Güncelleme Tarihi:
Zeytinburnu Balıklı Rum Hastanesi'nin Yaşlı Bakımevi bölümünde saat 12.30 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangında alevler çatıyı sararken, hastanenin içi dumanla doldu. İhbarların ardından olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.
Yangın, yaklaşık 2 saat süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Yangında, 17 itfaiye aracı, 12 su tankeri, 4 iş makinası, 9 ambulans, 3 AFAD aracı, 50 arama kurtarma personeli, 215 itfaiye personeli, 105 zabıta personeli, 102 emniyet personeli de görev yaptı. İtfaiye ekiplerinin soğutma çalışması sürüyor.
Yangında tarihi hastanenin çatısı çöktü.
Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başhekimi Uz.Dr. Stati Leana ise, “Herkes iyi. Ben odamdaydım, koşmaya başladım. Baktım ki sol tarafta alevler ve dumanlar var. Can kaybımızın olmaması bizim için en büyük sevinç. Tahliyeler hemen başladı" dedi.
BAZI HASTALAR PROF. DR. MURAT DİLMENER HASTANESİ’NE GETİRİLDİ
Bazı hastalar ambulanslarla Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ne getirildi. Kontrolleri yapılan hastaların durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
ERDOĞAN'DAN BAŞHEKİME TELEFON
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki Balıklı Rum Hastanesi’nde çıkan yangın sebebiyle Başhekim Stati Leana ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Balıklı Rum Hastanesi’nde yangın çıkmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek geçmiş olsun temennilerini iletti. Yangınla ilgili gelişmeleri ilk andan itibaren yakından takip ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmamasının, yangının söndürülmesinin ve soğutma çalışmalarına geçilmesinin bir nebze de olsa yürekleri ferahlattığını dile getirdi. Hastanenin, hastaların ve personelin durumu hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastanede en kısa sürede onarım çalışmalarına başlanacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca, Balıklı Rum Hastanesi ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya talimat verdi.
İSTANBUL VALİSİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA: 104 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da saat 13.30 sıralarında olay yerine geldi. Burada incelemelerde bulunan Yerlikaya ve İmamoğlu açıklamalarda bulundu.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, saat 14.00 sıralarında yaptığı açıklamada, "Hastanemizdeki yangın bizleri üzdü. İstanbulumuza, Zeytinburnumuza, hastanemizde şifa dağıtan bütün sağlık çalışanlarımıza ve hastalarımıza büyük geçmiş olsun. Bir kaybımız, yaralanan bir vatandaşımız söz konusu değil. Yangının sebebini henüz bilmiyoruz. Yangın tamamen kontrol altına alınıp soğutma çalışmalarından sonra yapılan incelemeler verecekleri rapor, yangının sebebini ortaya çıkaracak. Yangın çatıda başladı. AFAD burada, yangın söndürme helikopteri hazır bekliyor, şu ana kadar ona gerek kalmadı. Sağlık İl Müdürlüğümüz tahliye çalışmalarımızı tamamladık. Hepimize büyük geçmiş olsun. 62 yaşlımız vardı, hepsi tahliye oldu. 42 kadar da yatan hastamız vardı. Toplam 104 vatandaşımız tahliye oldu. Her birine büyük geçmiş olsun diyoruz. Bu yapı inşallah en kısa zamanda eski haline getirilmesiyle ilgili el birliğiyle buradaki yaraları sarmak bizim boynumuzun borcudur." ifadelerini kullandı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, "Dumandan etkilenen biri yok. İtfaiye erlerimize dumanın etkisi var ama belli bir süre dinleniyorlar. Sonra yine hizmetlerine devam ediyorlar." dedi.
ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANI ARISOY: TÜM HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ
Yangınla ilgili ilk resmi açıklamayı Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy yaptı. Saat 13:15 sıralarında konuşan Arısoy "Bütün hastalar tahliye edildi. Hepimiz buradayız. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Çok şükür hastane erken fark edip bütün hastaları tahliye etti. İçerde, yangının devam ettiği yerde herhangi bir hasta ya da yaşlımız yok. 100 kadar yaşlımızın kaldığını öğrendim ama tamamen sağlıklı bir biçimde yangın büyümeden önce tahliye edildiler" dedi.
CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: YANGIN KONTROL ALTINDA
Tarihi hastanedeki yangınla ilgili son durumu açıklayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bu sabah sebebi henüz tespit edilemeyen bir nedenden dolayı bu tarihi hastanede bir yangın meydana geldi. Cumhurbaşkanı'mızın talimatlarıyla olaya derhal müdahale edildi. İçişleri Bakanlığı'mız, İstanbul Valiliği'miz, itfaiye ekiplerimiz yangını kontrol altına aldılar. Şu anda soğutma çalışmaları devam ediyor. Bir can kaybı yahut yaralı yok. Orada bulunan hastalar hızlı bir şekilde tahliye edildi. Yine Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla 80'e yakın hasta öncelikle olarak Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ne sevk ediliyorlar. Burada bakımları yapılmaya devam edecek. Böylece bu acil durum karşısında hastalarımızın, özellikle bakıma muhtaç yaşlı hastalarımızın mağdur olmaması için gerekli tedbirler acilen alındı. Yangın söndürme, soğutma çalışmaları tamamlandıktan sonra da bu tarihi hastanenin restorasyonuyla ilgili çalışmalarda ivedilikle yapılacak" dedi.
CANLI YAYINDA İLK BİLGİLERİ PAYLAŞTI
CNN Türk muhabiri Fulya Öztürk de saat 13:30'da verdigi bilgide şunları söyledi:
"Hastanenin yetkilileri ile görüştüm. Yetkililer, 'Çok büyük bir telaş vardı. Yangın kontrol altına alınamadı, hastanenin çatı kısmı yanıyor. Havadan bir müdahale olursa daha kısa sürede söndürülebilir. Tadilat da yoktu Neden çıktığını bilmiyoruz, şaşkınız' dediler. Yaşlı bakım merkezinde yangının çıktığını, alevlerin yükseldiğini fark ediyor sağlık görevlileri. Yetkililer, '80 yaşlımız vardı içerde, büyük oranını tahliye ettik' dediler. Rüzgar da hakim olduğu için alevler büyüdü sanırım."
YANGIN SIRASINDA İÇERİDEN ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER
Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın sırasında itfaiye ekiplerinin içerideki müdahalesi kameraya yansıdı. Görüntülerde itfaiye ekipleri bir yandan yangına müdahale ederken bir yandan da hasta tahliyesi sürüyor.
TARİHİ İSTANBUL'UN FETHİNE KADAR DAYANIYOR
Hastanenin geçmişi; 1454 yılında Karaköy’de Büyük Balıklı Han’ın bulunduğu yerde faaliyete geçen hastaneye kadar dayanıyor. Kayıtlara göre; 15'inci yüzyıldan beri faaliyette olan hastane, 18. yüzyıldaki veba salgını yüzünden surların dışına yani bugünkü yerine taşındı.
Hastane "Yedikule Hastanesi" ismiyle esnaf locası tarafından 1753 yılında inşa edildi. Ahşap hastane binaları 1790'daki yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos’un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi’nin katkısı ile yeniden inşa edildi.
Sultan II. Mahmut’un fermanıyla 1836-1838 yılında Yedikule Hastanesi ile birlikte İstanbul’daki diğer iki Rum hastanesinin hastalarının nakledileceği yeni bir hastane inşa edildi. Hastalar, 1839 başında hastaneye nakledildiler.
1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi. 1894'te inşa edilen bina 1991 yılında restore edildi.