Yalova deprem anıtı önünde tören

Güncelleme Tarihi:

Yalova deprem anıtı önünde tören
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2004 15:29

Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden Yalovalılar, Yalova Deprem Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Haberin Devamı

Marmara Depremi'nin 5. yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Deprem Anıtı'na kadar yürüyen Yalova Valisi Yusuf Erbay, Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder'in de aralarında bulunduğu grup, anıt önünde 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen depremde yaşamını yitiren vatandaşlar için dua etti.

Belediye Başkanı Binicioğlu, törende yaptığı konuşmada, Yalova'nın depremden en çok etkilenen iller arasında bulunduğunu hatırlatarak, ”Acılarımız taptaze yüreğimizde... Ancak önemli olan, bundan sonra hazırlıklı olmak. Biz güvenli bir şehir oluşturmak için çalışıyoruz. Tüm çalışmaları bu doğrultuda yapıyoruz. Biz binalarımızı sağlam temeller üzerine kurmak için, her işimizi üniversite desteği ve kontrolüyle yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Anıttaki törenin ardından, Yalova Mezarlığı'ndaki “Deprem Şehitliği”ne geçen Vali Erbay ve Belediye Başkanı Binicioğlu, burada yakınlarının mezarlarını ziyaret eden vatandaşların acılarını paylaştı.

Yakınlarının mezar taşlarına sarılarak ağlayan vatandaşları izlerken gözlerinin dolan Vali Erbay, duygularını ifade ederken, ”Böyle bir günde üzgün olmamak, buradaki insanları görüp, o kötü günleri hatırlamamak mümkün değil. Böylesi bir felaketi bir daha yaşamak istemiyoruz. Ve çalışmalarımızı o yönde sürdürüyoruz. Çok üzgünüm” dedi.

Bu arada, her 17 Ağustos'ta olduğu gibi bu yıl da ziyaretçi akınına uğrayan “Deprem Şehitliği”ndeki mezarlar karanfillerle bezendi. Yakınlarının mezarlarını ziyaret edenler, dualar okuyup gözyaşı döktüler.

Marmara Depremi'nde Yalova'da 2 bin 567 kişi hayatını kaybetmiş, 4 bin 505 kişi de yaralanmıştı.

Depremden etkilenen binaların 13 bin 951'i ağır, 14 bin 529'u orta hasar görmüştü.

Haberin Devamı

GÖLCÜK'TE DEPREM ŞEHİTLERİ ANILDI

Marmara Depremi'nin merkez üssü Gölcük'te deprem şehitleri törenle anıldı.

Marmara depreminin 5. yılında, ülkenin çeşitli yerlerinden gelen vatandaşlar, bu sabah Gölcük'teki 17 Ağustos Deprem Şehitliği'ne giderek, yakınlarının mezarını ziyaret ettiler. Mezarları temizleyip, başında dua eden depremzelerin bir bölümü gözyaşlarına engel olamadı.

Gölcük Belediyesi ile İlçe Müftülüğü'nce şehitlikte mevlit okutulup, katılanlara etli pilav ikram edildi.

ADAPAZARI'NDAKİ DEPREM ŞEHİTLİĞİ'NDE ANMA TÖRENİ YAPILDI

Marmara depreminde yaşamını yitirenler için, Adapazarı'ndaki Deprem Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Sakarya Müftülüğü ve Serdivan Belediyesi'nce düzenlenen törene, Sakarya Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Sakarya Milletvekilleri Recep Yıldırım, Ayhan Sefer Üstün, Adapazarı Belediye Başkanı Aziz Duran ile az sayıda vatandaş katıldı.

Müftülükte görevli hocaların Kuranıkerim okuması ve İl Müftüsü Ahmet Şark'ın dua etmesinin ardından, törene katılanlara ikramda bulunuldu.

Bu arada, depremde kaybettikleri iki kızını ziyarete gelen Müzeyyen ve Şahabettin Özen çifti, kızlarının mezarı başında gözyaşlarını tutamadı. Anma törenine ilginin azlığını da eleştiren Müzeyyen özen, “Ateş düştüğü yeri yakıyor, bizim acımız hiç dinmez” diye konuştu.

DONANMA KOMUTANLIĞI'NDA ANMA TÖRENİ

Marmara depreminin 5. yılında, Donanma Komutanlığı'nda şehit olan personel ve aileleri için anma töreni düzenlendi.

Donanma Komutanlığı'ndaki deprem anıtı önünde düzenlenen tören, Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun anıta çelenk koyması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Deniz Binbaşı Engin Bor, törendeki konuşmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri açısından zaferlerle dolu olan ağustos ayının, terfi ve atamaların yaşandığı bir ay olduğunu ifade ederek, “Ancak, ne yazık ki tarih, ağustos ayında üzüleceğimiz bir günü de belirledi” dedi.

17 Ağustos 1999'da devir teslim törenlerine hazırlık yapıldığı sırada meydana gelen depremde, Donanma Komutanlığı'ndaki çok sayıda binanın yıkıldığını, 420 personelin de hayatını kaybettiğini anımsatan Bor, şöyle konuştu:

“17 Ağustos 1999 günü erken saatlerde gelen felaket, sabah korkunç yüzünü gösterdi. Klasik bir savaşta bile, bu kadar kısa bir sürede düşman kuvvetinin yapmasının çok güç, hatta imkansız olduğu bu tahribatı, Türk Deniz Kuvvetleri'nin ana üssünde deprem yapmıştır.

20. yüzyılın en büyük felaketlerinden biri kabul edilen hatta, yüzyılın felaketi olarak nitelenen 17 Ağustos depreminde resmi rakamlara göre 19 bin 297 vatandaşımız ölmüş, 48 bin civarında vatandaşımız yaralanmış, yaklaşık 300 bin konut ve 150 bin işyeri hasar görmüştür. Deprem gerçeğiyle birlikte yaşamayı öğrenme ve tedbir alma bilinci, ülkemizde yaşanan olumlu gelişmelerdir. Çeşitli ülkelerin ve uluslararası örgütlerin insani ve ekonomik yardım için çabaları asla unutulmayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!