Başbakanlıkça oluşturulan heyetin Marmara Bölgesinde yaptığı inceleme sonucunda hazırladığı rapor,deprem sonrasında yapılan çalışmalara rağmen önemli sorunların varlığını tespit ediyor. Raporda, plansızlık ve eşgüdüm eksiklikleri vurgulanıyor, imkanların eşit dağıtılmadığı ve prefabrik konutların büyük bir sorun teşkil ettiği belirtiliyor. Ayrıca vatandaşların kalıcı konutları beğenmediği kaydediliyor.
Türk basınının duayen isimlerinden olan yıllarca Hürriyet’in Londra Temsilciliği’ni yürüten Faruk Zabcı, 77 yaşında hayata veda etti. Zabcı, Bosna’dan Kosova’ya Afganistan’dan Irak’a birçok krizi yerinde izleyerek Hürriyet okuyucusuyla buluşturmuştu.
#Faruk ZabcıBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Deprem17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
#DEPREMDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbulSon depremler 31 Temmuz tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilenler arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki saat 07.10'da merkez üssü Malatya Yeşilyurt 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde meydana geldi? Az önce deprem mi oldu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte anlık olarak güncellenen AFAD ve Kandilli son depremler 31 Temmuz tablosu...
#DepremBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonunu devreye aldı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız" dedi. Özener, "Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli'ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiTürkiye’nin en önemli girişimlerinden biri olan Deprem Erken Uyarı Sistemi EDİS, hem kamunun hem de farklı ülkelerin radarında. Kamunun yakın zamanda EDİS’e yapacağı yatırımla yeni bir unicorn daha doğabilir. Ayrıca başta Meksika olmak üzere çok sayıda ülke de uygulamayı kullanmayı planlıyor. Fay hatlarına gömülen özel sensörlerin deprem anında alarma geçmesi ile çalışan EDİS, vatandaşlara saniyeler kazandırarak kaçma ve korunma imkânı sunuyor. Buna göre İstanbul’da beklenen deprem için en kötü senaryoda 5-6 saniye, diğer senaryolarda ise 30-40 saniyelik bir zaman olabiliyor.
#EDİSJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, "Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi söz konusu İstanbul segmenti üzerinde, 4- 5 büyüklüğünde depremler meydana gelmesi doğaldır. İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
#İstanbulJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, "Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi söz konusu İstanbul segmenti üzerinde, 4- 5 büyüklüğünde depremler meydana gelmesi doğaldır. İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
#DepremCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kocaeli mitinginde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz ne yaptıysak CHP’nin sabotaj siyasetine rağmen yaptık. Neyi başardıysak bu zihniyetin çelmelerine rağmen başardık. Engelleri tek tek aşarak, zincirleri parçalayarak, zorlukları göğüsleyerek Allah'a hamd olsun bugünlere geldik" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Önümüzdeki 5 yıl boyunca gündemimizin ilk sırasında depreme hazırlık başlığı olması bizim açımızdan hayati önemdedir. Biz tüm planlarımızı bu gerçeklerin ışığında yapıyoruz. Seçim sürecinin neticelendirilmesiyle kentsel dönüşüm projelerine hız vereceğiz. Bilim insanlarının uyardığı deprem, kapımızı aniden çalmadan mümkün olan en üst seviyede hazırlıklarımızı tamamlayacağız" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Bursa mitinginde açıklamalarda bulundu. Emekli maaşları için düzenleme mesajı veren Erdoğan, "Önümüzdeki Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız. Düzenlemenin hazırlıkları tamamlandı." dedi. CHP'yi sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "Çeşitli şehirlerde DEM ile neyin karşılığı karanlık ittifaklar kuruyor. Bundan öyle utanıyorlar ki saklamak için kırk takla atıyor. CHP'nin ihtirasları DEM'i de hallaç pamuğuna çevirdi, içini karıştırdı." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip Erdoğan