Yaşlılık Dönemi haberleri sayfasında Yaşlılık Dönemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 533 Yaşlılık Dönemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Belli bir yaşa gelen, iş hayatını geride bırakıp emekli olan çoğu insan bir kenara çekilir, yılların yorgunluğunu hiçbir şey yapmadan sadece dinlenerek çıkarmaya çalışır. Ancak boş durmaya alışık olmadığı için mutlaka kendini meşgul edecek bir şeyler arayan ya da çalışırken yapamadığı şeylerin acısını çıkarırcasına çok farklı alanlara yönelen ve 'Bu yaştan sonra yapılmaz' denen şeyleri başaranlar da var. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde emeklilik sonrası bir kenara çekilmeyen, aksine tutkularını ileri yaşlarda keşfeden ve yaptıkları işlerle parmakla gösterilen o nevi şahsına münhasır insanlarla konuştuk.
#EmeklilikSon verilere göre, çalışma hayatı içindeki ‘65 ve üstü’ olarak tanımlanan ‘yaşlı nüfus’ oranı yüzde 11.8. Doktor 85 yaşındaki Erdinç Köksal da onlardan biri. Emekli maaşıyla geçinemediğini söyleyen Dr. Köksal, “85 yaşında ak saçlı hekimin, bir sahil kasabasında dinleneceği yerde değil, fabrikada hasta bakmak mecburiyetinde kalması gerçekten düşündürücü ve üzücü” diyor.
#YaşlılıkKarı-koca atletler Çiçek (75) ve Oktay Şensoy (80) çifti pistlerin tozunu attırmaya devam ediyor. Süper anneanne 52, süper dede ise 65 yıldır pistte. Çok sayıda Balkan ve Türkiye birincilikleri ve rekorları bunan, 52 yıllık evli Şensoy çifti çevrelerini de motive ederek spora yönlendiriyor.
#YaşlılıkAKDENİZ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan’ın yürüttüğü Türkiye Gerontoloji Atlası GEROATLAS’ı esas alarak gittiğimiz Ordu-Gölköy, Aydın-Bozdoğan, Afyonkarahisar-Dinar, Sivas-Doğanşar, Muğla-Fethiye, İzmir-Karaburun’da uzun yaşamanın sırlarının peşine düştük. Evlerine konuk olduğumuz 20 yaşlıdan dinlediklerimizi Hürriyet sayfalarında 5 gün boyunca paylaştık.
#YaşlılıkYaklaşık her 10 aileden birinin Alzheimer hastası olan yakını bulunuyor. Bu hastaların büyük çoğunluğu evde yaşıyor. Evde yaşayan hastaların bakımı ise daha çok tam gün ya da kısmi olarak aile üyeleri tarafından yapılıyor. Alzheimer hastalarının bakımı ise her zaman kolay değil.
#Alzheimer65 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkan yaşlılık psikolojisini yalnız kalma ve ölüm korkusunun beslediğine dikkat çeken uzmanlar, bu dönemde sosyalleşmenin önemine vurgu yaparak, kişilerin huzurevi gibi ortamlarda yaşlılık psikolojisinden uzaklaştığını söylüyor.
#Yaşlılık Psikolojisinin İlacı SosyalleşmeYaşlılık dönemi psikiyatrik bozuklukları ve bilişsel rehabilitasyon alanında çalışan Prof. Dr. Cumhur Taş ve uzun yıllar sağlık sektöründe insan kaynakları yöneticiliği ve hastanelerde saha denetimcisi olarak çalışan Bircem Taş tarafından kurulan İzmir BT Danışmanlık, yılların deneyimiyle yaşlı bakımında yüksek standartlarda hizmet sunmayı amaçlayarak, yaşlı bireylerin her türlü ihtiyaçlarında profesyonel hizmet veriyor.
#1Hep merak etmez miyiz; yaşlılığımız nasıl geçecek? Cevabı haritamızda Satürn’ün hangi burca denk geldiğinde saklı. Doğum haritası çıkaran astro.com ya da cafeastrology.com’dan Satürn burcunuzun ne olduğuna bakabilir, buna göre de yazımı okuyup yaş aldıkça nasıl birine dönüşeceğinizi öğrenebilirsiniz.
#Dinçer GünerYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik sistemine ilişkin yol haritasını belirlediklerini, BES’in, mevcut sosyal güvenlik sistemini de içine alan bir yapıya kavuşturulacağını belirterek, tamamlayıcı emeklilik sistemine 2024’ün üçüncü çeyreğinde geçileceğini söyledi.
#Cevdet YılmazAçıklanan Orta Vadeli Programın en dikkat çekici kısımlarından biri, tamamlayıcı emeklilik sistemine geçilecek olmasıydı ki, hemen hemen tüm kesimler günlerdir bu konuyu tartışıp konuştuğu için programdaki önemli bir detay da gözlerden çaktı.
#Orta Vadeli ProgramBelli bir yaşa gelen, iş hayatını geride bırakıp emekli olan çoğu insan bir kenara çekilir, yılların yorgunluğunu hiçbir şey yapmadan sadece dinlenerek çıkarmaya çalışır. Ancak boş durmaya alışık olmadığı için mutlaka kendini meşgul edecek bir şeyler arayan ya da çalışırken yapamadığı şeylerin acısını çıkarırcasına çok farklı alanlara yönelen ve 'Bu yaştan sonra yapılmaz' denen şeyleri başaranlar da var. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde emeklilik sonrası bir kenara çekilmeyen, aksine tutkularını ileri yaşlarda keşfeden ve yaptıkları işlerle parmakla gösterilen o nevi şahsına münhasır insanlarla konuştuk.
#EmeklilikAraştırmalara göre dünyada her 10 kediden yalnızca 4’ü düzenli sağlık kontrollerinden geçiriliyor. Kedi sahipleri, kedilerini yalnızca hastalandığında veya yaralandığında veteriner kliniğine götürdüklerini belirtirken, Türkiye’deki kedi sahiplerinde de maalesef benzer bir durum söz konusu. Her 3 kedi sahibinden 1’i kedileri hastalık semptomu göstermesine rağmen kedilerini hemen sağlık kontrollerinden geçirmediğini belirtiyor. Oysa hastalıklarını gizleyebilen kediler için düzenli veteriner hekim kontrolleri yaşamsal öneme sahip.
#Sponsorlu İçerikÖMRÜMÜZ uzuyor. Bu hepimizi sevindiren olumlu bir gelişme. Ama bilelim ki ömrümüzün uzayan bölümü gençlik ve orta yaşlarımız değil, hayatımızın yaşlılık dilimi. Eğer kendimize iyi bakmayı beceremezsek, yeteri kadar sağlıklı değilsek net ve açık söyleyeyim, uzun bir ömür düşündüğümüz kadar iyi, güzel ve keyifli bir şey olmayabilir. Yeteri kadar hareket edemeden, dostlarla neşeyle savrulup gülemeden geçirilen bir yaşlılık dönemi,uzun ömür bize huzur ve mutluluk vermek yerine farklı sağlık sorunlarına kapı açan sorunlu bir yaşam dönemi de olabiliyor. İşte bu nedenle sadece uzun bir yaşama değil huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir hayata odaklanmak kısacası “ihtiyarlamadan yaşlanmak” temel hedefimiz olmalı.
#1BAKIM sigortasını ilk olarak geçen hafta, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), 3. yıl resepsiyonunda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu duyurdu. Bakanlıklar ortaklaşa çalışma yürütüyor. Kuvvetle muhtemel, 2023’ün ilk yarısında gündeme gelecektir.
#Bakım SigortasıRusya-Ukrayna savaşının tetiklediği pahalılık, Almanya’da günlük hayatta hissedilmeye başlandı. Gıda maddelerinden akaryakıta, elektrikten doğalgaza kadar günlük hayatımız için gerekli olan vazgeçilmezlerin neredeyse tümü zamlandı. ALDI, LIDL veya REWE gibi indirimli adlı büyük süpermarket zincirleri ürün fiyatlarını bir bir artırırken, bel büken bu artışlara karşı tüketiciler ise, “Elimdeki parayla ay sonunu nasıl getiririm?” veya “Nerede, nasıl tasarruf ederim” kaygısına düştü. Günlük hayatta nerelerde nasıl tasarrufa gidebileceğinizi araştırdık. İşte sizin için hazırladığımız tasarruf amaçlı sekiz öneri:
#Pandemi Kısıtlamaları Kalkıyor Mu?Tüm canlılar yaşarken evreler geçirebilmektedir. Bu geçirilen evlerin tamamı biyolojik yaşam döngüsüyle ilgilidir. Bilindiği gibi biyoloji canlıların doğma, gelişme ve büyüme gibi yaşam evrelerini konu alan bilim dalıdır. Yaşam bilimi olarak da bilinmektedir. Bu konuyla ilgilenen bilim insanlarına da biyolog ismi verilmektedir. Biyolojik yaşam döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir, yaşam döngüsünün aşamaları, evreleri ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimAlmanya’da serbest çalışanlar, yasal emeklilik sigortasına zorunlu olarak tabi olabilmek için kendi namına ve hesaplarına çalışmaya başladıktan sonraki 5 yıl içinde Alman Emeklilik Sigortası nezdinde başvuruda bulunabiliyor. Peki yasal emeklilik sigortasına tabi olanların avantajları ne olur? Alman Emeklilik Sigortası üyesi olan serbest çalışanlar, aynı sigortalı çalışanlar gibi emeklilik sigortası kuruluşu üzerinden rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilecekleri gibi malul olmaları ve tüm koşulları yerine getirmeleri halinde maluliyet aylığı almaya da hak kazanabiliyor.
#AlmanyaAlmanya’da serbest meslek sahiplerinin çoğunluğu emeklilik sigortasına prim yatırmadıkları için emeklilik güvencesinden yoksun kalacaklar. Alman Emeklilik Sigortası’na prim yatıran serbest girişimcilerin, buna rağmen özel emeklilik tasarruf hesaplarını dikkate almalarında fayda var...
#AlmanyaYaşlılığımız nasıl hayal edersek öyle geçer mi? Yapılan araştırmalar yaşlılığa yönelik pozitif beklentisi olanların söz konusu dönemi sağlıklı geçirdiğini gösteriyor. Sanki 20 yaş gençmiş gibi muamele gören yaşlıların vücutlarında enflamasyon azalırken görme becerileri keskinleşiyor. Bunun nedenlerini uzmanlara sorduk, kendilerini yaşlılığa nasıl hazırladıklarını öğrendik.
#YaşlılıkGürol Özgüven, 71 yaşında bir üniversite öğrencisi. Halen öğrencisi olduğu Anadolu Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi Yaşlı Bakımı Bölümü, Özgüven’in 60 yaşından sonra başladığı 4’üncü okulu. Gençliğinde de üniversite okuyan Gürol Özgüven, mezun olduğunda 5’inci diplomasını almış olacak.
#Gürol ÖzgüvenDünya Astım Günü’nün bu yılki temasının ‘hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları ortaya çıkarmak’ olarak belirlendiğini kaydeden Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zülfikar Akelma, bu şekilde hastaların doğru şekilde bilgilendirilmesinin amaçlandığını söyledi.
#Aybüke İnal KAMACI/AAÇekimleri 2018'de başlayan ve 3 yıl süren belgeselin galası, "9 Nisan Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Günü" kapsamında, İstanbul Valiliğinin ev sahipliğinde, 9 Nisan Cuma günü saat 19.00'da Atlas Sineması'nda gerçekleşecek.
#Atlas SinemasıKaju, kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum gibi vitamin ve mineraller içeriyor. Daha çok fıstık haliyle bilenen bu kuruyemişin besin değeri oldukça yüksek ve sağlık için de çok faydalı. Peki kajunun faydaları nelerdir, nelere iyi gelir? İşte kajunun faydaları...
#KajuPandemi kısıtlamalarıyla 65 yaş üstü bireylerin fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr.Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktördür. Bu yüzden 65 yaş üstü insanların her şart altında fiziksel aktivitelerini artırması gerekiyor. Ev içinde yürüyüş yapmak, çeşitli ağırlıklar kaldırmak ve taşımak, merdiven çıkmak, sandalyeye oturup kalkmak, lunge (adımlama), squat (çömelme), mekik, şınav, yoga, pilates gibi dar alana ve az ekipmana ihtiyaç duyulan, her yerde ve zamanda uygulanabilen egzersizler ev içinde ve sosyal izolasyon şartlarında yapılabilecek egzersizlere örnek olarak sayılabilir’’ dedi.
#PandemiKoronavirüs salgınında son dönemdeki sayı artışlarından dolayı 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkma saatlerinin kısıtlanmasıyla fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Öğr. Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktörlerden biri” dedi.
#Öğr.Gör. Muammer Çorum