Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda katılımcılara hitap etti. Gazze'de yaşananların bir savaş değil, bir soykırım girişimi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Filistin’deki zulmü doldurmak ancak Filistin Devleti'nin kurulmasıyla olur. Türkiye olarak hazır olduğumuz belirttik" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Netanyahu hükümeti katliam politikalarını dün olduğu gibi pervasızca sürdürebiliyor. Batılı güçler ise iki yüzlü politikalarıyla dökülen kana ortak oluyor" tepkisinde bulundu. Ayrıca Erdoğan, "Türkiye’nin hiçbir hadiseyi görmezden gelme durumu yoktur. Hakikati konuşanların seslerinin kısıldığı günümüzde böyle bir misyonun zorluklarının farkındayız. Buna rağmen birileri için rahatsız edici de olsa doğru bildiğimizi söylemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda katılımcılara hitap etti. Gazze'de yaşananların bir savaş değil, bir soykırım girişimi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Filistin’deki zulmü doldurmak ancak Filistin Devleti'nin kurulmasıyla olur. Türkiye olarak hazır olduğumuz belirttik" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Netanyahu hükümeti katliam politikalarını dün olduğu gibi pervasızca sürdürebiliyor. Batılı güçler ise iki yüzlü politikalarıyla dökülen kana ortak oluyor" tepkisinde bulundu. Ayrıca Erdoğan, "Türkiye’nin hiçbir hadiseyi görmezden gelme durumu yoktur. Hakikati konuşanların seslerinin kısıldığı günümüzde böyle bir misyonun zorluklarının farkındayız. Buna rağmen birileri için rahatsız edici de olsa doğru bildiğimizi söylemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#PandemiÜlke olarak acımız büyük. Şüphesiz afetler risk ve belirsizlikle birlikte toplumsal yapıyı da derinden sarsıyor. Afet sosyolojisi alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Veysel Bozkurt, “Afetlerin yarattığı yıkımın azaltılması için toplumsal hafızayı canlı tutmalıyız” diyor.
#BursaGeçen hafta Kuzey’in en büyülü rotalarından Laponya’daydık. Yaklaşık iki hafta boyunca bu coğrafyayı keşfettik. Aslında tam bir turizm cenneti olan bölgede her anınız farklı bir deneyime dönüşüyor. Macerayla geçen bir günün yorgunluğunu Laponya gecelerinin vazgeçilmezi ateş başında sohbetlerle atmak paha biçilemez. Biraz yorucu görünse de doğayla derin bir bağ kurmak isteyen herkese hayatlarında bir kez bu seyahati yapmalarını öneriyoruz.
#SeyahatSagalassos Antik Kenti, Akdağların yamacına kurulmuş ve 12 bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan bir yerleşim yeridir. Denizden 1700 metre yükseklikteki bu antik kent adeta bulutların üzerinde büyülü bir şehir havasını veriyor. Kent, bozulmamış yapısıyla ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Sizler için Sagalassos Antik Kenti hakkında detaylı bilgileri derledik.
#SagalassosMatematikçiler, felsefeciler, astronomlar gibi çok önemli biliminsanları geçmişte astrolojinin gelişimine büyük katkıda bulundular. Eğer astrolojiyle ilgiliyseniz bu isimlerin eserlerini araştırmanızı tavsiye ederim. Bu hafta gökyüzünün büyüsüne kapılan ünlü düşünürleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
#AristotelesKültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nde tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmalarından birini sürdürüyor. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve mimar Han Tümertekin danışmanlığında, geçen kasımda restorasyona alınan Kız Kulesi’ni Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ve mimar Tümertekin ile gezdik. Kale avlusu bölümüne 1990’lı yıllarda eklenen çelik çatı ve asma kat sökülmüş. Kule, 2023 başında tamamlanması beklenen restorasyon çalışması sonrasında müze olarak ziyarete açılacak.
#Kız Kulesiİstanbul Zeytinburnu'nda bulunan Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın çıktı. Hastalar, sedyeler ve tekerlekli sandalyelerle tahliye edildi. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekiplerinin yangını güçlükle 2 saatte kontrol altına aldı. Yangınla ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 104 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın sebebiyle Başhekim Stati Leana ile telefonda görüştü. Erdoğan, Balıklı Rum Hastanesi ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya talimat verdi.
#İstanbulHiç kış gelmeyen, hep bahar olan bir şehri anlatmak istiyorum size. Tarihi mekânları, muhteşem coğrafyası, ünü sınırları aşmış lezzetleriyle Hatay, namı diğer Antakya... Bir hafta sonu ayırıp tarihe ve lezzete doyabilirsiniz. Biz merkezi ‘doya doya’ gezdikten sonra Vakıflı Köyü ve Samandağ’ı da ekledik rotamıza...
#Hürriyet1300’lü yılların ortalarında görülmeye başlayan ve sonrasında tüm dünyayı sararak milyonlarca insanı öldüren veba salgını ya da bilinen adıyla ‘Kara Veba’ konusunda araştırmalar yapan bilim insanları çok çarpıcı bir keşif yaptı. Ölümlerin üzerinden 600 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen salgının çıkış noktası ortaya çıkarıldı.
#Kara VebaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yükselen İslam düşmanlığıyla mücadelenin sadece Müslümanların değil tüm insanlığın meselesi olduğuna inanıyoruz. Yüz milyonlarca insanı hedef alan bu haksızlık, hukuksuzluk ve ayrımcılık karşısında Müslümanlar güçlü tepki göstermeli, meşru zeminde haklarını aramalı, mücadelesini vermelidir" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİnsanlık tarihine baktığımız zaman birçok hastalığın ortaya çıktığı görülmüştür. Bu hastalıklar salgın şekilde yayılarak büyük kitlelere ulaşmıştır. Özellikle bazı hastalık türleri geniş bir kitlenin yok olmasına neden olmuştur Bu hastalıkların birçok farklı sebeplerden kaynaklandığı görülmüştür. Sizler için Tarihteki en büyük salgın hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkBakteri ve parazitlerin doğrudan kana karışmasıyla ortaya çıkan enfeksiyonel rahatsızlıklara bulaşıcı hastalık denir. Bu hastalıkların %80'i insansan insan hava ve doğrudan temas yoluyla bulaşır. Enfeksiyöz adıyla da bilinen bulaşıcı hastalıklar sadece belli bir alanda sınırlı ise epidemi, tüm dünyayı etkisi altına aldıysa pandemi olarak nitelendirilir. Bulaşıcı hastalıklar nelerdir ve genel özellikleri nasıldır? Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkSizce de yeni nesil daha önceki jenerasyonlara göre çok daha uzun boylu değil mi? Ergenlik çağındaki çocukları görünce 'acaba anne babası da bu kadar uzun mu' ya da 'ne yiyip içiyorlar da bu kadar uzun boylu oluyorlar' diye düşünmeden edemiyor insan. Peki, insanların boyu neden bu kadar uzadı? Boyların bu kadar uzamasında sağlıklı beslenme ne kadar önemli? Boylar daha ne kadar uzayacak?
#Çocuk BeslenmesiYaklaşık 500 yıl süren karanlık çağ, M. S. 476 yılında başlamış, 1000 yılına kadar devam etmiştir. Bazı tarihçiler ise toplam 1100 yıl süren Orta Çağ'ın tamamını karanlık çağ olarak nitelendirmektir. Bunun en büyük nedeni, bu yıllarda birçok salgının ortaya çıkması ve Avrupa ülkelerinin hem ekonomik hem de kültür alanında gerilemesidir. Karanlık çağ nedir ve hangi dönem yaşanmıştır? Karanlık çağ yıllarındaki egemen güç nedir tüm detayları ile derledik.
#Karanlık Çağ Nedir Ve Hangi Dönem Yaşanmıştır?Yemyeşil ormanları, upuzun sahili, dizi dizi yalıları, kartpostal gibi gölleri, binlerce yıllık antik yapıları, güler yüzlü köylüsü ve Osmanlı döneminden de eskiye dayanan köyleriyle metropolün en güzel kaçış yollarından biri... Beykoz, eski İstanbul’un nasıl bir yer olduğunu merak edenler için de ideal bir ziyaret rotası.
#BeykozGoing Medieval adlı oyun zor durumda olan bir toplumun veba salgını sonrasında tekrar toparlanmaya çalıştığını anlatan bir oyun olmaktadır.Peki, Going Medieval oyunu nasıl indirilir ve oynanır? Going Medieval sistem gereksinimleri nelerdir, rehber ve detaylı inceleme nasıl olmaktadır? İşte Going Medieval Sistem Gereksinimleri, Rehber ve Detaylı İnceleme
#Going MedievalSagalassos, Burdur-Isparta arasında Ağlasun ilçesinin 7 kilometre kuzeyinde, Akdağ yamaçlarında denizden 1700 metre yükseklikte etkileyici bir Roma dönemi şehridir. Etkileyici kelimesinin ne olduğunu kentin yamaç tiyatrosunun en son basamağına çıkıp, oturarak tüm kenti ve dağları ayaklarınızın altına aldığınızda anlarsınız. İşte o zaman beni de hatırlayacaksınız.
#Uğur ÇelikkolOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıBugün yine muzdan söz etmek istiyoruz. Neden diye sorarsanız, iş vahim bir hal alıyor. Hesap kitap yapılmadan ilgili-ilgisiz yerlerde bu kadar muz ekilirse bundan para kazanılmaz tabii ki. Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Antalya Tarım Konseyi’nin işbirliğinde düzenlenen ve 6 gün devam eden Muz E-Çalıştayı’nda 10 oturumda 5 yabancı uzmanın bildirisi yer aldı. 48 bildirinin sunulduğu çalıştayın sonunda değerlendirme raporuyla sonuç bildirgesi açıklandı. Hiç de parlak şeyler anlatılmıyor.
#YazarYunus Emre’nin diğer mutasavvıflardan bir farkı var. Yunus’ta dervişlikle birlikte aynı zamanda Orta Asya’dan gelen bir yeniliğe açık olma, risk alma davranışı olduğu görülür. Yunus, yerinde duramayan bir yapıdadır. Anadolu’nun birçok yerinde, Karaman’da, Malatya’da, Eskişehir’de hatta Azerbaycan’da makamının olması da bunu gösteriyor. Çok gezmiş, her tarafa dokunmuş.
#Yunus EmrePamuk "Son 10 yıldır karantina nasıl tutulur, karantinaya nasıl karşı çıkılmış, ilgimi çekmeye başladı. Bugün mikroplar hakkında hepimizin bilgisi var. Ama 19. yüzyılda insanlar bunlara inanmıyordu. Romanım da karantina tarihi ile ilgilendi" dedi.
#Orhan PamukNobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un bir salgın romanı üzerinde çalıştığı biliniyordu. 'Veba Geceleri'nin çıkması dört gözle beklenirken akla gelmeyecek bir şey oldu; dünyayı yeni bir salgın esir aldı. Pamuk: “Bugün çok malumat sahibiyiz. Hangi ülkede, mahallemizde durum ne hemen görüyoruz. Bu, romandaki dönemle bugün arasında büyük fark yaratıyor. Biz başımıza ne gelebileceğini, neyin ne olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok daha fazla korkuyoruz. Ama romanım bugünden daha korkutucudur” diyor.
#Orhan Pamuk