Angus, doğduğu andan itibaren çok mutlu ve sağlıklıydı. Doğumundan sadece altı ay sonra ise bebekte değişimler meydana gelmeye başladı. Sık sık testler yapılan bebeğe tam olarak teşhis ise iki yıl sonra konabildi. Dünyada sadece 27 kişide var olduğu bilinen bir hastalığa sahip olduğu ortaya çıkan Angus, teşhisi alan 28’inci kişi oldu.
#CRELD1Son 1.5 ayda sadece İstanbul’da sahte içki nedeniyle zehirlenen 73 kişiden 37’si öldü. Emniyet Müdürlüğü ekipleri merdiven altı imalathanelere baskınlar yapsa da sahte içki satışının internetten ya da el altından hızla devam etmesi nedeniyle yılbaşı öncesi ölümlerin artmasından endişe duyuluyor. Şimdi diyeceksiniz ki “Ama vergiler!” Bu konuda da muhakkak çalışma yapılmalı. Zira hem ölüyoruz hem devlet daha çok zarar ediyor. Sadece geçen yıl kaçak içki sebebiyle vergisel zarar 10 milyar lira civarında. Peki sahtesi ile gerçeğini ayırt etmenin bir yolu var mı? Biz ne yapmalıyız ve bu konuyu önemli bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkarmak için neler yapılmalı? Sordum.
#Sahte İçkiİstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte AlkolArtık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkKış aylarında hastalıklara karşı korunabilmek için kırmızı renkli besinler tam bir şifa deposu! Sofralarımızda tükettiğimiz bu şifa deposu besinler neler ve onları tüketirken faydalarından nasıl yararlanabiliriz? İşte bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Sağlıklı YaşamEvinin üzerinde tropik bir fırtına patlak verdiğinde, 29 yaşındaki Carly gökyüzünü aydınlatan çatallı şimşeklerin amansız parıltılarını izledi. Sonra da pek çok kişinin yapacağını yaptı; manzarayı yakalamak için telefonunu çıkardı. Bu, hayatını sonsuza dek değiştirecek bir karardı.
#Şimşek ÇarpmasıÇocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkDurup dururken başlayan kaşıntıları nedeniyle kolları yara içinde kaldı, hayatı altüst oldu. Yıllarca gitmediği doktor kalmadı ama hiç kimse bu çıldırtan kaşıntının nedenini açıklayamıyordu. Bir doktorun tecrübesi sayesinde nihayet teşhis kondu ama bu kez de tedavi muamması başladı. Peki neydi bu korkunç kaşıntıların sebebi?
#SağlıkSakarya Yenikent Devlet Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahı olarak görev yapan Op. Dr. Okan Dericioğlu, hastane yolunda otomobilinde başına poşet geçirilmiş halde ölü olarak bulundu. Edinilen bilgiye göre, Adapazarı ilçesi Karakamış Mahallesi’nde bulunan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi mevkiinde hastane yolunda park halindeki otomobil içerisinde hareketsiz şekilde duran kişiyi gören çevredekiler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. Konunun haber verilmesi üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Adrese ulaşan sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde 34 NC 7737 plakalı Mercedes marka otomobil içerisindeki kişinin hayatını kaybettiği belirlendi. Yapılan incelemelerde şahsın, Yenikent Devlet Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahı olarak görev yapan Op. Dr. Okan Dericioğlu tespit edildi.
#Okan DericioğluTemiz yatak kokusu kendimizi sakin ve huzurlu hissetmemizi sağlar. Yeterli sıklıkta değiştirilmeyen nevresim takımları ise hastalıklara davetiye çıkarır. Peki nevresimlerimizi ne sıklıkla değiştirmeliyiz? Özellikle yastık kılıfları neden daha kirli oluyor? Sadece yastık kılıfını sık değiştirmek yeterli mi? Yastığın kendisinin ve temizliği nasıl yapılmalı? Dermatolog Yasemin Fatih Amato, nevresim ve çarşaf temizliği ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
#TemizlikYaşlanma, hayatın doğal bir parçası olsa da, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek yaşlanma sürecini daha kaliteli ve konforlu hale getirmek mümkündür. İnsan vücudu zamanla fiziksel değişiklikler gösterir; ciltte kırışıklıklar, saçlarda beyazlama, kas ve kemiklerde zayıflama gibi belirtiler yaşanabilir. Ancak bu süreci yavaşlatmak ve sağlıklı yaşlanmayı desteklemek için saç, cilt ve vücut bakımı alanında atılacak bazı adımlar vardır. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Güncel Öztürk, sağlıklı bir yaşlanma için yapılabilecekleri sıraladı.
#Cilt BakımıSoğuk hava şartları gündelik yaşamı zorlaştırırken bundan fiziksel sağlığımız da payını alıyor. Bu durumdan belki de en çok omurgamız etkileniyor. İnsan vücudu, soğuk havalarda kasları, eklemleri ve kemikleri korumak amacıyla daha fazla gerilim oluşturur.
#Soğuk HavaAlmanya’daki göçmen kökenli kabare sanatının öncüsü komedyen ve yazar Şinasi Dikmen, yıllar önce sahneleri bırakıp emekliye ayrılmıştı. Dikmen, “Emeklilik her yiğidin işi değil. Sonu kötü biten bir meslek. En iyisi çalışmak” diyerek sahnelere döneceğini açıkladı. Ancak bu kez oyuncu olarak değil, yazdığı mizah yazılarını okumak üzere...
#AlmanyaSon dönemde herkes bu trendi konuşuyor. Ağrıları geçirmekten depresyonu iyileştirmeye birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki uzmanlar ve araştırmalar ne diyor? Kızılötesi ısı terapisi gerçekten söylendiği kadar faydalı mı?
#SağlıkKış, sadece kar ve soğuktan ibaret değildir; aynı zamanda doğanın sunduğu lezzetli ve sağlıklı sebzelerle vücudumuzu besleyebileceğimiz bir mevsimdir. Bu sebzelerle yapacağınız yemekler, soğuk günlerde hem sizi ısıtacak hem de sağlığınıza sağlık katacak. Morlahanadan havuca hepsini biraz zeytinyağıyla fırınlayabilir, rendeleyip salatalara katabilir, buharda pişirip zeytinyağıyla her öğününüzde eşlikçi olarak kullanabilirsiniz...
#KışKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#Meyveİngiltere'de dünyaya getirdiği bebeği partnerinden ve çocuklarından saklamak isteyen bir kadın, bebeğini 3 yıl boyunca çekmecede sakladıktan sonra yakayı ele verdi. Yetersiz beslenme ve bakımsızlık nedeni ile 3 yaşında olmasına rağmen 7 aylık bir bebek gibi görünen çocuğun yürüyemediği ve konuşamadığı açıklandı. Yargıç Everett bunun kariyeri boyunca gördüğü 'en kötü vaka' olduğunu belirtirken, olayın detayları kan dondurdu...
#İngiltereBurdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus heykelinin vücudu ve başı yaklaşık 60 yıldır birbirinden ayrı bir şekilde ABD ve Danimarka’da bulunuyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yoğun çalışmaları sonucu heykelin vücudu 2023 yılının mart ayında ABD’den yurda dönmüştü. Şimdi de heykelin başının Danimarka’dan iadesi sağlandı.
#BurdurBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Sağlıkİstanbul Beyoğlu'nda sokakta yürüyen genç kızın önünü keserek yere düşüren ve üzerine çıkarak taciz eden sanıklar hakim karşısına çıktı. Savunma yapan sanık ‘yardım amaçlı' genç kıza yanaştığını belirtti. Hakimin ‘senden yardım mı istedi' sorusuna ise ‘Gecenin 4'ünde ne olur ne olmaz, bayan sonuçta' diye yanıt verdi. Duruşmada olay anına ilişkin güvenlik kamera görüntüsü izletildi. Bunun üzerine söz alan duruşma savcısı, sanık Ö.K.'ya dönerek, "Biraz önce hatırlamıyorum demedin, namusum ve şerefim üstüne dokunmadım dedin ama dokunmuşsun" dedi. Dosya Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
#BeyoğluHacamat sonrası hayvansal gıdaların tüketilmemesi yönündeki öneri, genellikle vücudu daha iyi desteklemek ve hacamatın etkilerini artırmak amacıyla yapılır. Bunun birkaç nedeni vardır. Peki, Hacamatta neden hayvansal gıda yenmez? Hacamat sonrası hangi gıdalar tüketilmeli? İşte, o detaylar
#Hacamat