Paylaş
Gebe olduğunu öğrendikten sonra mutluluktan başı dönen birçok kadının doğumu yaklaştıkça kaygıları artar. Hamile kalmak, bebeği büyütmek tamam da doğurmak sanki bir ütopya, ulaşılması zor bir son gibi görünür. Özellikle doğum şekli ve zamanı hakkında aile fertlerinin kötü hikayeleri olduğunda kadının kafası çok karışır.
İnsan gebeliği 285 gündür. Bu aslında 42 hafta demektir. Kadının gebe kalma tarihinden yaptığı hesaplama ile doktorun yaptığı gebelik haftası hesabı birbirini tutmayacaktır. Doktorlar, adetin ilk gününü kullanarak gebelik haftası ve doğum zamanı hesaplaması yapar. Bu nedenle kadınların ilişkiye girdiği ve gebe kaldığı zamana göre iki hafta küçük hesaplamış olurlar. Ama nihayetinde doktorların verdiği tarih ile 9 ay 15 günü hesaplayan kadının doğum tarihi aynıdır.
Gebeliğin ilk haftaları kadar son haftaları da bebek için çok önemlidir. Unutmamalısınız ki gebeliğin son günlerinde de bebek dünyaya gelmeden önceki son hazırlıklarını yapar. Bebeğin karaciğer, beyin, barsak gibi organları hamileliğin son haftalarında gelişmeye devam eder.
Gebeliğin 40. haftasına kadar bebeklerin büyük çoğunluğu doğar. Ama %20-30 bebek 40 haftadan sonra doğar. 41 haftadan sonra doğan bebek oranı ise %10 civarındadır. 42 haftadan sonra doğum %1-2 gibidir ve doktorlar bu sürenin geçilmesine izin vermezler.
Doğum şeklini kesinlikle bebeğiniz ve siz belirlemelisiniz.
Gebelik ilerledikçe bebeğinizin duruş şekli değişir. Yedinci ve sekizinci ay civarında ters olan bebeklerin %95’i normal yani baş duruşuna geçerler. Bu nedenle bebeğinizin ters durmasına takılmayın. Zaman ilerledikçe o en rahat doğacak duruşu alır.
Normal doğumu engelleyecek en ciddi sorunlardan birisi plasenta yani bebeğin eşinin rahim ağzını kapatıyor olmasıdır. Bu durum çok nadir görülür. Gebelikte sigara kullanmak bu ihtimali artırır.
Doğal olan, kadının fizyolojik yoldan doğumunu yapmasıdır. Normal vajinal doğum vajende genişleme, ilişkide his kaybı, bebekte herhangi bir zarar yapmaz. Bilakis normal doğan bebeklerde allerji daha az olur, daha zeki olurlar.
Annenin sağlık durumundan kaynaklanan sorunlarda sezaryen düşünülebilir. Daha önce 2 kere sezaryen olmuş kişilere normal doğum önerilmez.
Hamile kadınları çok korkutan diğer şey, bebeğin kakasını yapması veya bebeğin kakasını yemesi meselesidir. Bebeklerin %4’ü, mekonyum denen kakasını, anne karnında yapabilir. Eğer gebenin herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve doğum için her şey normal devam ediyorsa bu kadınların normal doğurmasında ne bebek ne de anne için bir sakınca yoktur. Sadece bu ihtimalden korkarak, gününüzden önce doğurmayı veya doğum şeklinizi değiştirmeyi düşünmeyin.
Paylaş