Veloute (Velüte) sos, yemeklere lezzet katan soslardan biri. Veloute sosun beşamelden farkı roux'yu yumuşatmak için süt yerine tavuk, balıkya da sebze suyu eklenmesi. Peki veloute nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte denemek isteyenler için veloute sos tarifi ve yapımı...
#VelouteBir tatil planı yapmak insana çoğu zaman gerçekleştirmekten daha fazla heyecan veriyor. Konaklayacak, yemek yenecek yerlerin seçimi, hatta kurulan hayaller, sonuçta tatile çıkılsa da çıkılmasa da yaşamı daha anlamlı kılıyor. Mayıs içinde Bodrum ve Çeşme’ye keşif seyahatlerim oldu. Gittiğim yerler içinde beğendiğim mekanları bayram öncesinde sizinle paylaşmak istedim...
#MÜGE AKGÜNGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu YakasıKaliteli malzemeyle doğru hazırlanmış, uygun seçilmiş iyi soslar yemeğe yakışmanın ötesinde ona sınıf atlatır. Ama işin doğrusu şu ki; sos hem emeği yoğun hem de aşırı titizlik isteyen, çok az şefin iyi yapabildiği bir lezzet türü. Bu gerçeğe gözümüzü kapayarak dünya gastronomisinin A liginde oynayabileceğimizi sanmıyorum.
#SOSHünkar, İstanbul’un en iyi lokantalarından biri. Herhangi bir kategoriye sokmak zor. Feridun Üğümü’nün mutfağının kökleri ‘esnaf’ kategorisinde olsa bile, sunulan yemeklerin çoğunu hiçbir esnaf lokantasında bulamazsınız. Klasik Türk mutfağı diyelim. Ama Feridun Bey’in kişisel yorumu ile...
#HünkarHürriyet Cumartesi yazarı Vedat Milor, bu haftaki köşesinde İstanbul'un klasikleşmiş Türk mutfağı lokantalarından Hünkar'ı yazdı. Milor, Hünkar'ın yemeklerini överek, mekanı 5 üzerinden 5 yıldızla değerlendirdi yani "başyapıt" kategorisine koydu. Milor, "Malzeme kalitesi olsun, pişirmedeki ustalık olsun, beş yıldızı hak ediyor" ifadelerini kullandı. İşte Vedat Milor'un Hünkar değerlendirmesi...
#Hünkar