Paylaş
Kapalı yer korkusuna lavanta kokusunun iyi geldiğini, kahve kokusunun insanı başkalarına yardım konusunda uyardığını, yasemin kokusunun dikkati artırdığını biliyor muydunuz?
Bu haftaki yazımı ‘Kokular Kitabı’ndan yaptığım ilginç alıntılardan oluşturdum. Bu kitap da diğer kıymetli kaynak kitaplar gibi ‘çoksatanlar’ın gölgesinde kalmış. Yazarı Vedat Ozan. Koku konusunda oldukça bilgili bir kişi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ‘Koku ve Duyuların Kültürel Tarihi’ dersini veriyor.
Everest Yayınevi’nin yayımladığı ‘Kokular Kitabı’ dört cilt olacak. Vedat Ozan, amatör olarak parfüm yapmaya niyetlendikten sonra kokunun peşine düşmüş. Eline ne kadar makale, kitap, dergi, broşür geçtiyse okumuş. Sonra tüm bu öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmak istemiş ve ‘Kokular Kitabı’nı yazmış. Aşağıda bu kitaptan cımbızladığım ilginç bilgiler yer alıyor:
* Önce kokunun nasıl algılandığını öğrenelim: Koku duyusu beynin ön lobunda, gözlerin altı ile burnun üst kısmı arasındaki bölgede oluşur. Her nefes aldığınızda, soluduğunuz koku molekülleri, buradaki sinirleri uyararak kokuyu yaratıyor.
* Kapalı yer korkusu olanlara bol bol lavanta, yeşil elma ve salatalık koklamaları öneriliyor. Dünyanın en saygın kanser araştırma merkezi olan Memorial Sloan Kettering’de yapılan bir araştırmaya göre, kapalı MR çektirmekten korkanlar vanilya koklarsa biraz daha cesur olabiliyor.
* Çin tıbbında depresyondan kurtulmak için gül ve papatya kokuları kullanılıyor.
***
* Eğer nefesiniz aseton veya tatlı kokuyorsa hemen şekerinizi kontrol ettirin. Eğer nefesinizde balık kokusu varsa böbreklerinizde bir sorun var demektir. Sarmısak kokusu ise zehirlenmiş olduğunuzun belirtisi.
* Son çalışmalara göre, sülfirik asit gibi zararlı koku molekülleri Alzhemir’a neden oluyor.
* Amerika’daki Oklahoma Eyalet Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre, vanilya ve kahve kokusu insanı başkalarına yardım etme konusunda uyarıyor. Yani pastane önünde duran dilenciler oldukça şanslı.
****
* Fransız eczacı Julien-Joseph Virey’in koku yorumu ilginç: “Sıcak ülkelerde fazla güneş, aynı çiçeğin yapraklarını söndürdüğü gibi, erkeğin cinselliğini de söndürür. Kadın, güneşten gevşemiş erkeğini yeniden canlandırmak için afrodizyak kokulara gereksinim duyar.”
* Erkekler dikkat! Lavanta ve balkabaklı turta kokuları cinselliğinizi uyarıyor. İkinci en uyarıcı koku ise tarçınlı kurabiye kokusu. Kadınları uyaran kokuların ise meyankökü-salatalık karışımı ile meyankökü-muz karışımı olduğu öne sürülüyor.
* Erkekler aklınızda bulunsun: Vişne, mangal dumanı kokusu kadınlarda seks isteksizliğine neden oluyor. Yani mangal partisi düzenlerken bu bilgiyi unutmayın! Yine erkeklere uyarı: Kadınları etkilemek için kullanacağınız parfümlere boşuna avuç dolusu para ödemeyin. Çünkü erkeklerin parfüm kokusu, kadınların cinsel organlarındaki kan akışını yüzde bir düşürüyormuş.
***
* Amerika’da emlak pazarlayanlar, satmak için gezdirdikleri evin mutfağına, fırından yeni çıkmış bir kek koyarlarmış. Bu koku, alıcının olumlu karar vermesine neden oluyormuş.
* Yine Amerika’da bazı benzin istasyonlarının marketlerine, yapay kahve ve yiyecek kokusu püskürtüldüğü belirtiliyor. Bunun nedeni de bu kokuların müşterinin alışveriş duygusunu kamçılaması.
* Öğrenciler dikkat: Yasemin kokusunun, beynin ön tarafında bulunan beta dalgalarının hareketliliğini artırdığı ve kişiyi daha uyanık, dikkatli ve öğrenmeye hazır hale getirdiği öne sürülüyor.
***
* Shakespeare dönemi İngiltere’sinde kadınlar kabuğu soyulmuş elma dilimini, koltuk altına sıkıştırıp dans ederlermiş. Vücut kokusunu emen bu elmayı daha sonra sevgilisine vererek ona olan arzusunu gösterirlermiş. Bu elmaya da ‘aşk elması’ deniyormuş.
* Ünlü Fransız edebiyatçı Baudelaire kokuya yaklaşımını şöyle ifade etmiş: “Bir kadın iyi ve kötü olmak üzere pek çok şey kokar. Baştan çıkartıcı olan parfümün kendisi değil, onun altındaki, yani sürüldüğü vücuttur.”
*O kıymetli truffle’ın, toprak altından dişi domuzların yardımıyla çıkarılmasının nedeni, bu kıymetli mantarın kokusunun erkek domuzların çiftleşme döneminde salgıladığı kokuları andırmasıymış.
***
* Öyle herkes her kokuyu sürünemez. Her sınıfın layık olduğu bir koku var. Fransız soylularının parfümcüsü bunu şöyle açıklıyor: Her tabakadan insanın ayrı ayrı kokulandırılması gerekir. Onun için aristoklar kraliyet parfümünü, orta sınıflar burjuva parfümünü kullanmalıdır. Fakirlerin ise sadece dezenfektan kullanılması yeterli olacaktır.
* Türklerde, limon kokusu temizlik çağrıştırıyor. Onun için temizlik malzemelerinde bu koku çokça kullanılıyor. Oysa bu kokuyu andıran acı portakal çiceği kokusu, Amerikalılarda mahrem duygular uyandırıyor.
400 bin
Yeryüzünde tanımlanabilen koku bileşimi sayısı. Bunlardan sadece yüzde 20’si insanlar tarafından hoş koku olarak tanımlanıyor.
Aklınızda bulunsun!
-Beyler dikkat! Lavanta ve balkabaklı turta kokuları cinselliğinizi uyarıyor. İkinci en uyarıcı koku ise tarçınlı kurabiye kokusu. Kadınları uyaran kokuların ise meyankökü-salatalık karışımı ile meyankökü-muz karışımı olduğu öne sürülüyor.
-Vişne, mangal dumanı kokusu kadınlarda seks isteksizliğine neden oluyor. Yani mangal partisi düzenlerken bu bilgiyi unutmayın!
-Kadınları etkilemek için kullanacağınız parfümlere boşuna avuç dolusu para ödemeyin. Çünkü erkeklerin parfüm kokusu, kadınların cinsel organlarındaki kan akışını yüzde bir düşürüyormuş.
-Ünlü Fransız edebiyatçı Baudelaire kokuya yaklaşımını şöyle ifade etmiş: “Bir kadın iyi ve kötü olmak üzere pek çok şey kokar. Baştan çıkartıcı olan parfümün kendisi değil, onun altındaki, yani sürüldüğü vücuttur.”
Paylaş