Güncelleme Tarihi:
Alzheimer hastalığı gittikçe ilerleyen bir şekilde bilişsel yeteneklerin yıkımına neden olan bir beyin hastalığı. Kişi hastalık ilerledikçe yavaş yavaş çevre ile iletişim kurma, karar verme yeteneğini kaybeder. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez. Belleğini kaybeder. Anormal davranışlarda bulunur. Kişilikte bir değişiklik olur ve kaygı artar.
ALZHEİMER HASTALARINA BAKANLARA TAVSİYELER
1) Hem kısa dönem hem de uzun dönem için plan yapın. Hastalığa hem maddi açıdan hem de duygusal açıdan hazırlıklı olun.
2) Olaylar yolunda gitmezse hoşgörülü olun.
3) Baktığınız Alzheimer hastasına saygı gösterin. Onunla birlikte gülün. Başkalarının önünde, hastanız orada yokmuş gibi, onun hakkında konuşmayın.
4) Tıbbi yardım alın. Alzheimer hastalığının tedavisi yok. Ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak ilaçlar mevcut.
5) Hastanız için evde güvenli bir ortam yaratın. İlaçların bulunduğu yerler gibi tehlikeli alanlara girmesini engelleyin.
6) Hastanızda davranış ve kişilik değişikliklerinin olabileceğini bilmeniz gerekir. Alzheimer hastası başlangıçta kompleks işleri, daha sonraki dönemlerde basit işleri yapmada zorlanır. Uyku ve uyanıklık zamanları değişir. Bazı geceler sizin normal uyku uyumanızı engelleyebilir.
7) Hastanızla ortak hatıralarınızı paylaşmaktan zevk alın. Alzheimer hastası yeni bilgileri öğrenmeyi, onları akılda tutmayı ve onları tekrar hatırlamayı başaramayabilir. Onunla önceki yıllarda mutlu oldukları hatıraları konuşmaya çalışın.
8) Kendinize bakın. Sevdiğiniz birine bakarken kendinizi de ihmal etmeyin. Alzheimer hastasına bakanlar arasında, depresyon, anksiyete ve strese bağlı fiziksel hastalık oluşabilir.