Vejetaryen haberleri sayfasında Vejetaryen hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1670 Vejetaryen haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Fransa’da hükümet daha önce askıya alınan bitki bazlı ürünlere etli gıdaya ait isimlerin kullanılmasını yasaklayan kanunu güncelledi. Buna göre biftek, sosis, jambon gibi 21 protein bazlı ürünü tanımlayan ismin bitki bazlı gıdalarda kullanılması yasak olacak.
#AVRUPADAN HABERÖğünlerinize çeşitli sebzelerin dahil edilmesinin sağlığa birçok faydası olduğunu söylememize gerek bile yoktur sanırım. Annelerin yıllardır çocuklarına her gün sebze tüketmeleri gerektiklerini söylemelerinin de budur aslında. Sebzeler; vitaminler, potasyum, folik asit ve diyet lifi dahil olmak üzere vücut için gerekli olan besinler açısından oldukça zengindir. Elbette doğru şekillerde kullanılabilirse… Sizler için aşağıda, sebze yemeği hazırlamanın inceliklerinden ve en çok yapılan hatalardan bahsedeceğiz. İşte sebzeleri pişirirken en çok yapılan hatalar…
#Sebze TüketimiGlasgow Üniversitesi’nden uzmanların geçen hafta düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi’nde sundukları araştırma, vejetaryenlerin et yiyenlere oranla daha sağlıklı biyogöstergelere sahip olduğunu ortaya koydu. Peki, sağlık için et tüketmemek şart mı? Vejetaryen, vegan yaşam tarzını benimserken nelere dikkat etmeli?
#VejetaryenSon yıllarda vegan-vejetaryen diyetlere olan ilgi artmıştır. Vejetaryen beslenme hiçbir et, kümes hayvanı, balık, kabuklu deniz ürünü gibi hayvansal besinleri tüketmemeyi ifade ederken veganlık ise hayvan kaynaklı tüm besinlerden arındırılmış bir diyeti, hayvanlardan elde edilmiş giyecekleri veya başka herhangi bir amaç için her türlü hayvan sömürüsünü dışlamaya çalışan bir yaşam biçimi olarak tanımlanır.
#Vegan BeslenmeVejetaryen ve vegan beslenme, başta obezite olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına karşı olumlu etkiler göstermekle birlikte, metabolizmamız için elzem olan bazı mikro besin ögelerinin yeterli düzeyde alınmasını zorlaştırıyor. Diyetisyen M. Berrin Ak, vejetaryen ve veganlara özel sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
#VejetaryenSoya sütü, genellikle et tüketimi yapmayan vejeteryanların sıkça tükettiği ürünler arasında yer alıyor. Tofu adı verilen bir ürünü ortaya çıkaran soya sütü, vejeteryanlar tarafından et ürünlerine ikame olarak kullanılıyor. Bir çeşit peynir olarak nitelendirmenin mümkün olduğu Tofu, besin değeri dolayısıyla soya sütünden yapılan vejeteryanların tercih ettiği gıda ürünüdür. İşte, Tofu hakkında bazı detaylar
#TofuVejetaryenlik ve vegan diyetler sağlık, hayvanları koruma ve ekolojik nedenlerden dolayı ülkemizde de giderek daha popüler hale gelmeye başladı. Kısa dönemlik uygulanabilecek bir diyetten çok bir yaşam tarzını ve kültürünü ifade eder Vejetaryenlik. Peki, Vejetaryenliğin sağlığımız üzerindeki etkileri neler? Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gizem Gök, konuyla ilgili merak edilenlere açıklık getiriyor.
#Beslenmeİzmir’de aradığınız tüm lezzetleri bulmak mümkün. Çarşıyı şöyle bir gezip lezzet turu atabilir, İzmir’in o geleneksel lezzetlerini tadabilirsiniz. Ancak bir vegan ya da vejetaryenseniz hayat o kadar da kolay değildir. “Bunda et suyu var mı? Şunda tereyağı var mı?” diye sormaktan ne yediğinizi ne de gezdiğinizi anlarsınız. İşte size bu sorunları ortadan kaldıracak İzmir’e gider gitmez gönül rahatlığıyla uğrayabileceğiniz vegan ve vejetaryen mekânlar…
#Vegan BeslenmeVejetaryen olmak birçok lezzetli yiyecekten mahrum kalmak gibi algılanıyor. Oysa gerçek öyle değil. Vejetaryenler de etsiz birçok seçenek sayesinde damak tadını arşa çıkaracak lezzetlere sahip. Birbirinden güzel etsiz dürüm seçenekleri bunlardan sadece birkaçı...
#VejetaryenVeganlık dünya genelinde giderek daha fazla insanın dikkatini çeken bir yaşam biçimi. Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere farklı boyutları olan bir yaşam felsefesi…
#Metro MarketTuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#HamileSağlıklı beslenme rüzgârını arkasına alan işletmeler hız kesmeden büyüyor. Yapılan araştırmalara göre en fazla büyüme ‘salata’da görülüyor. Bu kategorideki restoran sayısı 2024’ün sekiz ayında yüzde 170 büyürken siparişler yüzde 73 arttı. ‘Vejetaryen ve vegan mutfak’ kategorisinde ise işletme sayısının yüzde 41, siparişlerin yüzde 27 artması dikkat çekti.
#Yemek SiparişiFour Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet’in avlusundaki Avlu Restaurant’ın başındaki şef Özgür Üstün, Anadolu mutfağına ait yemekleri dozunda stilize ederek 7 Bölge adlı bir tadım menüsü hazırlamış. Ama ne menü! Çiğköfte, Sivas katmeri ve diğerleri... Michelin tavsiye listesinde olan Avlu, vejetaryenleri de unutmamış.
#Avlu RestaurantHayvansal ürünleri tamamen ya da kısmen hayatından çıkaranların sayısı gün geçtikçe artıyor. Vejetaryen beslenmeye adım atan ve evde kendi yemeğini yapmak isteyenlere çok pratik ve doyurucu olduğu kadar lezzetli makarna tarifleri hazırladım. Tek tabakta hem gözünüz doysun hem de mideniz...
#Çin MakarnasıEşsiz doğası ve tarihiyle Göcek gerçek bir dünya mirası. Özellikle de sırtını Antik Likya Kral Mezarları’na dayamış Bedri Rahmi Koyu ile. Ünlü ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu 1974 yılında dostları, arkadaşlarıyla beraber çıktığı mavi yolculuklardan birinde asıl adı Taşyaka olan koya hayran olur.
#Müge AkgünHayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet MollaosmanoğluUzun ömürlü insanlar son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Bu kişilerin genetik yapıları bir yana, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri sürekli mercek altında. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgelerden birinde yaşayan dünyaca ünlü araştırmacı Joan Sabate, hem araştırmalardan öğrendiklerini hem de kendi beslenme biçimini anlattı.
#SağlıkSevgili lezzetsever dostlarım; Bu hafta size “soğan sever misiniz?” sorusuyla geldim. Soğanla mesafeli olan, soğanı seven fakat diri tüketemeyen, hatta kıyma köftesine efsane bir alternatif arayanları tek bir tarifte buluşturmak istiyorum; kırmızı soğan köftesi. Minimal malzemelerle maksimum lezzet sunan soğan köftesi, iddia ediyorum ki size kaç adet yediğinizi unutturacak.
#Kırmızı SoğanGirit’te birçok turistik lokanta var ama biraz araştırırsanız iyi mekânlar da var. Bunları ikiye ayırabilirsiniz: Geleneksel mutfak yani tavernalar ve çağdaş Girit mutfağı. Yeni Girit mutfağı da denebilir ikincisine. Bir çeşit suböreği olan ‘bougatsa’ Hanya’da karşıma çıkan en güzel sürprizdi; bizim mutfağın olumlu etkisinin hâlâ devam ettiğinin de kanıtı.
#GiritGeçen yıl Londra Kitap Fuarı ‘Uluslararası Mükemmeliyet Ödülleri’nde ‘Yılın Kitabevi’ seçilen Minoa Kitabevi, yeni şubesini Berlin’de açıyor. Kitapları ve mutfağıyla İstanbul’un gözde mekânlarından Minoa’nın kurucu ortağı Nazım Tokuz: “Edebiyatla ve kültürle ilgili, savaşmayı sevmeyen insanların tercih ettiği bir yer olmasını hayal ettik.”
#Minoa Kitabevi2022’de coğrafi işaret tescili alan Kızıltepe kırmızı mercimeği, Fırat ve Dicle nehirlerinin verimi, Mezopotamya toprağının yapısı ve aldığı güneşin açısıyla ayrı bir lezzete ve renge sahip. Kısa sürede pişmesi, aroması ve piştiğinde oluşan sapsarı rengi onu diğer mercimeklerden ayırıyor.
#MetroTinos Adası’ndaki To Thalassaki lokantası bence tüm Akdeniz’in en iyilerinden. Onu benim için özel kılan sadece şefi Antonia Zarpa’nın yemek zevki ve yaratıcılığı değil, ürün kalitesi. Özellikle de sebze, meyve ve tahıl ürünleri... Olağanüstü peynirlerini de kendileri yapıyorlar.
#LokantaBitki bazlı beslenme artık çoğumuzun aşina olduğu bir trend. Sebze ve meyvelerin yanı sıra ürün çeşitliliği de giderek artıyor. Bu alanda reçeteler geliştiren şef Beril Oymak’tan bitkisel ürünleri sofralarımıza nasıl dahil edebileceğimizi dinledik ve Metro Chef’in bitki bazlı mezeleriyle hazırladığı enginar ve kuru domatesli hafif wrap’in tarifini aldık.
#GastronomiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Türk Mutfağı Haftası gastronomi etkinliklerinin Ankara ayağı, Başkent Millet Bahçesi’nde başladı. Etkinlikte Ankara’nın tarihi ve kültürel mirasıyla zenginleşmiş mutfağı, coğrafi işaretli ürünleri ve yöresel lezzetleri sergileniyor. Buluşmada deprem bölgesinden esnaflar da lezzetlerini sunuyor.
#Türk Mutfağı Haftası