Biliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADİnsanlık var olduğu günden beri daha uzun yaşamanın, yaşlanma etkilerini geri çevirmenin, yaşamı kısaltan ve kaçınılmaz olarak ölümle sonuçlanan hastalıkların çaresini bulmaya çalışıyor.
#LongevityBiliminsanları uzun zamandır yakınlarda bir yerlerden, akıllı bir medeniyetten gelebilecek sinyallerin peşinde. Dünya Dışı Akıllı Yaşam Arama Programı SETI’den bir biliminsanı grubuysa yapay zekâ yardımıyla böyle bir potansiyel taşıyan Dünya dışı sinyalleri ayıkladı.
#Umut Fırat EroğluBu yıl dünya tarihine mal olmuş, şöhreti okyanus sınırlarını aşmış dedektif Hercule Poirot’nun bir suçu çözmek için İngiltere dışına gerçekleştirdiği ilk seyahatinin 100. yılı. 1923 senesinde yayımlanan ve Türkçeye “Dersimiz Cinayet” (Altın Kitaplar) olarak çevrilen “Murder on the Links”, sadece gerçek hayatta değil kurgu aleminde de onun sınırları aşan bilinirliğinin de ateşleyicisi. Bir asırlık bu kıtalar arası macerayı bahane ederek Agatha Christie’nin yazarlık dünyasına ve Hercule Poirot’ya yakından bakalım...
#Agatha ChristieOrdu’nun uçsuz bucaksız fındık bahçelerinde tabiatla tatlı bir mücadeleyle geçen çocukluk, ODTÜ’de 1968 kuşağı öğrenciliği, TÜBİTAK ve TUSAŞ’ta milli savunmanın temellerinin atılması, İstanbul’da doğalgaza geçiş çalışmaları, AK Parti’nin kuruluşu, yedi yıllık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı… Ve ayrıldıktan 53 yıl sonra kentine belediye başkanı olarak dönüş... Karadeniz’in incisi Ordu’nun Belediye Başkanı Hilmi Güler ile eski albümleri karıştırdık...
#OrduMeksika Kongresi'ndeki özel oturumda sergilenen kalıntıların uzaylılara ait olduğu yönündeki teorinin, bundan 2 yıl önce bir grup bilim insanı tarafından çürütüldüğü hatta Youtube'da belgeselinin yayınlandığı ortaya çıktı.
#MeksikaDünyanın en zor ve favori okullarını bitiriyor. Aldığı eğitimlerin onda birini başkası alsa havasından geçilmez. Ona yetmiyor, daha da okuyor. Röportajımızı yaptığımız günlerde doçentlik tezini yazıyordu. Eğitim bilimci, akademisyen ve yazar olan Dr. Özgür Bolat, ilişkilere, eğitime, hayata farklı açılardan bakıyor ve adeta hap formüller sunuyor. Televizyon programlarının en çok aranan ismi. Kendisini yakaladım ve artık bırakmam.
#Sponsorlu İçerik20'nci yüzyıl sanatının en önemli ve etkileyici figürlerinden biri olan Pablo Picasso, 50 yıl önce 8 Nisan günü hayata gözlerini yumdu. Yenilikçi yaklaşımı, farklı akımlara yaptığı katkılar ve sınırsız yaratıcılığı ile Picasso sanat tarihinde efsanevi bir yere sahip. Ancak kişiliği de bir o kadar tartışmalı... Kimilerine göre 'yaratıcılığın efendisi' olan Picasso, kimilerine göre de çalışmalarında da görüldüğü üzere büyük bir kadın düşmanı. Peki Picasso gerçekte kim?
#Pablo PicassoGünümüzün en önemli küresel sorunları arasında, tüm insanlığı etkileyen doğal afetler ve bu doğal afetler sonucunda insanların zarar görmesi geliyor. Bir kavram olarak afet: İnsanları doğrudan etkileyen ve insan yerleşmeleri üzerinde fiziksel, ekonomik, sosyal ve çevresel kayıplara neden olan, olağan yaşam içerisinde insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplulukları etkileyen doğal, teknolojik ve insan kökenli olayların sonuçları olarak tanımlanabilir. Son afetlerden olan deprem çok büyük yıkıcı etkilerle Kahramanmaraş merkezli Türkiye’de yaşandı. Bu deprem binlerce kişinin ölmesine, yaralanmasına, bir anda yersiz ve yurtsuz kalmasına neden oldu.
#Konuk YazarTrafik yoğunluğu ve özel otomobillerin neden olduğu çevre kirliliği dünyanın dört bir yanında şehirlerin başlıca sorunlarından. Doğal olarak yerel yöneticilerden şehir planlamacılarına tüm ilgililer, çözüm önerileri geliştirmek için çalışıyor. Bu önerilerden biri olan 15 dakikalık şehirler özellikle pandemiden sonra popülerliğini artırdı. Bu durum bazı komplo teorilerinin ortaya çıkışına da neden oldu. İşte ayrıntılar…
#15 Dakikalık Şehirlerİncelikli sözleri ve asırlardan süzülmüş makamlarıyla dinleyene zevk veren klasik Türk sanat müziği (TSM), önemli sanatsal değerlerimizden biri. Konservatuvar eğitiminin yanı sıra ustalardan çıraklara aktarılan bu müziği pek çok yetenekli müzisyen genç, artık gazinolarda değil, sosyal medyada icra ediyor. Böylece hem onlar güncel mecralarda daha çok kişiye ulaşıyor hem de yeni jenerasyon bu müziği tanıyıp seviyor. Son dönemde YouTube’dan Instagram’a sosyal medyada karşımıza çıkan genç TSM’cilerin en popülerleriyle konuştuk.
#Türk Sanat Müziği (TSM)TIBBİ olanakların da artışıyla birlikte herkesin yaş almaya bakış açısının değiştiği bu günlerde konuyu Ekol Hastanesi göz doktorlarından Gökhan Erbakan ile görüştük. Fizyolojik fonksiyonların azalmasıyla hastalıklara ve ölüme karşı artmış hassasiyet olarak açıklanan yaşlanmanın evrensel olarak üç düzeyde değerlendirildiğini aktaran Dr. Gökhan Erbakan, bunları normal, hızlanmış ve başarılı yaşlanma olarak sıraladı.
#1Dünyada son dönemde ‘tanımlanamayan uçan obje’ görüntüleri raporlayanların sayısı önemli düzeyde artıp Pentagon da varlıklarını kabul edince NASA’nın başka çaresi kalmadı. Araştırma programına sadece 100 bin dolar ayırmasıysa biraz şüphe çekici. Şayet bir ifşaat gerçekleşecekse “Yıllardır vardı, biliyorduk ama söylemedik” demek yerine “Araştırdık ve bir şeyler bulduk” demek elbette daha makul.
#Umut Fırat EroğluTIP tarihinde anatomi ve fizyolojinin gelişmemiş olduğu dönemlerde hastalıkların oluş mekanizmalarını ve tedavi yöntemlerini açıklamak amacıyla Egeli Hipokrates’in geliştirdiği fonksiyonel tıp görüşü olan humoral patoloji milattan önce 5. Yüzyıl’da ortaya çıktı. Ege’deki antik Anadolu medeniyetlerinden başlayıp Roma-Bizans imparatorlukları, İslam medeniyeti, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarında 18. Yüzyıl Rönesans dönemine kadar binlerce yıl tıp alanında egemen olan bu yöntemi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Hekimi Dr. Doğu Yıldırım anlattı.
#1Son günlerde bir dizi ile popülerleşen, kalıtsal aile travmalarını çözme yöntemi olarak bilinen ‘Aile Dizimi’ hem merak konusu hem eleştirilerin odağı olmaya devam ediyor. Öte yandan dizide yer verilen ‘Seninle Başlamadı’ kitabı yoğun bir ilgi nedeniyle neredeyse yok satıyor. Biz de ilgili yöntemin odağında bulunan isimlerden İletişimci, yazar Dr. Umut Kısa’nın kapısını çalarak konu ile ilgili görüşlerini aldık. Zira kendisi hem bahsi geçen kitabın yazarı Mark Wolynn’un öğrencisi hem de yıllar önce Türkiye’de yayınlanmasını sağlayan kişi.
#BursaAy'a atılan ilk adımla ilgili tartışmalar ortaya çıkan yeni bir görüntü ile yeniden alevlendi. 1972'de gerçekleştirilen Apollo 17 görevindeki astronotlardan birinin vizöründe görünen yansımanın bir 'sahne görevlisi' olduğu iddia ediliyor.
#ABD