Zamanın doğrusal bir şekilde ilerlediğinden şüphe ettiğiniz oldu mu? Çoğumuz gibi benim de oldu. Kış aylarında dışarıdan gelen kar kokusu, yıllar sonra tekrar yediğim Cote d’or çikolataları, babaannemin dokunduğum kadife elbisesi, 90’ların pop şarkıları, seneler sonra aniden karşıma çıkan bir sinema afişi… Siz her ne kadar farkında olmasanız da duygularınızı yönetmekte duyularınız adeta usta.
#TUNCAAfet bölgesindeki restoranlara destek olmak için yürütülen ‘Benim İşim, Benim Mutfağım’ projesini gönülden destekliyorum. Yöreye özgü lezzetleri geleceğe taşımak ve bölge ekonomisine destek olarak oradaki hayatı canlandırmak için ciddi bir çaba gösterildiğini görüyor ve devamının gelmesini diliyorum. Bu hafta gündemimde “Koyun eti kokuyor” tartışması da vardı. Bu konuyla ilgili benim de diyeceklerim var.
#Afet Bölgesi‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden, bu şehrin insanlarını kocaman bir ortak sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. Merin Sever’in hazırladığı kapsamlı derleme her İstanbullunun hayretle, merakla, ince bir hüzünle okuyacağı derin bilgilerle dolu...
#Geçmişten Günümüze İstanbul LezzetleriTürkiye’de koku denince akla gelen ilk isim Vedat Ozan. Bu alanda öğrendiklerimizin yüklü kısmını ona borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Onun büyük emek harcayarak yazdığı, basımı beş yıla yayılan, dört ciltlik ‘Kokular Kitabı’ serisi de ‘Lezzetler’ başlığıyla tamamlandı. Ozan’la, hakkında ‘#sukitaplarbitsedekurtulsam’ etiketiyle kampanya başlattığı editörü Mesut Varlık’ı bir kahve sohbetinde yakalayıp kayda aldık. Varlık’ın sözleriyle; “Eğer bu ‘tadı damağınızda kalan’ bir söyleşi ise aromadır o, aroma!”
#LezzetKoku Kültürü Derneği’nin çalışmalarının ardından koku uzmanlığı artık bir meslek olarak kabul edildi. Konu hakkında konuştuğumuz Bihter Türkan Ergül, koku uzmanlarının kozmetik sektöründe sadece parfüm satış yerlerinde değil kokunun olduğu her yerde çalışabileceğini, iyi bir eğitimle parfümör de olabileceklerini belirtiyor. Parfümörlerin ücretleri yurtdışında 50 bin doları buluyor.
#Bihter Türkan ErgülDost sohbetine eşlik eden kahvenin kokusuyla da huzur verdiğini biliyor muydunuz? Ya yediğiniz yemeğin lezzetini sahip olduğu aroması ve kokusundan aldığını? Mis gibi kokan bir çiçeği en son ne zaman içinize çekerek kokladınız? Sıcacık bir simit ya da sıcak bir çikolata kokusuyla huzur duydunuz mu hiç? Pek çoğumuz kokuları doğru algılamadığının farkında olmayabilir. Oysa koku alma bozukluğu toplumun 5’te 1’ini etkileyen önemli bir sorun! Peki koku ve tat alma duyusu olmayan kişiler, hayatı nasıl algılıyor, bu duyularını geri kazanmaları mümkün mü?
#Koku Ve Tat SempozyumuBaşka bir dilde öğreneceğiniz bir atasözü hayatınızı etkileyebilir. Elinizdeki çamurda sadece bir vazoyu değil, hayatınızı şekillendirebilirsiniz, eğer yeterince konsantre olabilirseniz... Çalacağınız bir enstrüman, birbirine bağlayabileceğiniz iki parça, atmosferi, iklimi değiştirebilir; partide, salonda, yatak odasında. Belki de tek derdiniz doğayla, bedeninizle, ruhunuzla, enerjinizle baş başa kalmak... Belki de tek eksiğiniz, o gün o makarnayı pişirmemiş, o heykeli yapmamış olmamız...
#Hobi