Aksaray’daki Koçpınar Elmacık Şehit Halil Köksal İlkokulu, kadın velilerinden oluşan bir voleybol takımı kurdu. ‘Anadolu Sultanları’ isimli takımda kadınlar, şalvarlarıyla voleybol oynuyor. Takım bugünlerde harıl harıl Vodafone Sultanlar Ligi ekiplerinden Kuzeyboru ile yapacakları maça hazırlanıyor.
#AksarayKöy okulu öğretmeni Rumeysa Çevlik’in, hamur yerine çamur kullanılan, atık malzemelerle tasarlanmış pek çok farklı atölyesi bulunan ‘açık hava sınıfı’ yeni müfredatta ‘örnek sınıf modeli’ olarak gösterilmiş, sıra dışı öğretmen uyguladığı sistemi Hürriyet’e anlatmıştı. Çevlik’in açık hava sınıfları, görev yaptığı Osmaniye Kadirli ilçesindeki 12 okula yayıldı ve tüm anaokullarında uygulanmaya başlandı. Rumeysa öğretmen; “Bugünleri hep hayal ediyordum ve Türkiye’de tüm okullara ulaşıp ulaşamayacağımı merak ediyordum. Sanırım bu yavaş yavaş gerçekleşecek” dedi. Diğer yandan okulu ziyaret eden İtalyan eğitim heyeti, ‘açık hava sınıfını’ kendi ülkelerinde de uygulayabileceklerini söyledi.
#Rumeysa ÇevlikÜç kimya şirketi Aksa, Akkim ve DowAksa toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda “Eşitliğin Kimyası” projesini hayata geçirdiklerini duyurdu. Projenin ilk ayağına AÇEV iş birliğinde Yalova’da ‘Hayat Dolu Buluşmalar’ programı ile başlayan üç şirket, kadınların güçlenmesi ve kız çocuklarının eğitime erişiminin artırılmasını hedefliyor.
#Aksa AkrilikSon zamanlarda saray yavrusu gibi evlerini, son model arabalarını, lüks ve rahat içindeki rahat yaşamlarını bırakıp yaşadıkları büyük şehirleri özellikle de Los Angeles’ı terk eden çok sayıda Hollywood yıldızıyla karşılaşıyoruz.
#Amanda SeyfriedKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayHareketin ABC’si olarak tanımlanan motor beceriler okul öncesi dönemde kazandırılması gereken temel becerilerdir. Bu beceriler yer değiştirme becerileri, nesne kontrolü gerektiren beceriler ve denge becerileri olarak sınıflandırılır. Koşma, sekme ve galop yer değiştirme becerisi olarak sınıflandırılırken, nesne fırlatma, top sektirme veya topa ayakla vurma nesne kontrolü gerektiren becerilerdir.
#Konuk YazarYüreğir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde ‘Kızlarımıza Sözümüz Var’ sloganıyla Minik Yürekler Kreşi, Hanım Sabuncu Kreşi ve Atakent Kreş ve Gündüz Bakımevi’ndeki gerçekleştirilen etkinlikler bünyesinde, resim atölyesinden, müzik gösterilerine, yüz boyama etkinliklerinden dans gösterilerine, meslek gösterilerinden, sanatsal faaliyetlere kadar birçok etkinliğe katılım gösteren çocuklar, günün anlam ve önemi ile doyasıya eğlendi.
#AdanaOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk Yazar‘Küresel Öğretmen Ödülü’ sahibi anasınıfı öğretmeni Mehmet Bilgin, öğrencilerini bazen ‘Taş Devri’ne götürüyor bazen uzay istasyonuna çıkarıyor. Uçmak isteyen öğrencisi için ‘zipline’ bile kuran Mehmet öğretmen, sınıfı, çocukların koşa koşa geldiği bir ‘hayal şehri’ne çeviriyor.
#Küresel Öğretmen ÖdülüMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencileri dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korumak, öğrencilerin güvenle hareket edebilecekleri dijital ortamları oluşturmak ve öğrenme meraklarını akademik ve bilimsel mecralara yönlendirmek amacıyla Dijital Yaşam Becerileri Projesi başlattı.
#Millî Eğitim BakanlığıAileler çocuklarının geleceğini güvence altına almak için kendi hayatlarından fedakârlık yapıp imkânları ölçüsünde yatırım yapar. Evlada miras bırakmak, hem bizim kültürümüzde hem de dünyanın pek çok yerinde geçerli bir durumdur. Ancak son dönemde yurt dışında pek çok ünlü ve zengin isim, çocuklarını kendi ayakları üstünde durmaya yöneltmek istedikleri için servetlerini hayır kurumlarına bağışlayacaklarını dile getiriyor. Peki, yemeyip içmeyip bir ev, araba alan ya da çocuğu devralsın diye iş kuran aileler çocuklarına iyilik mi yapıyor yoksa onları tembelliğe mi itiyor? Çocuklara miras bırakmak ne kadar doğru?
#MirasAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çiftlere ücretsiz evlilik eğitimi veriyor. Bu eğitimlerde çiftler sağlıklı bir evliliğin nasıl olması gerektiğini, ilişkide yaşanabilecek sorunların çözüm yollarının neler olduğunu ve doğru iletişim yöntemlerini öğreniyor.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, hayatlarını birleştirmek üzere olan çiftlere ücretsiz evlilik öncesi eğitim veriyor. Bu eğitimlerde uzmanlar sağlıklı bir evliliğin nasıl olması gerektiğini, ilişkide yaşanabilecek sorunların çözüm yollarının neler olduğunu ve çiftlerin birbiriyle doğru iletişim kurmasının önemini anlatıyor.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıTürkiye’de 2022 yılı eylül ayı itibariyle farklı eğitim kademelerinde öğrenim gören 19 milyonun üzerinde öğrenci örgün ve yaygın eğitim ve öğretim süreçlerine başladı. Bu yılının birinci dönemi nispeten sakin ve öğretim süreçleri açısından ilgili planlamalar dahilinde devam ederek 20 Ocak 2023 tarihinde dersler tamamlanıp yarıyıl tatili başlamıştı.
#Konuk YazarDisleksi hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir öğrenme bozukluğudur. Semptomları ve şiddeti yaşa göre değişebilir. Genel olarak, disleksili bireyler kelimeleri basit seslere ayırmakta zorluk çekerler. Seslerin harfler ve kelimelerle nasıl ilişkili olduğunu öğrenmekte zorlanırlar, bu da yavaş okumaya ve okuduğunu anlama problemlerine neden olur. Disleksi genellikle okuma bozukluğu olarak bilinir.
#Konuk YazarDeprem her yaş grubundan birey için yaşam dengesini bozan, yeni koşullara uyum sağlaması zaman alan, zorlayıcı ve travmatik bir stres faktörüdür. Travmatik olaylar ardından hemen her yaş grubu bireylerde benzer şekilde; uyku sorunları, güvensizlik, korku, kaygı, çaresizlik, öfke, zihinsel karmaşa gibi akut-kısa süreli bazı tepkiler gözlenebiliyor.
#Konuk YazarDeprem, sel, çığ, toprak kayması gibi doğal afetler ile savaşlar birçok yaşamı aramızdan aldığı gibi yaşam alanlarını ve bu alanların altyapısını etkileyerek toplumun normal işleyişini bozar. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli başlayan ve “asrın felaketi” olarak tarihine not düşülen depremler zinciri nedeniyle 11 ilimizin yanında tüm Türkiye derinden etkilendi. Bu etkilenme hayatın durağan akışında bir kaos ortamını meydana getirdi. Bu coğrafyada yaşayan bireyler yaşadığı maddi yıkımın yanında manevi olarak da bir yıkım yaşadı.
#Konuk Yazar