Güncelleme Tarihi:
Konu hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Royal Canin’in her sene sektörel dernekler ve veteriner hekimler destekleri ile düzenlediği “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” kampanyası kapsamında Kedici Veteriner Hekimler Derneği (KEDVET) Başkanı Veteriner Hekim Dr. Tarkan Özçetin, kedileri ve eşsiz doğalarını anlattı.
Kedilerle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir?
Yaşamımızı paylaştığımız kedilerin çoğu zaman başka bir canlı olduğunu kaçırıyoruz. Örneğin; bizim için bir yılı temsil eden zaman aralığı, onların ömürleri için çok daha büyük bir aralığı temsil eder. Kediler her ne kadar dayanıklı canlılar olsa da sağlıkları söz konusu olduğunda, bu özellikleri hayvan sahiplerinin dikkatine ve ilgisine ihtiyaçları olmadığı anlamına gelmiyor.
Kediler 9 canlı değildir; fakat bu yanılgıya düşülmesine sebep olabilecek ve kusursuz olarak nitelendirebilecek muhteşem bir anatomik yapıları bulunur. Leonardo Da Vinci, “bir kedi yavrusu bir başyapıttır” der. Kediler hem anatomik hem de fizyolojik olarak doğanın başyapıtıdır, uyum sağlama konusunda oldukça beceriklidirler ancak bu onların 9 canlı olduğunu göstermez. Kediler de, tıpkı insanlar gibi, hastalanır. Diyabetten kalp problemine, karaciğer rahatsızlıklarından obeziteye, genetik hastalıklara kadar bir insanın başına gelebilecek benzer hastalıkları kediler de yaşayabilir. Bu hastalıkların zamanında fark edilmesi ve erken teşhisi için kedi sahiplerinin hayvanlarını tanıması ve düzenli veteriner kontrollerinin gerçekleştirilmesi çok önemli.
Düzenli veteriner hekim kontrolleri neden önemli?
Veteriner tıbbı sayesinde kedilerin ortalama ömrü uzuyor.. Düzenli veteriner hekim kontrolleri kedilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmesine imkan tanıyor. Hem doğaları hem de hastalıkların seyri açısından değerlendirildiğinde kediler hastalık semptomlarını belli etmemeye programlanmış. Veteriner hekimler, kedilerin kendilerine özgü doğasını hakimdir, düzenli sağlık kontrolleri ile herhangi bir hastalığa karşı kedilerin gösterdiği semptomları erkenden fark edebilir ve zamanında müdahale ederek istenmeyen sonuçları engelleyebilir. Öte yandan kedilerin beslenmesi ve kilo yönetimi de düzenli veteriner hekim kontrolleri sayesinde doğru ve etkin bir şekilde planlanabilir.
Doğru beslenmenin kedi sağlık ve refahı üzerindeki etkilerinden bahseder misiniz?
Kedilerin refah dolu yaşamlarının en önemli kaynaklarından biri beslenme faktörü. Kedilerin özel sağlık ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen reçeteli mamalar onların yaşam kalitesini olumlu yönde etkiliyor. Mamaların ardında yatan bilim ve teknoloji oldukça fark yaratıyor. Örneğin, böbrek problemlerinden eklem problemlerine kadar farklı hastalıklara yönelik profesyonel mamaların sağladığı destekleyici içerikler, kedilerin yaşam kalitesini artırarak sağlıklı olmalarına yardımcı oluyor.
Kedilerin sağlığı üzerinde bu denli olumlu etki oluşturabilen mamaların seçimi de bu yüzden oldukça önemli. İnsanlar , farklı gıdalardan, kaynaklardan ihtiyacı olan besin ögelerini alabiliyor. Fakat kediler ihtiyacı olanı, evdeki besinlerle karşılayamaz. Kediler, yaşamı boyunca ihtiyaçlarına uygun olan mamasını yemelidir.
Zaman zaman kedi sahipleri 15-20 yıldır aynı mamayla kedilerini beslediklerini ve kedisinin bundan sıkılıp sıkılmadığını sorguluyor. Zaman zaman beslenme konusunda bazı trendler oluşur fakat bunlar sadece geçici pazar eğilimleridir. Bilimselliği kanıtlanmış çok az beslenme çözümü var. Kedilerin sağlığı için trendlere değil, bilime güvenilmelidir.
Kedilerin de aslında insanlar gibi farklı yaşam evreleri var. Bu evrelerde sağlık ihtiyaçları da değişiyor mu?
Kedilerin yaşam evreleri ikiye ayrılır: Minnaklık-gençlik ve yaşlılık dönemi. Bu noktada doğru bilinen yanlışlardan biri de yaşlılık döneminde kedilere aşı yapılmasının gerek olmadığı yanılgısı. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de yavruluk ve yaşlılık döneminde aşı oldukça önemli. İnsanlarda grip aşısı gibi yaşlılara öncelik verilen aşılar var, kedilerde de bağışıklığın sağlanması için yavruluk ve yaşlılık döneminde düzenli aşılamanın yapılması gerekiyor.
Öte yandan doğru beslenme özellikle yavruluk çağında oldukça önemli çünkü gelişme çağında, vücudun yapı taşları oluşurken kedilerin nasıl beslendiği, yaşamının geri kalanını da doğrudan etkiliyor. Hamile bir kedinin de iyi beslenmesi gerekiyor ki yavruları sağlıklı olsun ve yavru sağlıklı bir şekilde dünyaya gelsin. Yavru sütten kesildikten sonra da iyi beslenemezse kalan ömrü sık hastalıklarla veya kronik sağlık sorunlarıyla geçebilir. Ve elbette, yaşlılık döneminde de iyi beslenme çok önemlidir.
İyi bir mama, kedilerin sağlığına yapılan bir yatırımdır. Onun için beslenmeye dikkat etmeli ve sağlıkları ile ilgili sorumlulukları yerine getirerek veteriner hekimlerin tavsiyelerine uyulmalıdır.
İlandır