Paylaş
Eğer köpek on yaş ve üstüyse artık onu yaşlı olarak tanımlarız. Yaşlılık dönemi, köpeklerin daha çok ilgi ve bakıma ihtiyaçlarının olduğu dönemdir. Yorulmuş olan organizma, hastalıklara daha açıktır. Bu dönemde köpeği iyi gözlemlemek ve sinyalleri doğru değerlendirmek oldukça önemlidir. Yaşlılık sürecine girmiş olan bir köpeğin düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması ve check-up’larının düzenli organize edilmesi daha uzun bir yaşantı için önemlidir. Yaşlılık sürecinde olan köpeğimizi bekleyen hastalıklar neler olabilir birlikte göz atalım.
Kalp ve dolaşım bozuklukları: Yaşlı organizmalarda en çok çalışan organ olan kalp ve ona bağlı dolaşım sistemi, en çok etkilenen yerlerdir. Özellikle kalp büyümesi ve kalp yetmezlikleri aynı zamanda da dolaşım bozuklukları, en çok karşılaşacağımız yaşlılık problemleridir. Düzenli kalp muayeneleri yaptırarak sıkıntılı bir durum olup olmadığının en az senede iki defa kontrol edilmesi gereklidir.
Eklem problemleri: Yıllarca vücudu taşıyan kemik sistemi ve eklem yapısı zaman içerisinde yıpranır. Yaşlı köpeklerde özellikle eklem problemleri ve fıtıklaşmalar konforlarını olumsuz etkiler. Yaşlılık sürecinde olan köpeğin birtakım gıda takviyeleri ile eklem ve kemik sağlığını desteklemek, kilo alımını engellemek, oldukça önemlidir.
Kanser: Yaşlılıkla birlikte vücutta ele gelen ya da göze batan anomaliler dikkate alınmalıdır. Bu dönemde su yüzüne çıkabilecek olan kanserleşme mutlaka köpek sahibi tarafından kontrol edilmeli şüpheli durumlarda veteriner hekimle hemen kontağa geçilmelidir.
Demans: Tıpkı insanlardaki yaşlılık sürecindeki bilişsel kayıplar ve bilişsel bozulmalar köpekler için de söz konusudur. Yaşlanmış olan köpeğinizde demans benzeri davranışlar gözlemlemeniz olasıdır. Bu dönemde ona karşı daha toleranslı olmamız ve birtakım doğal preparatlarla bilişsel algının kuvvetlenmesine destek olmamız gerekmektedir.
Çoklu organ fonksiyon kayıpları: Yaşlılıkla birlikte iç organlar, özellikle de böbrek ve karaciğer, yorularak fonksiyonlarında azalma şekillenebilir. Bu hayati organların işleyişlerinin düzenli kan ve ultrason tetkikleri ile takip edilmesi yaşlılık sürecinde önemlidir.
Paylaş