Diyetisyen Meleksima Mahmutoğlu dengeli ve doğru uygulandığı takdirde vejetaryen beslenmenin pek çok hastalıktan korunmaya yönelik etkileri olduğunu belirterek, “Vejetaryen diyetler, düşük seviyelerde doymuş yağ, kolesterol ve hayvansal protein içerirken, yüksek seviyelerde karbonhidrat, diyet lifi, magnezyum, folik asit, C ve E vitaminleri ve antioksidanlar içermesi sebebiyle insan sağlığına birçok fayda sağlamakta” dedi.
#Vegan BeslenmeHalsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman dikkat! Çünkü vücudunuz demir rezervlerinin azaldığının alarmını veriyor olabilir. Demir eksikliği, toplumumuzda basit bir sorun gibi görülüyor olabilir. Ama işin gerçeği başka. Çünkü demir minerali, vücudumuzda hayati bir role sahip...
#Buğra BuyrukçuVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Karamelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#BurgerSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkPınar-Taylan Özden çifti iki yıl önce İstanbul’dan ayrılıp Edremit’e yerleşerek ‘Körfez Çiftlik’ adında glutensiz gıda ve mandıra ürünleri satan butik bir mağaza açmışlar. Burası özellikle çölyak hastaları için gerekli glutensiz gıdayı temin yolunda önemli bir mekan olmuş.
#1Taşta dövülen, kimi bölgede kişnişle, kimi bölgede acı biberle farklılaşan geleneksel çiğköftemiz, son yıllarda yenilikçi tekniklerle pazarlanıyor. Lavaşa ve dürüme sarılanı, kilo hesabıyla satan ekonomik, hızlı zincirleri, vegan-vejetaryenlere hitap eden etsiziyle başlayan yolculuk, Uzakdoğu mutfağına göz kırpan çiğköfte suşilerle sürüyor. Gelin, hem bize özgü orijinal özelliklerine hem de yaşadığı yeniliklere bakalım.
#ÇiğköfteMercimek köftesi, nohut-pilav, kısır, etsiz çiğköfte, zeytinyağlı yaprak sarması gibi her eve giren pek çok yemeğimiz zaten vegan. Ayrıca ayran aşı çorbasından içliköfteye, rostodan pastırmaya her şey veganlaştırılabilir de! Bitkisel bazlı beslenmek, damak zevkimizden feragat etmek anlamına gelmiyor.
#VeganSon zamanlarda çeşitli sebeplerle vejetaryenliğe karşı ilgi arttı. Sadece beslenme şekli değil bir hayat tarzı olan vejetaryenlik kararı vermeden önce bilmeniz gereken birkaç şey var. İşte sağlığınızı korumaya yardımcı olabilecek bazı beslenme ipuçları...
#Vejetaryen BeslenmeDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenlerle demir eksikliği durumunda insanda en önemli şikayet enerji yoksunluğu olmaktadır.
#Demir EksikliğiÇocuklarda zeka geriliğinin yanı sıra birçok sağlık sorunuyla doğrudan ilişkisi olan iyot eksikliğinin kansere de neden olabileceğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Bu eksiklik tiroid, meme ve yumurtalık kanserleri gibi hastalıklar açısından da risk oluşturuyor. Türkiye de iyot eksikliğine bağlı rahatsızlıklar açısından risk altında" dedi.
#Diyetisyen Gizem GençyürekDünyada beslenme ve yeme içme trendleri her yıl değişiyor. 2020 yılı da bazı önemli trendleri beraberinde getirdi. 2020 yılının en önemli iki teması sürdürülebilirlik ve farkındalık olacak gibi görünüyor. Özellikle kaliteli bir yaşamın ön planda olduğu günümüzde sağlıklı beslenme konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar için rehber niteliğinde bilgiler veren Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, 2020’nin beslenme trendlerini açıkladı.
#Yeme İçme TrendleriDr. Mehmet Öz’den yeni ‘sağlıklı yaşam’ prensipleri... Bodrum’da mevsim normallerinde bir sabah... Karşımda dünyaca ünlü doktorlardan biri oturuyor: Dr. Mehmet Öz. Yazarımız ABD’de yaşıyor ancak sık sık Türkiye’ye geliyor. Bu kez 80 yaşındaki annesini görmek için gelmiş. Haberi duyunca soluğu yanında aldık. Birlikte yemek yedik, kano yaptık, kürek çektik, bisiklete bindik. Beslenme, uyku, egzersiz ve seks tavsiyeleri aldık.
#Mehmet ÖzBeden sağlığını korumak adına iyi ve düzenli bir diyet programı oluşturmak, hayatın her aşamasında gerekli. Bu durum bebek sahibi olmak isteyen çiftler için de geçerli oluyor. Hamile kalmaya çalışırken beslenme; sağlıklı sperm ve yumurta hücreleri geliştirmek, sağlıklı bir fetüsü desteklemek için büyük önem taşıyor. Uzmanlar, sperm ve yumurta kalitesini arttıracak şekilde bir beslenme programı oluşturulmasının, tüp bebek tedavisinin de sonuçlarını iyileştireceğinin önemine vurgu yapıyor.
#HamilelikAilesinde istisnasız herkesin kalp rahatsızlığı vardı. Kendi kendine “Sen de bunu yaşayacaksın, boşuna uğraşma” diyordu. Ama tesadüfen denk geldiği bir makale hayatını değiştirdi. Bitkisel beslenmeyle kalp hastalığından korunabileceğini öğrendi, dört buçuk yıl önce vegan oldu. İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Murat Kınıkoğlu, bugün Türkiye’de veganlığın en sıkı savunucularından biri. Kınıkoğlu’yla kendi hayatını da kökünden değiştiren bu akımı konuştuk.
#VeganBir beslenme biçimi olan vegan ve vejeteryan kavramları kimi zaman birbirine karıştırılabiliyor. Veganlık, daha yaygın olarak bilinen vejetaryen beslenmenin bir türüdür ancak çok daha sıkı kuralları içermektedir. Peki, vegan nedir? Vejeteryan ve vegan arasındaki fark ne? Vegan beslenme nasıl olur?
#VeganDünyanın sağlık gündemine yön veren yazarımız Dr. Mehmet Öz’le İstanbul’da buluştuk. Hem çok faydalı tüyolar aldık hem de danışmanı olduğu ABD BaşkanıTrump’ın dedikodusunu yaptık: “Onunla çalışma konusunda çok tereddüt ettim ama zaten bana söz hakkı verilmedi. Ivanka aradı, ‘Sizi konseye koymak istiyoruz, halka yarın söyleyeceğiz’ diye haber verdi. ‘Hayır’ desem ayıp olurdu.”
#Mehmet ÖzBluTV'nin dizi projesi 7Yüz'ü izliyor musunuz? İzlemiyorsanız bence çok şey kaçırıyorsunuz. Henüz sadece beş bölümü yayınlandı ama anlattığı çok sıradan ve fakat çok sıra dışı insan hikâyeleriyle şimdiden benim en çarpıcı yerli yapımlar listemde üst sıralarda yer edindi kendine.
#Blutv