Kahramanmaraş merkezli, Hatay ve ilçelerinde etkisi çok fazla hissedilen, can kayıpları ve yıkımlarla hepimizi şaşkına çeviren, derinden etkileyen deprem felaketi üzerinden bir buçuk yıl geçti. İlk aylarda yaraları sarmaya yönelik destekler yerini yavaş yavaş sürdürülebilir projelere bıraktı.
#Müge AkgünYaz denince akla şüphesiz deniz, kum, güneş üçlüsü geliyor. Bir de buna iyi hizmet, lezzetli yemekler ve eğlenceli partiler eklenince unutulmaz bir yaz tatili kaçınılmaz oluyor. Bodrum’da sezon açıldı, plajlarda müziğin sesi yükselmeye başladı. Biz de jürimize tatil beldesinin en güzel plajlarını sorduk. Listede yeni açılan mekânlar da var, klasikler de, çocuklu aileler için uygun olanlar da…
#SeyahatEge’ye doğru çıktığımız seyahat boyunca bir benzin istasyonundaki falafel dürüm dışında hiç bitkisel yiyecek bulamadık. Böreklerde süt, hamurişlerinde yumurta, çorbalarda tereyağı vardı… Bu yüzden kumanya hazırlamayı asla ihmal etmiyorum. Eskiden annemin pişirdiği kek ve börekleri, mis gibi kurabiye ve poğaçaları bitkisel hale getirdim, tariflerini sizinle de paylaşmak istedim.
#VeganTürkiye’nin ilk ve tek vegan festivali Didim VegFest’in 4’üncüsü geçen hafta sonu düzenlendi. Biz de Vegan Kasap olarak oradaydık, katılımcılara ürünlerimizi sunduk. Çok sevilen bitkisel kıymalı gözlememizi ve yan standımızda sunulan balsız lokmayı sizler de evinizde deneyin.
#Lokma TatlısıYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinin yürüttüğü kampanya olumlu sonuç verdi; yarından itibaren okulun yemekhanelerinde vegan menü alternatifi sunulacak. YTÜ öğrencilerinin zaferi yeni olsa da, birçok üniversitede uzun süredir vegan menü hazırlanıyor. Farklı üniversitelerden öğrencilerle konuşup bu konuda fikirlerini aldık.
#Vegan MenüBir akımdan çok yaşam felsefesi olarak kabul edip hayvansal ürünlerden uzak duran ve vegan beslenmeyi benimseyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Dünya kaynaklarına saygı duymak amacıyla vegan menüye geçen şefler, yediğinizi sorgulatacak kadar iyi vegan suşiciler, vegan burgerciler, vegan pazarlar, hatta vegan oteller… Buyurun dünyadaki en vegan dostu kentler.
#HürriyetEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriSon dönemde bolca çıkan yemek kitaplarından ikisi özel ilgiyi hak ediyor. İlki, şef Jale Balcı’yla seyahat yazarı Hande Çilek’in, okuru Akdeniz’den Kaliforniya’ya götüren ‘Tadında Yolculuk’u. İkincisi, Mehlika Babaoğlu’nun annesinin tarif defterinden yola çıkarak hazırladığı ‘Annem Böyle Pişiriyo’su. İkisinden tadımlık birer bölüm...
#Mango ÇilekBir beslenme biçimini ifade eden ‘vegan’ kelimesinin anlamı merak ediliyor. Tanımı ilk kez 1940’lı yıllarda bir makalede kullanılan veganlık ile ilgili en sık rastlanılan yanılgı vejetaryen ile karıştırılması. Peki vegan ne demek, vejetaryen ile arasındaki fark ne?
#VeganBir yer düşünün şehir hayatının koşturmacalarından uzak. Bir yer düşünün, insanların yarışır gibi yaşamadığı, paranın kullanılmadığı, hırsların, etiketlerin, makamların, sıfatların olmadığı. Din, dil, ırk ayrımının adının dahi geçmediği, her şeyin paylaşıldığı, herkesin eşit söz hakkı olduğu bir yer. Hayal gibi değil mi ya da ütopya diyelim. Eğer hoşunuza gittiyse, “Yaşayan Işığın Gökkuşağı Ailesine” hoş geldiniz.
#GUATEMALAMUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde yaşayan pop müziği sanatçısı Zeynep Casalini Berk, işletmeci eşi Tahsin Berk ile birlikte beş yıl önce nişan yüzüklerini taktıkları Bitez Mahallesi'ndeki mekanda Gravilya Kahve ve Yemek Evi adlı restoranı hizmete açtı. Mutfağa da gireceğini belirten ünlü şarkıcı Casalini, özel vegan tariflerini müşterileri için hazırlayacağını söyledi.
Elif Şafak, Türk edebiyatının en parlak yıldızlarından biri. Her romanı yüz binleri aşan sayıda satıyor. Bizim gibi çok az kitap okuyan bir toplumda bu başarıyı gösteren yazar sayısı bir elin beş parmağı kadar bile değil. Şafak, aynı zamanda bir anne. Yaşamını iki çocuğuna, kitaplarına ve tabii ki eşine adamış. Birçok kitabında yemek tarifleri, yemek üzerine konuşmalar uçuşup gidiyor. Ama mutfakla arası pek iyi değil. Yani teorisi kuvvetli, pratiği oldukça zayıf.