Bir türü kurtarmak için atılan küçücük bir adım birçok canlının hayatını etkileyebiliyor. İşte Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları (YHGS) böyle yerler. Çimento fabrikası yapımını durduran dağceylanlarından avını koruyan vaşağa birçok örnek var karşımızda.
#Yaban Hayatı Geliştirme SahalarıBatı Karadeniz’deki tırtak türü yunusların ölümlerinin nedeni belli oldu. Anadolu parsı öldürenler 1 milyon lira ödeyecek. Bolu’da yeni bir bitki keşfedildi. Birleşmiş Milletler’e plastik kirliliğine karşı küresel bir sözleşmenin yürürlüğe sokulması yönünde çağrı yapılıyor...
#Batı KaradenizDanny Ray isimli avcılık meraklısı bir turistin kalkıp Amerika’dan Kahramanmaraş’a gelip 235 bin lira karşılığında 9 yaşındaki erkek yabankeçisi avlaması ve önünde poz vermesi hayvanseverleri ayağa kaldırdı. Aslında Av Turizmi Uygulama Talimatı’na göre yapılan yasal ancak yaşam hakkı savunucuları ‘avcılık spor değil, cinayettir’ diyor. Hem yetkililer hem de hayvan hakları savunucuları ile konuştum.
#AvcılıkDoğa Koruma Merkezi, Antalya ve Muğla’daki orman yangınlarıyla birlikte biyolojik çeşitliliğin ve çok sayıda türün popülasyonunun zarar gördüğünü açıkladı. Ekolog Dr. Uğur Zeydanlı, “Sadece ağaç dikmeye odaklanmak yapılabilecek en büyük yanlış olur. Bölgede ‘ekosistem onarımı’ yapılmalı” diye konuştu.
#Orman YangınıBu yaşananlar ne ilk ne de son olacak. Yangınlar sayısı ve şiddeti artarak önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Peki nasıl hazırlıklı olacağız? Her şeyden önce bilgiye dayanmayan, ezbere, insan merkezli enformasyon ve komplo teorilerinden uzak duracağız. Bilimsel, doğayı anlamaya dönük veri ve görüşlere yakın olmalıyız. Bizim ezberlenmiş doğrularımızla doğanın doğruları arasındaki farkı gidermeden, sorunlara kalıcı çözümler üretmek mümkün değil. Doğru sorulara doğru yanıtlar bulmalı ve uzmanlara kulak vermeliyiz.
#GazetehaberleriYazın lavanta ve gül bahçeleri, kışın Davraz Kayak Merkezi ile anılan Isparta’nın doğaya doyabileceğiniz gölleri biraz ihmal edilir... Halbuki konumuyla Antalya, Muğla, Denizli ve Burdur gibi birçok şehirden günübirlik bile ziyaret edilebilecek mesafede. Tatil yörelerinin rotaları üzerinde... Kovada, Eğirdir ve Gölcük gölleri sakin köşeleriyle keşfedilmeyi bekliyor.
#IspartaYaz aylarıyla birlikte Karadeniz’in zirvelerindeki yaylalarda binbir çeşit çiçek açar. Engebeli ve dik arazide kıvrılarak uzayan yollarda bulutların üzerine doğru yolculuğunuz sırasında size eşlik eden civanperçemi, kurtpençesi, tavşancılotu, yumak çiçekli çançiçeği, ala körigen, ahududu… Şehirlerin karışık ve gri hayatından uzaklaşıp Kaçkar Dağları silsilesinde yol alırken görebileceğiniz en çiçekli yaylaları derledik.
#Karadeniz YaylalarıAmerikalı çift avlanmak için Amerika’dan Adıyaman’a geldi, 2 dağkeçisi katletti. Heybetli cüssesi ve 130 santimetrelik boynuz uzunluğu ile göz kamaştıran 11 yaşındaki hayvanın ölüsü önünde bir de poz verdiler. Av cinayet mi yoksa spor mu? Av turizmi olur mu? Avcılar ve hayvan hakları savunucuları konuştu.
#YazarDoğa takvimine göre zemherinin içindeyiz. 21 Aralık’ta başlayan yağışsız, insanın içine işleyen kuru ayazlı günler 31 Ocak’ta son bulacak. Haydi bizlerin sıcak evlerimiz, kalın kıyafetlerimiz var. Peki ya doğadaki diğer canlılar? Onlar bu zor koşullara nasıl hazırlanıyor, nasıl stratejiler geliştiriyor, biz onlar için neleri nasıl yapabiliriz? Konuyu kar-kış-fırtına demeden yıllardır dağ-orman dolaşan WWF yaban hayatı uzmanı veteriner hekim Ahmet Emre Kütükçü ile masaya yatırdık.
#AralıkDoğasıyla kendine hayran bırakan Adana Tabiat parkları, ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Adana Tabiat Parkları şehrin gürültüsünden kaçıp doğanın içinde dinlenmek isteyenler için tam bir cennet. Peki Adana Tabiat Parkında ne yenir, ne içilir, nerede kalınır, neresi gezilir tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik. İşte detaylar…
#ADANAGözlerimizin baktığı ama bizim asıl gördüğümüzü hiçbir fotoğraf makinesinin kaydedemeyeceği bir yere gitmek ister misiniz? Kralların yolundan gitmek, mitolojiden bir parça tatmak, yaşı 5 milyon yılı bulan gölü merakla seyre dalmak… Burası aldığınız her nefesin hakkını havasıyla şifa vererek ödeyen, Beyşehir’in sevdalısı, Torosların kıskanıp saklamaya çalıştığı Kızıldağ Milli Parkı… Bu güzeller güzeli Kızıldağ Milli Parkı’na gitmenin şimdi tam zamanı… İşte size Kızıldağ Milli Parkı gezi rehberi…
#Kızıldağ Milli ParkıGazeteci ve belgeselci Kemal Özer, yaklaşık 25 yıldır Munzur Dağları’nda, ormanlarında, vadilerinde dolaşarak Tunceli doğasının fotoğrafını çekiyor. Özer, son olarak hayatını riske atarak, zor bulunan Anadolu vaşağını görüntüledi.
#Kemal ÖzerORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlükleri tarafından Türkiye’nin birçok ilinde ‘Av Turizmi’ adı altında çeşitli yaban hayvanlarının avlanması için 2015-2016 ihale ilanları yayımlandı. Bazıları yapılan ve bazıları da yapılacak ihalelerde belirtilen rakamlara göre 15 ayı, 109 yabankeçisi, 4 çengel boynuzlu dağkeçisi vurulacak. Tepkiler ise gittikçe büyüyor.
#İhale