Hepimiz genç, sağlıklı ve diri bir cilde sahip olmanın hayalini kuruyoruz. Kremler, serumlar, estetik uygulamalar... Ancak, gerçek şu ki cildin dışından yapılan uygulamalar tek başına yeterli değil. Çünkü yaşlanma, cildin çok daha derin katmanlarında — özellikle de kemik yapımızda — başlıyor. Ve burada devreye K2 ve D3 vitaminleri giriyor.
#Vitamin K2Kış sofralarının vazgeçilmezi... Çorbasından salatasına her hali lezzetli. Sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Beyaz lahana sofralarımızda adeta yaprak yaprak açılıyor! Ünlü şeflerden farklı tariflerini istedik. Faydalarınıysa beslenme ve diyet uzmanı Ömür Karamahmut anlattı.
#Beyaz LahanaInstagram hesabımız @hurriyetlezzetlihayat’ta takipçilerimize ‘Pazı mı, ıspanak mı’ diye sorduk. Anketimize katılanların yüzde 64’ü tercihini ıspanaktan yana kullandı. Her ikisi de sağlıklı ve besin değeri açısından zengin bu yeşil sebzeler, yemeklere, salatalara, böreklere ve hatta smoothie gibi içeceklere bambaşka bir lezzet katıyor. Zümrüt renginde saklı şifalarını yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit, tariflerini de Gülay Barbaros Altan yazdı.
#Berrin YiğitYaş ilerledikçe vücudumuz daha az kolajen üretmeye başlar ve bu durum ince çizgiler, sarkan cilt ve kırışıklıkların hızla belirginleşmesine yol açar. Ancak iyi haber şu ki, bazı vitaminler kolajen üretimini artırarak cildinizin genç, sıkı ve pürüzsüz kalmasına yardımcı olabilir.
#Kolajen ÜretimiKış aylarında bağışıklık sistemimiz soğuk hava, kapalı alanlarda uzun süre vakit geçirme ve azalan güneş ışığı gibi nedenlerle zayıflayabilir. Daha fazla kapalı ortamda bulunmak, mikropların bulaşma riskini artırır. Ayrıca D vitamini seviyeleri, güneş ışığı eksikliğinden dolayı düşebilir ve bu durum bağışıklık fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden kış aylarında bağışıklık sistemimizi desteklemek için daha dikkatli olmalıyız. Bunun için bir çoğumuz takviye gıdalara başvuruyor. Bağışıklığınızı desteklemek için kullandığınız gıda takviyelerinin yanlış seçimi veya yanlış kullanımı sağlığınıza daha çok zarar verebilir desem… Dengeli beslenmeden ve yeterli miktarda su tüketmeden, düzenli egzersiz yapmadan, yeterli uyumadan, stres yönetimini sağlayamadan sadece avuç avuç takviye tüketenleri buradan uyarmak istiyorum. Bilinçsizce tüketilen takviyelerin ölümcül sonuçları olabiliyor.
#Sponsorlu İçerikAnkara'da 2 aylık bir bebek beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda entübe edilmiş ve bebeğin öyküsü incelendiğinde ailenin K vitamini ile aşıları reddettiği, topuk kanı aldırmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşam mücadelesi veren bebeğin hikayesiyle beraber yenidoğanlara yapılanan K vitamini ve rutin aşılar yeniden gündem oldu. Çocukluk dönemi aşıları, K vitamini ve topuk kanı hakkında merak edilen 6 hayati soruyu konunun uzmanına sorduk.
#K VitaminiYaşlanma doğal bir süreçtir, ancak erken yaşlanma ve yaşlanmanın görünür belirtileri, yaşam tarzı değişiklikleri, doğru beslenme ve egzersizle geciktirilebilir. İşte yaşlanmayı geri çevirmek ve genç bir görünüm korumak için bilimsel olarak desteklenen yöntemler.
#KolajenMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek vitamin gıda takviyesi alıyor ancak büyük bir çoğunluğu bilinçsizce kullanıyor. Konunun uzmanları bazı takviyelerin asla birlikte kullanılmaması gerektiği, yanlış kullanımlarda organ hasarına bile neden olabileceği konusunda uyarıyor.
#Vitamin'Yenidoğan Çetesi' soruşturmasında adı geçen Esenyurt'taki Özel Reyap Hastanesi'nde doğum yapan Ayşe K., şu an 4 yaşındaki oğlu Eymen Ali K.'de, hastane çalışanlarının ihmali nedeniyle yüzde 90 oranında engel oluştuğunu iddia etti. Anne Ayşe K. hep aklında bir şüphe olduğunu belirterek, “İçimdeki bu kuşku bitmedi. Şu an artık şüphe değil buna eminim. Eymen'i içeride bakımsızlıktan ve ihmalden dolayı Eymen'in hayatını kararttılar" dedi.
#Yenidoğan ÇetesiEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinHepimiz uzun ve sağlıklı yaşam için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda bu uğurda takviye gıda çılgınlığı yaşanıyor ve bilinçsizce kullanımı oldukça arttı. Sırf çevremizde birileri kullanıyor, birilierine iyi gelmiş diye kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Takviye GıdaHepimiz uzun ve sağlıklı yaşamanın derdindeyiz. Bunun için beslenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor, egzersizi hayatımıza katıyor ve gıda takviyeleri kullanıyoruz. En büyük isteğimiz yaş alırken hep eskisi gibi hatta daha sağlıklı olabilmek. Her geçen yıl takviye kullanımı çılgınca artıyor, bazen kulaktan dolma bilgilerle, bilinçsizce ve kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Gıda Takviyesi