Bu hafta büyük şehirlerin yanı sıra pek çok tatil beldesinde de birbirinden renkli konserler gerçekleşecek. Marmaris’te Fazıl Say, Bodrum’da Selen Beytekin sahneye çıkacak, Urla’daysa Chill-Out Festival var. Elektronik müziğin önemli isimlerinden Black Coffee 19 Haziran Pazar günü KüçükÇiftlik Park’ı sallayacak. Ankaralılarsa aynı gün Bilkent Odeon’da gerçekleşecek Carmina Burana konserini kaçırmasın.
#KonserMüze ve sanat galerileri, pandemi koşullarına rağmen hayli hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2021’in sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 10 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT Beyoğlu’ndaki İpek Duben’in ‘Ten, Beden, Ben’ başlıklı sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2021'İn En İyi SergileriZilberman’da açtığı ‘ya da’ başlıklı sergisinde zamanı ve bedenleri döngüsel bir bakışla ele alan heykeltıraş Yaşam Şaşmazer “Bu sergi her şeyden evvel insana, onu saran ve etkileşimde olduğu dünyayla ilişkisine bakıyor. İnsanın doğayı işgal, istila ve kolonize etme çabasının yıkıcılığını takip ederek ortak bir yaşam imkânının izini aradım” diyor.
#Yaşam ŞaşmazerOdunpazarı Modern Müze’nin yeni sezonunu açan karma sergi ‘Günün Sonunda’ 36 sanatçının 40’ı aşkın eseriyle hepimizi yerkürenin geleceği üzerine düşünmeye çağırıyor. Sergi soruyor: “Yerküre, ‘biz’ olmadan yaşamaya devam edebilir. Peki türümüz bu bilgiyi özümseyerek doğanın içinde var olmanın daha saygılı yollarını arayacak mı?”
#Günün SonundaOsmanlı İmparatorluğu’nun son döneminin önemli yapılarından biri olan Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü, 16. İstanbul Bienali süresince Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç koleksiyonundan eserler ile ‘İçimdeki Çocuk’ sergisine ev sahipliği yapıyor.
#Abdülmecid Efendi Köşküİnsanlarla yan yana duran doğaüstü yaratıklar, kapı bekçisi gergedanlar, sırt üstü can çekişen aygırlar, hırkasının altına gizlenmiş korku içindeki insanlar... Tarihi Abdülmecid Efendi Köşkü’nde başladığı günden itibaren büyük ilgi gören ancak son günlerde küçük bir grubun saldırısıyla gündeme gelen ‘Kapı Çalana Açılır’ sergisinde yer alan çarpıcı eserlerin hikâyeleri...
#KitapsanatCappadox festivali kapsamında ‘Dünyadan Çıkış Yolları’ temasıyla düzenlenen sergisi, Kayadokya’nın benzersiz coğrafyasında izleyiciye sıra dışı bir güncel sanat deneyimi sunuyor. Fulya Erdemci, Kevser Güler ve Ilgın Deniz Akseloğlu küratörlüğünde düzenlenen sergi 11 Haziran’a kadar görülebilir.
#KitapsanatMüzik, çağdaş sanat, gastronomi ve doğa konseptiyle üçüncüsü düzenlenen sıradışı festival Cappadox’un sanat programından sorumlu küratör Fulya Erdemci ile ‘Dünyayı yeniden kurmak’ teması üzerine şekillenen bu yılki sergiyi konuştuk: “Görselliği bu kadar güçlü bir coğrafyada, görsel alana dair iş üretmek kolay değil. Sınırları zorlayıcı, teşvik edici ve heyecan verici bir deneyim...”
#Cappadox‘Ulaşılabilir sanat’ sloganıyla yola çıkan Mamut Art Project, bu yıl 26-30 Nisan’da beşinci kez gerçekleştirilecek. İstanbul KüçükÇiftlik Park’taki sanat fuarında 50 genç sanatçının standı olacak. Ayrıca Mamut Performansları adı altında 17 sanatçı beş gün boyunca performans sergileyecek. Üç yıldır Akkök Holding sponsorluğunda düzenlenen etkinliği Akkök Holding Yönetim Kurulu Üyesi Alize Dinçkök Eyüboğlu anlattı.
#Mamut Art ProjectGeçen hafta İstanbul’un gündemi H&M’in olaylı Balmain daveti ise bu hafta tam aksi: 10. yaşını kutlayan Contemporary Fuarı sebebiyle yüksek dozda modern sanat! Ve tabii sanatla beraber gelen seksi yan unsurlar: Davetler, partiler, koleksiyoner dedikoduları... Şimdi buyrunuz ilk izlenimlere...
Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat fuarı ‘Contemporary İstanbul’ başladı. Cem Erciyes, sanat eleştirmeni Hasan Bülent Kahraman’ın hazırladığı 1 milyon liralık listeyle bir koleksiyoner edasıyla fuara girdi, hangi eserlere sahip olabileceğini inceledi. Gördü ki sanat var diye burada paradan konuşmak ayıp değil. Hele pazarlık yapmak hiç değil. Fiyatlar yüksek olsa da Türkiye’de ve dünyada sanatın nereye gittiğini görmek için bile bu fuar ziyaret edilir. İşte yeni başlayanlar için Contemporary İstanbul...
Cuma günü açılacak kentimizin ikinci çağdaş sanat fuarı, ikinci yılında merakla beklenen bir sanat etkinliğine dönüştü. Beğenildi çünkü bu fuara gezilebilir sayıda galeri, bakılabilir oranda eserle katılıyor. Üstelik dünya sanatının ‘star’ isimleri kendi galerileriyle ayağımıza kadar geliyor. En görülesi olanları sıralayalım.
#Artınternational6-26 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Encounters: Turkish Contemporary Art in Korea (Karşılaşmalar: Türk Çağdaş Sanatı Kore'de”) sergisi Türk çağdaş sanatını Uzakdoğu'nun kültür ve finans merkezlerinden biri olan Seul'de tanıtmayı ve Güney Kore'de Türkiye çağdaş sanat alanında pazar yaratmayı amaçlıyor.
Beyaz Müzayede, 2011 yılını ustalara, orta ve genç kuşak sanatçılara ait 281 eserle kapatıyor. 17 Aralık’ta Conrad Otel’de gerçekleştirilecek müzayedede Mubin Orhon’un 1957 tarihli soyut kompozisyonu 200-250 bin, Mehmet Güleryüz’ün 1986 tarihli figürlü kompozisyonu 160-220 bin ve Neşe Erdok’un 1998 tarihli Beyoğlu Çocukları eseri 140-180 bin lira arasında satışa sunulacak.
İstanbul’un yeni çağdaş sanat platformu Art Beat Istanbul, 14-18 Eylül’de sanatseverlerle buluşuyor. İstanbul’daki çağdaş sanat galerilerini ve profesyonel sanat dünyasını temsil eden Art Beat, İstanbullu sanat profesyonellerine ve yatırımcılarına yeni bir zemin oluşturmayı, aynı zamanda İstanbul sanat dünyasını, sanatçılarını ve galerilerini dünyaya tanıtmayı hedefliyor.