Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilay Şahin, düşmenin temel nedenleri arasında yer alan beyin, kas, sinir ve iskeletin sağlıklı olup olmadığının "üç adım testi" ile ölçülebileceğini belirtti.
#DüşmeMustafa Karabaş, anne ve babasının kavgası yüzünden ilkokul ve ortaokula gidemeyip Antalya’da bir kuyumcuda çalışmaya başladı. 15 yaşına geldiğindeyse o kritik kararı verdi, okuyacaktı. Ege Üniversitesi’nde makine mühendisliğinden mezun olan Karabaş, bugün Harvard Üniversitesi’nin ‘İleri Teknoloji’ Ekibi’nde.
#HarvardÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#Sağlık‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkUzun ömürlü olmak, sağlık içinde bir asrı devirmek son dönemde herkesin hedefi haline geldi. Bunu başaranlardan biri, üstelik bir dünya rekortmeni, genler ve çevresel faktörler kadar önemli olduğunu düşündüğü dört sırrını anlattı.
#SağlıkÖzel İzmir Gazi Hastanesi Evde Sağlık Birimi Tıbbi Direktörü Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Tanju Yılmazer, Gazi Hastanesi Evde Bakım Birimi olarak tüm hastaların muayene ve tedavilerinde bütüncül; bunun yanında ileri yaştaki hastalara da özgün bir yaklaşım sunduklarını söyledi. Dr. Yılmazer, ileri yaşlardaki hastaların sağlıklarıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#1Günümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#SağlıkDenge ve ölüm arasındaki ilişkiyi inceleyen 12 yıllık çalışmanın sonuçları British Journal of Sports Medicine'de yayınlandı. Araştırmaya göre orta yaş ve yaşlılarda tek ayak üzerinde dengede kalamama ölüm riski ile bağlantılı. İşte tüm dünyanın dikkatini çeken çalışmadan dikkat çeken detaylar...
#Tek AyakDÜZCE Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, Parkinson'un iyileşme sağlanan bir hastalık olduğunu belirterek, "Parkinson, semptomları oral ve cihaz destekli tedavilerle birlikte tama yakın semptomatik iyileşme sağlanan bir hastalık" dedi.
#Prof.Dr. Yıldız DeğirmenciGazeteci Henry Trewhitt, gözlerini Başkan Ronald Reagan'a kararlıkla dikti ve "Sayın Başkan, birkaç haftadır düşündüğüm bir konuyu gündeme getirmek ve bunu da özellikle ulusal güvenlik açısından yapmak istiyorum" dedi. Takvimler, 1984 yılının Ekim ayını gösteriyordu. Bir dört yıl daha başkanlık görevini sürdürmek için kampanyasına devam eden Reagan, rakibiyle canlı tartışma programında karşı karşıya gelmişti.
#KarakterParkinson Hastalığı ilk kez 1817 yılında James Parkinson isimli bir İngiliz doktor tarafından tanımlanmıştır. Parkinson hastalarının büyük çoğunluğu, genelde ileri yaşlarda başlayan ve ailesel olmayan ‘sporadik’ denilen gruptalar. Küçük yaşta başlamış olan hastalığın genetik olma olasılığı daha yüksektir. Peki, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığı belirtileri neler?
#Parkinson Hastalığı NedirKoronavirüs salgını sebebiyle mutlaka evde kalmamız gerekiyor. Ancak evde hareketsiz kalmamak gerektiğini de unutmamak gerekir. Hareketsiz kalmak fiziksel anlamda sağlığımız açısından sorun teşkil edebilir. Hem ruhsal hem de fiziksel sağlık açısından bu dönemde evde yapabileceğimiz en iyi aktivite hiç kuşkusuz ki egzersiz yapmaktır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hülya Şirzai evde yapılacak egzersizleri ve bize sağlayacak faydalarını anlattı.
#KoronavirüsUzmanlara göre, D vitamininin en önemli kaynağı olan güneşten her gün 15 dakika yararlanmak vücudun ihtiyacını karşılıyor. D vitamini eksiliği özellikle kapalı ortamlarda çalışmak zorunda olan kişilerde daha sık görülmektedir. İleri düzeyde olan D vitamini eksikliğinin halsizlik, yorgunluk ve denge kayıplarına hatta yaşlılarda düşme gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki, D vitamini eksikliği belirtileri neler? D vitamini hangi besinlerde bulunur?
#D Vitamini Eksikliğiİnsan sağlığı için önemli yer tutan vitaminler yetersiz kaldığı durumlarda, vücutta bazı tepkilerle kendisini belli ederek, istenmeyen sağlık problemlerine neden olabiliyor. Özellikle hücrelerin ihtiyacını karşılamada önemli yer tutan B12 vitamini uzmanların önerdiği şekilde takviye besinler ya da tedavi ile gideriliyor. Peki, B12 vitamini eksikliği nasıl anlaşılır? B12 hangi besinlerde bulunur? İşte, o konuya dair detaylar.
#B12 EksikliğiD vitamini eksikliği nasıl giderilir sorusunun yanıtı birçok kişinin merak edip sorguladığı konular arasında yer almaya başladı. Uzmanlara göre, D vitamininin en önemli kaynağı olan güneşten her gün 15 dakika yararlanmak vücudun ihtiyacını karşılıyor. Peki, D vitamini eksikliği nasıl giderilir?
#D VitaminiD vitamini eksikliği nasıl giderilir sorusu birçok vatandaşın sorguladığı ve merak ettiği konular arasında yer almaya devam ediyor. İleri düzeyde olan D vitamini eksikliğinin halsizlik, yorgunluk ve denge kayıplarına hatta yaşlılarda düşme gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki, D vitamini eksikliği nasıl giderilir? D vitamini hangi besinlerde bulunur?
#D VitaminiD vitamininin genellikle kemik yoğunluğu oluşumunda önemli bir etkisi olduğuna işaret eden uzmanlar, D vitamini eksikliğinin, kanserden Tip 1 diyabet gelişimine, bağışıklık sistemi hastalıklarının gelişimine kadar çok geniş yelpazede bir öneme sahip olduğunu vurguluyor. İleri düzeyde olan D vitamini eksikliği halsizlik, yorgunluk ve denge kayıplarına hatta yaşlılarda düşme gibi sorunlara yol açıyor. Peki, D vitamini eksikliği nasıl giderilir?
#D Vitamini EksikliğiB12 vitamini, vücudunuzun kırmızı kan hücreleri üretmesi ve sağlıklı bir sinir sistemi için gereken önemli bir besin maddesidir. B12 eksikliği; yaşlılar, veganlar, sık sık antiasit kullananlarla kilo verme ameliyatı geçirenlerde yaygındır. Aşağıdaki belirtiler sizde de varsa mutlaka doktorunuza başvurun.
#Solgun Beniz