Venedik, bugün eski saraylarını koruma mücadelesinde. Bir konağı korumak az bir şey değil. Venedik’i korumak için İtalya gayretini tabii ki gösterecek. Ama dünyanın Venedik için gösterdiği gayret hiçbir şekilde istenen düzeyde değil... Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hayli orijinal... Marco Polo, dünya tarihinin ilginç bir seyyahıdır. Milattan önce 13. asırdan beri kaleme alınan seyahatnameler var. Onların içinde Marco Polo’nunki en çok tartışılanı...
#VenedikKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#Sponsorlu İçerikKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#1Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2024 yılında da katılımcılara unutulmaz bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. 13 Nisan’dan 10 Kasım’a kadar 16 farklı şehirde, sekiz aya yayılmış bir kültür-sanat maratonuyla Türkiye adeta bir festival iklimi yaşayacak. Anadolu'nun yedi farklı bölgesinde gerçekleşecek etkinlikler aracılığıyla Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliği ışığında herkese görsel, işitsel ve duygusal açıdan zengin bir deneyim yaşatılacak.
#Türkiye Kültür Yolu FestivaliTürkiye’nin köklü sanayicilerinden Orhan Holding üretim, teknoloji ve ihracatta yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. Kendisini fotoğraf gönüllüsü olarak tanımlayan Orhan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Necla Orhan, “Her geçen yıl sanata olan odağımızı artırıyoruz. Uluslararası düzeydeki fotoğraf yarışmasının önümüzdeki sene 20. yılını kutlayacağız. Fotoğrafçılığın yanı sıra, heykel ve resim gibi alanlarda sanatseverleri bir araya getiren Ninecim Sanatevi'ni geçen yıl faaliyete geçirdik ve bu şekilde sanata olan bağlılığımızı daha da güçlendirdik” dedi.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’nin köklü sanayicilerinden Orhan Holding üretim, teknoloji ve ihracatta yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. Kendisini fotoğraf gönüllüsü olarak tanımlayan Orhan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Necla Orhan, “Her geçen yıl sanata olan odağımızı artırıyoruz. Uluslararası düzeydeki fotoğraf yarışmasının önümüzdeki sene 20. yılını kutlayacağız. Fotoğrafçılığın yanı sıra, heykel ve resim gibi alanlarda sanatseverleri bir araya getiren Ninecim Sanatevi’ni geçen yıl faaliyete geçirdik ve bu şekilde sanata olan bağlılığımızı daha da güçlendirdik” dedi.
#Necla OrhanBu hafta Nazan Öncel, IF Performance Hall Beşiktaş’ta; Büyük Ev Ablukada, DasDas’ta müzikseverlerle buluşacak. DasDas ayrıca David Bowie hayranlarına özel ‘+1Sunar: We Can Be Heroes: Bir David Bowie Gecesi’ etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Devrim Erbil ve Erol Evgin ‘Yan Yana’ isimli sergide bir araya geliyor. Emin Alper’in yönettiği tiyatro oyunu ‘Öteki’yse Zorlu PSM’de.
#Ajanda6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazTürkiye’yi Büyükelçi olarak Portekiz, KKTC ve İsveç’te temsil etmiş olan emekli diplomat Kaya Türkmen’in “Devlet Terbiyesi” başlıklı hatıratını okurken karşıma sürpriz bir şekilde ünlü şair ve ressamımız Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun büyük bir sanat eserinin başına gelen bir felaketin öyküsüyle karşılaştım.
#Bedri Rahmi EyüboğluAnkara’nın en eski galerilerinden Siyah Beyaz 40 yaşında. Kuruluşundan bu yana sayısız sanatçıyı ağırlayan, birçok insanı sanatla tanıştıran, gazeteciden akademisyene müdavimleri olan barıyla sosyal hayatın kalbi haline gelen galeri bugün kurucusu Faruk Sade’nin kızı Sera Sade’ye emanet: “Onlar kendi jenerasyonlarıyla yola çıkmışlar, ben de kendi yaşıtlarımla kendi hikâyeme başladım.”
#Uygar TaylanNuri Kuzucan’ın Arter’deki kişisel sergisi ‘Pasaj’, kavramın hem zihinsel hem algısal yansımaları üzerinden akışkanlık ve geçişkenliğe odaklanıyor. Küratörlüğünü Nilüfer Şaşmazer’in üstlendiği sergi, hayali bir sokak bağlamında kaos/düzen, ışık/gölge, boşluk/doluluk, yüzey/derinlik, iç/dış gibi ikilikleri gündeme getiriyor.
#Nuri KuzucanAntik Mısır dönemi mumyaları keşfedildikleri günden bu yana hep merak uyandırıyor. Mumyalama işleminin amacı genelde bedeni ölümden sonra korumak olarak biliniyor ancak İngiltere'de geçtiğimiz günlerde açılan bir serginin organizatörleri, bu ezberi bozan önemli tespitler ortaya koyuyor. İşte ayrıntılar...
#Antik Mısır MedeniyetiSoyut anlatımın usta isimlerinden Mustafa Salim Aktuğ’un ‘Yerçekimi’ adlı sergisi Ankara Next Level’daki Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde açıldı. Serginin küratörü Kıymet Giray, Aktuğ’un resimleriyle ilgili “Ağaçlar, çiçekler, daha çok renk, daha çok ışık” diyor.
#Mustafa Salim Aktuğİnci Eviner, Dirimart’taki ‘Huriler ve Yolcular’ başlıklı solo sergisiyle düş sahneleri kuruyor. Daha önce Liverpool Bienali’nde gösterilen çift kanallı videosu ‘Cenneti Sahnelemek’ ve bu sergi için ürettiği seramik heykellerden oluşan yerleştirme çalışması ‘Yolcular’la izleyici karşısına çıkan Eviner, “Videoda sahne alan kadınlar kendilerine yüklenen kimliklerle mücadele ediyor ve neşe içinde isyanlarını sürdürüyorlar” diyor.
#İnci EvinerÇağdaş sanatın önemli kurumlardan TATE’in ‘misafir sanatçı’ programı kapsamında bir ayını Cornwall'daki Porthmeor Stüdyosu’nda geçiren seramik sanatçısı Burçak Bingöl, bu deneyim sonucunda ortaya çıkardığı ‘Dünyada Küçük Titreşimler’ sergisiyle Tate St. Ives’a konuk oluyor.
#Burçak BingölBritanyalı sanatçı kolektifi United Visual Artists’in Borusan Contemporary’de açılan sergisi ‘Kaosun Eşiği’, ışık, form ve hareketin iç içe geçtiği heykel, performans ve mekâna özgü yerleştirmeleriyle seyircisini kozmikten dünyeviye doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Sergi, aynı zamanda dünyadaki yerimizi sorgulamamıza dair bir çağrı.
#United Visual ArtistsYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuÇalışmaları dünyanın en prestijli dergilerinden The New Yorker’a defalarca kapak olan usta illüstratör ve ressam Gürbüz Doğan Ekşioğlu, ‘Karma’ başlıklı sergisiyle Brieflyart’ta. Kompozisyonlarındaki ‘teklik’ ve ‘boşluk’ hissini çocukluğunun geçtiği Karadeniz coğrafyasına bağlayan Ekşioğlu, “Ordu sahilinde gezinirken uçsuz bucaksız Karadeniz’e bakar, küçük bir kayık bile göremezdim. Bu nedenle olmalı ki resimlerimde boşluk vardır” diyor.
#Gürbüz Doğan Ekşioğlu‘Sagalassos’u İzlemek’ başlıklı sergisiyle Bozlu Art Project’e konuk olan usta fotoğrafçı Murat Germen, “Sagalassos, doğa verileri dikkate alınarak inşa edilmiş bir kent. Mimarlık ve kent planlaması el ele. Yaşamın tam göbeğinde oturan su ise kentin şekillenmesindeki başat kıstas olmuş. Bunların hepsi, günümüz kent planlamasında ranttan dolayı göz ardı edilen ama aslında örnek alınması gereken konular, meramım budur” diyor.
#Murat Germen