uzun covid haberleri sayfasında uzun covid hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3421 uzun covid haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Henüz 29 yaşındaydı... Evleneli 1,5 yıl olmuştu... Sağlıklı, mutlu bir insanken bir anda ağrıları nedeniyle yatağından çıkamaz hale geldi. Genç kadının hayatını yaşanmaz hale getiren gizemli hastalığın ne olduğunu uzmanlar bile çözemiyordu. Belirtilerinin psikolojik olduğunu düşünen doktorlar dahi vardı. Peki neydi bu hastalık?
#Kronik Yorgunluk SendromuYıllar boyunca sunduğu sabah programıyla izleyicilerin gönlünde taht kuran ünlü sunucu Kate Garraway son üç yıldır Covid’e yakalandıktan sonra bir daha iyileşemeyen eşi için göz yaşartan bir mücadele veriyordu.
#Kate GarrawayKoronavirüs salgını uzun süredir hayatlarımızdan çıkmış gibi görünse de virüsün etkisi yıllarca bizimle kalmaya devam edecek gibi görünüyor. DSÖ Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, İngiliz basınına yaptığı özel açıklamada dünyayı henüz geçmeyen oldukça ciddi tehlike için uyardı.
#Uzun CovidDünya bir süredir koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmaya ve hayatın normal akışına dönmüşken dünyanın çeşitli yerlerinden vaka artışı haberleri gelmeye başladı ve önümüzde kış aylarında salgının yeniden patlak verebileceği uyarıları yapıldı. Bu uyarılar içinde en korkutucularından biri ise bir DSÖ yetkilisinden geldi…
#Uzun CovidJAMA Network Open'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Çin'in Wuhan kentinde Kovid-19'u erken atlatanların yaklaşık yarısında hastaneden taburcu olmalarından tam bir yıl sonra bile en az bir kalıcı semptom görüldüğü tespit edildi.
#Uzun CovidKamuoyunda 'uzun Covid' olarak da bilinen ve PCR testlerinin negatife dönmesinden sonra devam eden Covid-19 semptomlarının, hastalığı ağır geçiren kişilere özgün bir durum olduğu zannedilse de yakın zamanda yapılan bir araştırmayla asemptomatik bireylerde de uzun Covid tespit edildi. Peki bu nasıl oluyor?
#Covid 19İngiltere'de yapılan iki yeni araştırma Kovid-19 konusunda korkutucu sonuçları açığa çıkardı. Her 10 koronavirüs hastasından 7'sinin hastaneden çıktıktan sonra bile tam olarak iyileşmediği ve 'Uzun Covid' olarak adlandırılan sağlık sorunlarıyla boğuşmaya devam ettiği ortaya çıktı.
#Uzun CovidKoronavirüsle mücadele dünya geneline 1 yılı aşkın süredir devam ederken, dikkatleri çeken bir diğer konu da ‘uzun covid’ oldu. Peki uzun Covid nedir? Geçirdiğimizi nasıl anlarız? Bu sorunun yanıtını hem uzmanlara hem de uzun Covid hastalarına sorduk...
#KoronavirüsCOVID-19’un “Tedavi oldum, bitti” türünden bir hastalık olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Koronayı atlatıp testi negatife dönse de eski sağlığına kavuşamayan; hayatına nefes darlığı, baş ağrısı ve unutkanlık gibi sağlık sorunlarıyla devam edenler var. Uzmanların ‘Long COVID’ (Uzayan COVID) dediği bu durumu radyoloji uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez ve hastalarla konuştuk. Sönmez’e göre bu belirtileri gösterenler için rehabilitasyon merkezi kurulması şart.
#GazetehaberleriSon dakika haberi.. Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkilemeye devam ederken bilim insanları da bir yandan hastalığın şifrelerini çözmek ve insan vücudu üzerinde ne tür etkileri olduğunu daha iyi anlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Dünya son günlerde gündeme gelen 'Uzun koronavirüs'ün etkilerini tartışıyor.
#Uzun CovidJennifer Mann, sağlıklı bir yoga eğitmeni ve üniversite öğrencisiydi. Çok çalışıyordu ama hayatından memnundu. Ancak gizemli bir hastalık Mann'ı yatağından çıkıp banyoya bile gidemeyecek kadar güçsüz hale getirdi. Ağrıları nedeniyle yerinden kıpırdayamıyordu bile... Mann, bu hastalığın hayatını nasıl değiştirdiğini ve sağlığına yeniden nasıl kavuştuğunu anlattı.
#Jennifer MannHenüz 29 yaşındaydı... Evleneli 1,5 yıl olmuştu... Sağlıklı, mutlu bir insanken bir anda ağrıları nedeniyle yatağından çıkamaz hale geldi. Genç kadının hayatını yaşanmaz hale getiren gizemli hastalığın ne olduğunu uzmanlar bile çözemiyordu. Belirtilerinin psikolojik olduğunu düşünen doktorlar dahi vardı. Peki neydi bu hastalık?
#Kronik Yorgunluk SendromuYıllar boyunca sunduğu sabah programıyla izleyicilerin gönlünde taht kuran ünlü sunucu Kate Garraway son üç yıldır Covid’e yakalandıktan sonra bir daha iyileşemeyen eşi için göz yaşartan bir mücadele veriyordu.
#Kate GarrawayYeni bir araştırmaya göre long COVID yani uzamış COVID geçirenlerin sayısı hiç de az değil. Yorgunluk, beyin sisi, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı gibi geçmek bilmeyen bazı semptomlardan şikâyetçiysek uzamış COVID olma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz.
#COVIDHavaların soğumasıyla birlikte mevsim hastalıkları yeniden ortaya çıktı. En çok şikayet edilen ise bitmeyen ‘kuru öksürük’. Kime sorsak, kiminle konuşsak “Aylardır öksürüyorum” diyor. Uzmanlar uyarıyor: “Şu anda üç kişiden birinde öksürük var. Uzamış öksürük sendromu yaygın.”
#Kuru ÖksürükRusya ve Ukrayna arasında süren savaş geçen haftadan beri giderek yoğunlaşmaya başladı. Ukrayna'nın Kırım'daki kritik köprüye yönelttiği saldırının ardından Rusya da Kiev'i vurdu. Saldırının bilançosu ise oldukça ağır...
#Kiev SaldırısıOrgan bağışı dünya çapında milyonlarca insan için yeni bir hayat umudu olmasıyla tıp dünyasının belki de en kritik kısımlarından birini oluşturuyor. İspanya'da gerçekleştirilen bir organ nakli ameliyatı ise bu konuda çığır açan yanlarıyla tüm dünyada sevinç yarattı ve manşetlere taşındı...
#Organ NakliKoronavirüs salgını uzun süredir hayatlarımızdan çıkmış gibi görünse de virüsün etkisi yıllarca bizimle kalmaya devam edecek gibi görünüyor. DSÖ Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, İngiliz basınına yaptığı özel açıklamada dünyayı henüz geçmeyen oldukça ciddi tehlike için uyardı.
#Uzun CovidKoronavirüs salgını yavaş yavaş hayatlarımızdan çıkmaya başlasa da 2020’nin ilk günlerinden bugüne, hastalığa yakalananlar arasında görülen sağlık sorunları incelenmeye devam ediliyor. Özellikle beyni etkileyen koronavirüs ve virüsün yenilmesinden sonra da görülmeye devam eden uzun covid semptomları özellikle 65 yaş üzeri için hâlâ tehlike arz ediyor…
#Alzaymır HastalığıOrtaya çıkan alt varyantlar ile Covid-19’un varlığı devam etse de hastalığın yıkıcı etkilerinde belirgin bir azalma var. Fakat bu durum orta ve uzun vadede hastalığa bağlı ortaya çıkan şikâyetlerin önemini azaltmıyor. Uzun Covid olarak adlandırdığımız durum; Covid-19 geçiren hastalarda, enfeksiyonun yol açtığı şikâyetlerin haftalar ve hatta aylar boyunca devam etmesi anlamına geliyor. Peki erkek üreme sistemi sağlığı Covid-19’dan nasıl etkileniyor? Bu haftaki köşe yazımda Covid-19’un erkek üreme sistemine olan etkileri hakkında bilgi aktaracağım.
#Covid-19 Sonrası Erkekler Cinsel SorunKoronavirüs salgını artık etkisini hafifletmiş ve ölümler büyük oranda durmuş olsa da yapılan yeni araştırmalar hastalığın üzerimizde bıraktığı etkileri ortaya çıkarmaya devam ediyor. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan son araştırma da buna iyi bir örnek. Buna göre koronavirüs geçirdikten sonra 2 yıl daha çok dikkatli olmak gerekiyor...
#COVID-19Almanya Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, salgınla ilgili uyarılarda bulundu. ‘Uzun Kovid’ ile ilgili sorunların hafife alındığını belirten Lauterbach, Twitter’dan yaptığı uyarıda her korona enfeksiyonunun uzun süreli olabileceğini, hafife alınmaması gerektiğini, hatırlatma dozlarının yapılması gerektiğini söyledi.
#AlmanyaDünya bir süredir koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmaya ve hayatın normal akışına dönmüşken dünyanın çeşitli yerlerinden vaka artışı haberleri gelmeye başladı ve önümüzde kış aylarında salgının yeniden patlak verebileceği uyarıları yapıldı. Bu uyarılar içinde en korkutucularından biri ise bir DSÖ yetkilisinden geldi…
#Uzun CovidYataktan zorlukla kalkmak, kolunu kaldıracak hali olmamak... COVID-19’u atlattıktan sonra devam eden yorgunluk ve halsizlik hissi birçok kişinin ortak şikâyeti. Bu sorunlar günlük hayatı etkileyecek boyuta geldiğinde hekime başvurmak ve tıbbi kontrolden geçmek gerekiyor.
#CORONAMart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#Koronavirüs2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Covid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsSadece Türkiye değil dünya genelinde Omikron’un önceki varyantlara göre daha bulaşıcı olmasına rağmen öldürücü etkisinin düşük olması nedeniyle, ‘Virüs eski gücünde değil’ diyerek normale dönüş anlamında oldukça iyimser bir hava hâkim. Ancak uzmanlar yeni varyantların gelişebileceğine ve dahası pek fazla önemsenmeyen ‘Uzun COVID’in yaratabileceği tehditlere karşı uyarıyor. Öyle ki ‘Uzun COVID’in kalıcı olabileceğini gösteren araştırmalar var. Uzun COVID’e ne sebep oluyor? Neden bazı insanlar COVID-19 etkilerini uzun süre taşıyor? Korunmanın bir yolu var mı? Sordum...
#Covid-19Birçok kişinin kafasında Covid ile ilgili aynı soru dönüp duruyor. Hatırlatma aşıları henüz tamamlanamamışken dördüncü doz haberlerinin çıkması bu soruyu daha da önemli hale getiriyor. 4'üncü Covid-19 aşısını olacak mıyız? Daha da önemlisi hatırlatma dozları bizi ne kadar koruyacak? Bu sorulara cevap ABD'de yapılan yeni bir araştırma ile geldi. Prof. Dr. Derya Unutmaz da o araştırmayı yorumladı, içimize su serpen haberi verdi...
#Covid-19Son dönemde peş peşe açıklanan araştırma sonuçları önemli bir bulguya işaret etti: Aşıları tamamlanmış olan kişiler Covid enfeksiyonu geçirdiklerinde, virüse karşı daha iyi korunur hale geliyorlar. 'Süper bağışıklık' ya da 'hibrit bağışıklık' olarak adlandırılan bu durumun avantajları da dezavantajları da çok. İşte tüm detaylar...
#Hibrit BağışıklıkCovid-19 neredeyse iki yıldır hayatımızda ve bu süreçte "Ne zaman bitecek bu çile?" demediğimiz bir gün olmadı. ABD'de bilim insanları bilgisayar modellemeleri yoluyla bu sorunun yanıtını buldu. Yeni bir varyant çıkar da planları alt üst etmezse eğer, pandemiyi bitirmeye sayılı günler kaldı. Tabii öngörülere soru işaretiyle yaklaşan uzmanlar da yok değil. İşte tüm taraflarıyla "Bu iş nereye gidiyor?" tartışması...
#COVID-19Aşırı bulaşıcılığına rağmen hastalığın daha hafif geçtiği Omicron ile tehlike azaldı mı? Yoksa söz konusu rehavet zaten yüksek olan bulaşıcılığı tetikleyerek vakaların rekor seviyelere gelmesine mi sebep oluyor? Omicron pandemiyi bitirecek bir umut mu, yoksa büyük risk taşıyan bir rehavet mi?
#OmicronTüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 hızlı yayılan yeni varyantlarıyla tehdit oluşturmaya devam ediyor. Eğitimden, sosyal hayata her konuda insanları etkileyen virüs sportif aktiviteleri de etkisi altına alıyor. "Covid-19 geçirdikten ne kadar süre sonra rutin antrenman düzenine geçilmeli?" sorusu ise hastalığı geçirenlerin aklındaki sorulardan sadece biri. Biz de uzmanlarla spor ve omicron hakkında tüm merak edilenleri konuştuk.
#COVID-19