vajinal doğum haberleri sayfasında vajinal doğum hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1270 vajinal doğum haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son birkaç yıldır daha sık konuşulmaya başlanan sezaryen sonrası vajinal doğum aslında geçmişten beri var.Daha önce sezaryen olmuş bir kadın ikinci doğumunu sezaryen yoluyla yapabileceği gibi şartlar uygunsa normal yolla doğum yapmayı da denebilir. İkinci doğum vajinal yolla gerçekleşirse buna SSVD (Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum) adı verilir. Ama normal doğuma yönlendirmeye yönelik yapılan çalışmalarla en popüler dönemini yaşıyor diyebilirim.
#Kadın Sağlığıİnsanoğlu var olduğu günden beri milyarlarca kez yinelenen ama aslında her biri diğerlerinden çok farklı eşsiz bir mucize: Doğum... Ve nasıl ki her insanın parmak izi kendine özgü ise doğum anı da kendi parmak izimiz gibidir. Mucizeler kolay gerçekleşmez, bir anda oluvermezler. Peki, ne oldu da milyonlarca yıldır varlığımızı borçlu olduğumuz bu olağanüstü olay son yıllarda günümüz kadınları için korkulu rüya haline geldi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Dr. Öğr. Gör. Yusuf Olgaç, adım adım normal doğuma giden mucize sürece dikkat çekti.
#Vajinal DoğumSezaryen oranının yüzde 60’ın üzerine çıkmasıyla harekete geçen Sağlık Bakanlığı, hekimlerin uygun görmesi halinde kadınların normal doğum yapması için protokol hazırladı. Kadınlara, doğumun her aşamasında kararını değiştirerek sezaryene dönme garantisi de verilecek...
#Sağlık BakanlığıErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriÜlkemizde son zamanlarda oldukça yayılan sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) hakkında bilgiler merak ediliyor. İlginin arttığı SSVD nedir, ne demek araştırmaları da bu bağlamda hız kazandı. İlk doğumlarını sezaryen ile yapan kadınlar, sonrasında normal doğumun mümkün olup olmadığını ve tehlikesini sorguluyorlar. Peki, SSVD nedir, ne demek? Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) tehlikesi var mı? İşte soruların yanıtları...
#SSVDAraştırmalar ülkemizde kadınların neredeyse yarıya yakınının hayatı boyunca hiç orgazm olamadığını gösteriyor. Bir çeşit genital uygulama olan ve ‘o-shot’ adıyla da bilinen orgazm aşısıysa cinsel istek azlığı ve orgazm olamama gibi sorunlar için tercih edilen bir yöntem. Doktorlar bu aşıyı psikolojik sorunlar giderildikten sonra öneriyor. Aşıyı yaptıranlarsa “Özgüvenim yerine geldi” diyor.
#Aşıİdrar tutukluğu, mesanenin tam anlamıyla boşaltılamadığını ifade etmektedir. Kadınlarda idrar tutukluğu ya da kadınlarda kesintili idrar olması çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Akut retansiyon olarak bilinen bu sıkıntı boşaltım yollarının tıkanması sonucu ile meydana çıkar. İdrar yapmada güçlük çekmek, sık idrara çıkmak, idrarı yapmak için çok güç çekilmesi, idrar yapma dürtüsünün olmaması gibi belirtiler ile gelişme gösterir. Peki idrar tutukluğu neden olur? Kadınlarda idrar yapamama, idrarı boşaltamama neden olur ve tedavisi nasıldır ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda Kesintili İdrarMevsim yaz, hava sıcak mı sıcak. Hamilelik dönemleri tam da tatil aylarına denk gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle bana da çok sık yöneltilen, “Hamileler denize/havuza girebilir mi?” sorusu başta olmak üzere anne adaylarının merak ettikleri birkaç soruyu, Doç. Dr. Süleyman Akarsu’ya yönelttim. İşte o sorular ve aldığım yanıtlar:
#Şenol KALYONCUKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakOksiput posterior (OP) pozisyonu en sık görülen fetal pozisyondur. Özellikle operatif vajinal doğum veya sezaryen doğum gibi olumsuz maternal ve neonatal sonuçlara yol açabilecek doğum anormallikleri ile ilişkili olduğu için önemlidir. Doğumun zorlaştığı oksiput posterior nedir, nasıl düzeltilir? İşte oksiput posterior belirtileri ve merak edilenler...
#Oksiput PosteriorHamilelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanması ve fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını enfeksiyonlara karşı daha yatkın hale getiriyor. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.
#HamileDoğum sonrasında meydana gelen deformasyonlar, hemen her annenin başlıca sorunları arasında yer alıyor. “Doğum sonrası hangi estetik operasyonlar yapılabilir? Vücudunuzu eski formuna kavuşturabilir misiniz? Daha iyi görünmek için ameliyat seçenekleri hangileridir?” gibi sorulara Plastik Estetik ve Rekonstüktif Cerrahı Uzmanı Doçent Doktor Tayfun Türkaslan cevap veriyor.
#Doğum SonrasıKadın genital organ sarkmalarında vajinal yoldan, yamalar kullanılmadan insanın kendi dokularının yardımıyla yapılan ameliyatların ön plana çıktığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ömer Lütfi Tapısız, rahmin bir parçasını ve güçlü bağlarını koruyarak geliştirilen 'TAP-GAN tekniği' diye adlandırılan özel bir ameliyat yöntemini anlattı.
#Genital Organ SarkmaGebeliğin üçüncü ve dördüncü aylarında rahim kasılmaları olmaksızın serviksin açılması veya incelmesi durumudur. Bunun sonucunda bebeğin içerisinde bulunduğu su kesesi vajina içine doğru bombeleşerek yırtılır ve bebeğin çok erken, yaşam şansı bulunmadığı dönemde doğumuyla sonuçlanır.
#Rahim AğzıNormal doğum, vajinal doğum adıyla da bilinir. Hamileliğin 38. - 42. haftaları arasında gerçekleşen normal doğumun üç evresi bulunmaktadır. İlk evrede sancılar başlar, ikinci evrede rahim ağzı açılır. Üçüncü ve son evrede ise bebek dünyaya gelir. Normal doğum zor mu, sezeryan doğum ile arasındaki farklar nelerdir? Sizin için derledik.
#Normal Doğum Nedir“Vajinoplasti” olarak da bilinen vajina daraltma işlemi, hastanın talebi üzerine gerçekleştirilen yaşam kalitesi ve cinsel yaşam üzerinde etkili bir ameliyattır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özlem Özyılmaz, vajina daraltma ameliyatı hakkında bilgilendirdi.
#Vajina Estetiği