Güncelleme Tarihi:
Farklı mekânlarda 7 Temmuz’a kadar sürecek olan 9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında, ölümsüz müzikleri, konusu ve dönemi yansıtan kostümleriyle ‘Saraydan Kız Kaçırma’, ‘La Traviata’ ve ‘Zorba’ gibi dünyaca ünlü başyapıtlar sahnelenecek.
Tarihin izlerine Mozart’ın müzikleri eşlik edecek...
Festival dünyaca ünlü primadonna Kristine Opolais’in solisti olduğu gala konseriyle Zorlu PSM’de açılış yapacak, Mozart’ın dünyaca ünlü başyapıtı ‘Saraydan Kız Kaçırma’ ile sürecek. Görkemli prodüksiyonuyla büyük beğeni toplayan eser, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 28-29 Haziran’da üst üste iki gece İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin büyülü atmosferinde sahnelenecek.
Giuseppe Verdi’nin ölümsüz eseri ‘La Traviata’ ise 3-4 Temmuz’da Zorlu PSM’de. Eserdeki Violetta rolünü Avrupa’nın en önemli sahnelerinde başrol söyleyen soprano Burcu Uyar üstlenecek. Biletler Biletiva, Zorlu PSM ve Süreyya Operası gişelerinden satın alınabilir.
FESTİVAL
Paris ve İstanbul’u buluşturan festival
Yaz sayısında Nuri Bilge Ceylan, Metin Akpınar, Binnur Kaya ve Rojin gibi isimler yazdı.
PAR-IS-TANBUL Festivali 20-30 Haziran’da İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Bomontiada işbirliğiyle Bomontiada’da gerçekleşecek. Fransa’dan konserler, filmler, sergi ve performans, gastronomi deneyimlerinin yer alacağı etkinlikler, Paris ve İstanbul’un buluşma noktası olacak. Fransız kültürünün farklı yönlerini disiplinler arası programıyla vurgulayan festival, Paris’in küçük bir parçasını İstanbul’a taşıyacak. Festival 20 Haziran’da Acid Arab konseriyle açılış yapacak ve 21 Haziran’da Abdul & The Gang’i sahnesinde ağırlayacak. Konserlerden sonra 22 Haziran’da France eMotion sergi açılışı ve ‘Uçan Büfe’ performansıyla devam edecek festivalde dört gece üst üste kült Fransız filmleri açık hava sinemasında gösterilecek. Festivalin son iki günündeyse ‘Fransız Gastronomi Günleri’ etkinliği lezzet kâşiflerinin ve Fransız mutfağına ilgi duyanların adresi olacak. Festivaldeki tüm etkinlikler ücretsiz.
DERGİ
ONS’tan dopdolu yaz özel sayısı
Kültür-sanat-edebiyat dergilerinin ayakta kalmak için mücadele verdiği bir dönemde, yeni bir dergi girdi hayatımıza: ONS. Popülist olmadan popüler olabilen bir dergiciliğin mümkün olduğunu savunuyor ve “Kültürel kuraklığımıza nefes aldırmak için yola çıktık” diyor. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Mesut Varlık, ONS’u ‘geniş kültürel çerçeveye hitap eden bir yaşama kültürü dergisi, bir tür şemsiye dergi’ olarak tanımlıyor. İlk sayısıyla, Türkiye’nin en iyi kültür dergileri arasındaki yerini alan ONS, şimdi de dopdolu bir yaz sayısıyla okurlarına ulaşıyor.
‘ONS Yaz’ sayısında son haftaların en çok konuşulan filmi ‘Ahlat Ağacı’nın senaryo sürecini Nuri Bilge Ceylan kaleme alıyor. Metin Akpınar, Binnur Kaya, Turgut Çeviker, Nihat Sırdar gibi isimlerin yer aldığı ‘Mizah Kültürümüz’ özel dosyasıysa arşivlik bir içerikle okurları bekliyor.
Ayrıca ONS’un yaz sayısına özel ünlü sanatçı Rojin, çocukluğundan bugüne, ‘Kapımızdaki Demokrasi’ ile yaşadığı mücadeleyi yazdı, Vedat Ozan Abercrombie markası ile Hz. İsa arasındaki ‘kokulu’ bağlantıyı anlattı. ONS Yaz özel sayısı tüm kitapçılarda ve onsdergi.com’da satışta.
SERGİ
Ankara’nın sanat öğrencilerinden güncel sorgulamalar
Pera Müzesi, ulusal ve uluslararası eğitim kurumlarıyla gerçekleştirdiği işbirliklerine bu defa Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden lisansüstü ve sanatta yeterlik öğrencileriyle devam ediyor. Genç sanatçıları görünür kılmayı amaçlayan projenin yeni sergisi ‘Sarsılan İmge’ 26 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde izleyicileri bekliyor.
Lisansüstü ve sanatta yeterlik öğrencilerinin çalışmalarından bir seçki sunan serginin küratörlüğünü Dr. Dilek Karaaziz Şener üstleniyor. Ayrıca sergide, 54 sanatçının 100’e yakın üretimi bir araya geliyor. Eserler, genç sanatçıların imge, beden, toplum, bellek, mekân, doğa ve kültürel normlar gibi kavramlara bakışlarını yansıtıyor. Aynı zamanda imgenin kavramsal katmanlarını ve üretim süreciyle olan ilişkisini araştıran yapıtlar, genç kuşak sanatçıların güncel sorgulamalarını ortaya koyuyor.
Geçmişle gelecek bugünde buluşuyor
‘Sarsılan İmge’ sergisi, sanatçıların yaşadığı ülke ve dünyaya karşı olan kaygılarına, umutlarına ve arzularına, kişisel veya toplumsal belleklerine yeni bir yol açmayı öneriyor. Küratör Dilek Karaaziz Şener, sergi ile amaçlananın, yeni kuşağın heyecanlarını ve hakikate bakışlarını çeşitli disiplin ve mecralardaki üretimler üzerinden yansıtmak olduğunu vurguluyor ve sergi ile ilgili şu açıklamalarda bulunuyor: “Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yeni kuşağını bir araya getiren ‘Sarsılan İmge’ sergisi, ne geçmişinden tamamen kopan ne de bugünden uzaklaşan bir seçki sunuyor. Başkent Ankara’nın sanat öğrencileri, özgür tutumlarının verdiği güçle, yaşadıkları zamana karşı olan duyarlılıklarını sanatsal biçem ve dil ile ortaya koyuyor.”
26 Ağustos’a kadar devam ediyor
Pera Müzesi salıdan cumartesiye 10.00-19.00 saatleri arasında, pazar günleriyse 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Cuma günleri ücretsiz.