Kışlık hazırlıkları başladı. Pestil de mevsimin en güzel meyveleriyle hazırlanıp uzun süre muhafaza edilebilecek seçeneklerden biri. Pestil yapımında çeşitli meyveler kullanılıyor. Ancak en çok tercih edilenlerden biri üzüm. Sizler için üzüm pestili yapılış aşamalarını derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Üzüm Pestili TarifiSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilYemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafPestil, lezzetinin yanı sıra uzun süre muhafaza edilebilen bir alternatif. Pestil birçok meyveyle hazırlanıyor, ancak üzüm ve dut daha çok tercih ediliyor. Bizler de sizin için tatlı niyetine tüketebileceğiniz üzüm pestili tarifini derledik. Denemek isterseniz, üzüm pestili hazırlanışı hemen aşağıda şimdiden afiyet olsun...
#Üzüm Pestili Nasıl YapılırÇağımızda dünyanın en büyük sorunlarından birisi de temiz ve sağlıklı gıdaya ve suya erişebilirliktir. Dünya üzerinde milyonlarca insan ne yazık ki bu olanaktan yoksun bulunmaktadır. Türkiye ise verimli toprakları nedeniyle hemen hemen her türlü tarımsal ürünün yetiştiği bir coğrafyadır. Bu sebeple taze meyve ve sebzeye de ulaşmak nispeten kolaydır. Bu bağlamda en fazla sorulan soruların başında sebze ve meyvelerin hangi ayda yetiştikleri ve satıldıklarıdır. İşte ilgiyle okuyacağınız üzüm hangi mevsimde yetişir, toplanır, üzüm hangi ayda markette olur ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
Türkçe’de yemekle ilgili ne çok deyim olduğunun farkında mısınız? Bu hafta kafamın içinde dolaşan deyimlerin yanında bir de atasözü var: Marifet iltifata tabidir. Zira geçen haftaki yazıma, fikirlerine çok önem verdiğim yemek ve yazı çevresinden çok güzel tepkiler aldım. Beğenilme duygusu herkes için önemli, bu haftanın tarifi pestilli çıtır tavuğun beğenilme ihtimali de epey yüksek
Coğrafi işaretli Manisa sultani çekirdeksiz üzümü dünyanın en eski meyve türlerinden biri. Sofralık olarak taze taze yenebildiği gibi zaman zaman farklı tariflerde de tercih edilebiliyor. Bu çok lezzetli meyvenin yapraklarıysa genellikle zeytinyağlı sarma yapımında kullanılıyor.
#Sultani Çekirdeksiz ÜzümÇeşitli mevsim meyveleriyle hazırlanan pestiller, meyveleri kışa taşımanın en lezzetli yollarından biri. İncir pestili de bunlardan biri.. ağustos ve eylül aylarında nefis incirlerle hazırlanan pestil hem besleyici hem de tatlı krizlerine birebir. Peki incir pestili nasıl yapılır? İşte adım adım incir pestili tarifi ve malzemeleri...
#İncir Pestili Nasıl YapılırSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveKapadokya, bu dünyaya ait değilmiş hissi veren benzersiz doğal güzellikleriyle gezginlere pek çok seçenek sunuyor. Yöresel lezzetleri tadıp çömlek yapın; at, bisiklet ya da balonla doğayı ve tarihi keşfedin, bölgede tam bu zamanda yapılan bağbozumuna katılın, kayadan oyma otellerde en güzel uykulara dalın...
#Kapadokya Gezi RehberiElazığ’da köylerde yapılan ve kış aylarında çerez olarak tüketilen orcik (cevizli sucuk), Türkiye’nin dört bir yanına ün saldı. Bağ bozumu döneminde başlayan orcik, birlikte zahmetli ve sabır gerektiren aşamalardan geçiyor. Peki, orcik tam olarak nedir, nasıl yapılır?
#Orcik NedirAzerbaycan’ın kuzeyindeki Büyük Kafkas Dağları’nın eteklerinde kurulmuş kadim şehir Zakatala’ya televizyon çekimleri için gittiğimde dedemi hatırladım. Cevizi, fındığı ve kestanesiyle meşhur tarihi Car Köyü’nde tanıştığım İbrahim Cingözzade, “Biz Türküz” deyip gülerken, dedeme ne kadar çok benzediğini fark ettim.
#AzerbaycanBazı kişiler için kilo vermek ne kadar zorsa bazıları için de kilo almak o kadar zordur. Genelde kilo vermek isteyenler kilo almak isteyenlere gıptayla bakarlar. Aynı şey kilo almak isteyenler için de geçerlidir. Kilo alma diyeti ile siz de istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.
#Sağlıklı Kilo AlmaKayısı kenti Malatya’nın anılarımda özel yeri var.İlk ABC’yi burada öğrendim, sinemayla burada tanıştım. Son gidişimde bir yandan bol bol yeşil çağla yedim, buğulu anılarımın peşinde koşturdum, muhteşem lezzetlerle tanıştım. Dünün ve bugünün Malatya’sını bir kez daha çok sevdim.
Bu hafta Elazığ Milletvekili Sermin Balık, oyuncu-yazar İclal Aydın ve sanatçı Mustafa Keser’le; tarihi Harput Kalesi’nin eteklerinden süzülen, sekiz köşeli kasketi, Çayda Çıra’sı, sonsuzluğa uzanan bağları, yöresel tatları ve gakkolarıyla ünlü Azizler şehri Elazığ’a doğru bir memleket yolculuğuna çıkıyoruz
Bugün televizyonlarda tören görüntüleri ve makam koltuklarına oturmuş çocuklar var. Çocuğu olanlar okullardaki törenlerde “Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan” dedikten sonra, gün eğlence için bir alışveriş merkezine gitme ihtimaliyle dolu! Bu haftaki yazıyı “Çocuğum olsaydı nasıl bir 23 Nisan geçirtmek isterdim” fikriyle kurgaladım, mönüyü de ona göre hazırladım
Sonbahar İstanbul’da yüzünü göstermeye eylülün ikinci yarısından sonra başlar. Ama asıl ekimden itibaren kentin kapısını çalar. Sonbaharın izlerini görebilmek için parklara, korulara gitmek gerekir. Çünkü caddelerde ve sokaklarda artık yapraklarını uçuracak pek ağaç kalmamıştır. Sonbahar İstanbul’u sarıya boyar, canlandırır. Yeni yaşamlara kapılar açılır.
Bir kutu çikolata, bayram ziyaretine giderken götürmek için ideal hediyelerden olsa da, çikolataya alternatif seçenekler de var. Badem ezmesinden drajelere, meyve kurularından lokuma, meyve buketlerinden mini helvalara ve çay çeşitlerine kadar uzanan seçenek bolluğu bayrama ayrı bir tat katıyor.