Dünyanın en saygın mimarlık bienalleri arasında gösterilen Sao Paulo Mimarlık Bienali’ne, Türkiye’den davet edilen ilk proje ‘IPL’ (Informal Parking Lots of İstanbul) oldu. Kerem Piker Mimarlık tarafından hazırlanan ve İstanbul’un tarihi mekanlarındaki otoparkları araştıran ‘ILP’ projesi, bienalde sergilenecek 50 proje arasında yer alıyor.
#Kerem Piker16. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’na seçilen projesi ‘Vardiya’ için tüm dünyadan mimarlık öğrencilerine açık çağrı yapan mimar Kerem Piker, “Aslında klasik sergi anlayışını kırmamızın sebebi bu işin olabildiğince fazla insana ulaşması ve bienalin elitist bir sergi olmasından ziyada bir öğrenme alanına dönüşmesi” diyor.
#Kerem Piker18. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın ‘Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi’ adlı projesi sergileniyor. Terk edilmiş binaları yıkmak yerine hikâyelerini dinlemeyi ve dönüştürmeyi öneren sergi, inşaat bağımlılığına karşı bir tür rehabilitasyon örneği sunuyor.
#18. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonuİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksvİki yeni müze, bir bienal, bir sanat fuarı, onlarca sergi ve etkinlik... Sanat sezonu en çarpıcı ve yoğun açılışlarından birini yapıyor eylül ayında. Alanında dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alan ve uluslararası sanat profesyonellerini Türkiye’ye çeken İstanbul Bienali yaklaşırken Contemporary İstanbul’un yanı sıra müze ve galeriler de en iddialı sergilerine hazırlanıyor. Bu yılın heyecanını artıran önemli gelişme ise merakla beklenen iki yeni müzenin; Arter ve Odunpazarı Modern Müze’nin art arda açılıyor olması. İşte sanat dünyasının altın sezonu...
#16. İstanbul Bienali“Bir toplum, ihtiyar üyeleri, gölgesinde hiç yatamayacakları ağaçlar dikerse büyür.” Venedik Bienali 16’ncı Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörleri mimariyi bu eski Yunan atasözüyle anlatmış. Dünyanın bütün mimarları ve bu meselelere kafa yoran birçok güzel insan, masal şehri Venedik’te birleşmiş. İşte izlenimlerim...
#VenedikÇinli sanatçı Ai Weiwei’nin Türkiye’deki ilk sergisi SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’ne Akbank sponsorluğunda 12 Eylül’de açılıyor. Sergide, sanatçının 1976-1977’de ürettiği ilk porselen işi ‘Kuş Motifli Tabak’tan, İstanbul için yeni ürettiği ve ilk kez sergilenecek ‘Mavi-Beyaz Porselen Tabak’ serisi ve ‘Sütun Gibi Üst Üste İstiflenmiş Porselen Vazolar’ gibi 100’ü aşkın işi bulunuyor. Sanat eleştirmeni, Sanatatak kurucusu Ayşegül Sönmez’in hazırladığı mini sözlük hem Weiwei’nin Türkiye’deki ilk solosuna hem de sanatçının kişisel ve toplumsal dünyasına rehber niteliğinde.
#Kitap SanatCharles Dickens, “Venedik’le ilgili okuduğunuz hiçbir şey, şehirdeki muhteşem ve etkileyici gerçeğe eşdeğer değildir” demiş. Venedik, tarihi ve mimari sayısız değerle dolu. Sadece saraylarıyla bile baş döndürüyor; şehirde bazıları 14. yüzyıldan kalma 200’e yakın saray var. Her defasında keşfedecek bir şeyler sunacak zenginlikteki bu kentte, yönünüzü bulmakta zorlanabilirsiniz ama korkmadan kaybolun! Venedik'in tadını çıkarmanın en güzel yolu
#Venedik TuruCharles Dickens, “Venedik’le ilgili okuduğunuz hiçbir şey, şehirdeki muhteşem ve etkileyici gerçeğe eşdeğer değildir” demiş. Venedik, tarihi ve mimari sayısız değerle dolu. Sadece saraylarıyla bile baş döndürüyor; şehirde bazıları 14. yüzyıldan kalma 200’e yakın saray var. Her defasında keşfedecek bir şeyler sunacak zenginlikteki bu kentte, yönünüzü bulmakta zorlanabilirsiniz ama korkmadan kaybolun! Şehrin tadını çıkarmanın en güzel yolu bu…
#Saffet Emre Tonguç