğimiz bir isim. “Kilo problemi yaşayan insanlar çoğu zaman kendi kilolarıyla ilgili gerçek bir değerlendirme yapamaz. Kendini ya olduğundan daha kilolu görür ya da olduğundan daha az” diyen Ayça Kaya yeni çıkan kitabı ‘40 Günde Yeni Sen’de sağlıklı beslenme bilincini davranışa dönüştürmeyi sağlayacak 40 maddelik bir liste veriyor.
#KİLO VERMETıp dilinde bulimia nervoza olan bulimia hastalığı vücudumuz üzerinde önemli etkileri olan ve günlük yaşantımızı etkileyen yeme bozukluğudur. Zihinsel strese ek olarak, sürekli aşırı yemek yeme ve zayıflama isteği, vücuda büyük bir yük bindirir. Bu nedenle bulimia teşhisi hayati önem taşır. Peki, bulimia hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte bulimia hastalığı tedavisi ve merak edilenler...
#BulimiaDijitalleşen ve hızlanan dünyada dikkatimizi günden güne kaybediyoruz. Sosyal medya uygulamalarının geliştiği, sınırların ortadan kalktığı bugünlerde sadece bir konu üzerine en fazla üç dakika odaklanabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığından kurtulamayan, dijital cihazlara mahkûm olan insanlık çok geç olmadan benliğini kurtarabilecek mi? İşte uzmanların önerileri...
#TeknolojiMuhtemelen rafine şekerle ilgili bazı bilgilere sahipsinizdir. Peki, sorbitol gibi düşük kalorili ikameler? Bu tatlandırıcının yenmesi güvenli midir ve sağlıklı bir diyette buna yer var mı? Sizlere sorbitol hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Sorbitol Nedir Ve Zararları Nelerdir?Pandemi dönemiyle beraber yaş farkı gözetmeksizin teknolojik araçlara daha fazla ilgi göstermeye başladık. Bu teknolojik araçların başında kuşkusuz telefon yer alıyor. Aslında telefonla bu kadar zaman geçirmeye neden olan faktörlerin başında telefonun kendisi gelmiyor. Bunun en temel sebebi, telefonla yapabildiklerimiz.
#SüpervizyonuPandeminin üzerinden tam bir yıl geçti ve bazılarımız bu süreyi evden çalışarak geçirdi. Bu sürede -ben başta- birçok kişi alışveriş bağımlılığının pençesine düştü. “Hocam, ne olacak bizim durumumuz?” dedim, ben sordum Psikolog Serap Duygulu anlattı…
#Alışveriş BağımlılığıTeknoloji, son 10-15 yılın hayatlarımızı en çok etkileyen, üzerine en çok konuşulan kavramı. Bilgisayarla tanışmamızın üzerinden kişisel bilgisayarlara sahip olmamız, ardından taşınabilir telefonların kullanıma girmesiyle hayatlarımız çok farklı bir yöne doğru evrildi. Derken sosyal medya platformları ortaya çıkıverdi.
#Sosyal MedyaYeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Peki yeme bozukluğu nedir? Yeme bozukluğuna sebep olan durumlar nelerdir? Belirtileri ve tedavisi nedir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, yeme bozukluğuyla ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
#Yeme BozukluğuSosyal medya uzmanı Deniz Unay, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde evde geçirilen zamanın teknoloji kullanımını da etkilediğini belirterek, "İnsanların pandemiden önce günlük ortalama kullanımları 4 saat civarındaydı ama şu an yaklaşık 8 saatin üzerinde sosyal medya ve teknoloji bağımlılığı ile iç içe yaşıyoruz." dedi.
#TeknolojiStres hepimizde istem dışı bazı belirtiler oluşturabiliyor, beklenmedik, sürpriz bazı problemler hatta kişilik değişimleri yaratabiliyor. Bunların bir kısmı ise stres maksimizasyonu sınırına ulaştığımıza yani işin kritik bir noktaya geldiğine işaret ediyor. İşte o kritik işaretler ortaya çıkınca işi oluruna bırakmak yerine bir doktordan yardım almanız gerekiyor. O işaretlerden bazıları şunlar...
#Osman MüftüoğluÖnce bilgisayarlar hayatımızı kapladı sonra tabletler, cep telefonları hatta akıllı gözlükler ve saatler. Her şey elektronik, her şey bilgisayarlı. Çocuklar neredeyse elektronik cihazlar ile bir uzuvları gibi görecek kadar çok meşgul oluyorlar. Bir yandan çocukların gelişimini etkilediği, hatta nörolojik rahatsızlıkları bile tetiklediği söylenirken, diğer taraftan teknolojiden uzak tutmanın da zararlı olabileceği söyleniyor.
#TeknolojiUçakta karşılaştım, Adana’ya uçuyordu. Tarsus Amerikan Lisesi’nde bir konferansa gidiyordu. O bir saat 15 dakika boyunca, çocuk eğitimiyle ilgili bana öyle şeyler anlattı ki, kafam karıştı. Doğru bildiğimiz yanlışların sayısı inanılmaz fazlaydı... Bir sürü insanın itiraz edeceği fikirleri var. Ama o takmış kafaya, insan yetiştirme modellerimizi yanlış buluyor, değiştirmenin peşinde... Özgür Bolat, bir eğitimbilimci. Kendi eğitimi de hayli sıkı. Boğaziçi, Harvard ve Cambridge mezunu. Aynı zamanda akademisyen. Boğaziçi Üniversitesi’nde iki yıl öğretim üyeliği yapmış. Cambridge Üniversitesi’nde doktora yaptıktan sonra da MIT’de doktora dersleri almış. Hurriyet.com.tr’de köşe yazarlığı, TEV’de danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapıyor. 2008’de, okullarda ‘Öğretmen Liderliği Projesi’ni başlatmış. Proje, 50’den fazla devlet okulunda ve özel okulda uygulanıyor.
Tarihte bağımlılık, bir bağımlılığın portresi, bağımlılığın alt kültürü, insanlar neden bağımlı olur, bağımlılık nasıl gelişir, bağımlılıkta genetik yatkınlık, bağımlı kişilik ve bozukluğu, bağımlılığı ortaya çıkaran davranışlar ve durumlar, bağımlılıkta aile tutumları, madde ve sanal alışkanlıklar beyinde nasıl çalışır, bağımlılık mı ödül eksikli sendromu mu ve doğru bildiğimiz yanlışlar hepsi ve bağımlılığa dair daha fazlası raflarda yerini alan "BAĞIMLILIK" kitabında cevap buluyor.
Selda Koydemir, Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nü bitirdikten sonra, ODTÜ’de doktora yaptı. Kafayı utangaçlığa takan akademisyen Türkiye’nin yanı sıra, Florida State ve Londra Roehampton Üniversitesi’nde de gençlerde sosyal kaygı üstüne araştırmalar yaptı. İnternet ve utangaçlık ilişkisini inceledi. Koydemir’e göre seslerin, kimliklerin ve görüntülerin olmadığı sanal dünyada gençler kendini ifade ederek utangaçlıktan sıyrılıyor