Pestil ve kömeye kadın eli değecek

Güncelleme Tarihi:

Pestil ve kömeye kadın eli değecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2011 10:23

Adı Gümüşhane ile özdeşleşen pestil ve köme üretiminde kadınların yer alması ve bu sektörde söz sahibi olabilmeleri için proje hazırlandı.

Proje kapsamında başlatılan kursa katılan 40 kadına, pestil ve köme üretiminin püf noktaları öğretilerek, kendi işletmelerini kurabilmeleri yönünde eğitim verilecek.

Gümüşhane'de yöre kadınlarınca evlerde yapılan dut pestili, kara kazan üretiminden modern üretim tesislerine geçilmesiyle ilin en önemli sektörü haline geldi. İstihdamı artırarak kent ekonomisine önemli girdi sağlayan sektöre kalifiye eleman sağlanması amacıyla da çeşitli kuruluşlarca projeler hazırlandı.
Bunlardan biri olan ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında başlatılan “Pestil ve Köme Üretim Sektöründe Kadın Eli” Projesine kentte kadınlar ilgi gösterdi.

Gümüşhane TSO Genel Sekreteri Lütfü Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında açılan ve 5 ay sürecek olan kursta “girişimcilik, hijyenik gıda, kişisel gelişim ve pestil-köme yapımı” eğitimlerinin verildiğini söyledi.

Projeyi, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) GAP ve DAP bölgelerindeki illerin gelişimine katkı sağlamak için başlattığı SODES uygulaması çerçevesinde yaptıklarını ifade eden Kılıç, “DPT'ye gönderilen projemiz onay gördü ve Gümüşhane Valiliği ile sözleşme imzalayarak projemizi hayata geçirdik. Şu anda 40 işsiz kadın bu projeden yararlanarak eğitim görmekte” dedi.

Proje maliyetinin 113 bin lira olduğunu vurgulayan Kılıç, “Kursiyerler, kurs süresince 15 lira günlük harcırah alacak. Amacımız, pestil ve köme sektöründe sıkıntı çektiğimiz kalifiye elemanı yetiştirmek. Kurs sonrası eğitim alan 40 kursiyerimizi pestil ve köme sektörüne yerleştireceğimiz gibi kursiyerlerimiz kendi üretim tesislerini kurabilecekleri eğitimi de almış olacaklar” diye konuştu.

“YENİ GİRİŞİMCİLERİ ORTAYA ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ”

Kurs eğitmeni Ali Rıza Kul ise kursun amaçlarının yeni girişimcileri ortaya çıkarmak, onları iş sahibi yapmak olduğunu dile getirerek, “Bu kursla kadınlarımızın özgüvenlerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Onlara işletme kurmanın püf noktalarını da anlatıyoruz. Kursiyerlerimizin bazıları pestil ve köme sektöründe işçi, bazıları da işveren olacaklardır. Bizim isteğimiz işveren olmaları yönünde” dedi.

Kursiyerlerden Nuray Üzüm de geleneksel yöntemlerle dut mevsiminde evlerinde pestil yaptıklarını anlatarak, “Pestil bize çok yabancı bir konu değil. Çocukluğumuzdan beri içinde olduğumuz ve senede birkaç kez yaptığımız bir iş. Fabrikaya da çok yabancı değilim, pestil üretimi yapan akrabalarım var. Bildiğimiz bir konuda kurs açılması bizleri çok mutlu etti. Yararlı olacağını düşünüyorum. Pestil üretimini daha teknik olarak öğrenmek bizlere yarar sağlayacak” diye konuştu.

Aldığı eğitimin ardından amacının kendi üretim tesisini kurmak olduğunu ifade eden Üzüm, “Pestil Gümüşhane'de önü açık bir sektör. Kursa katılıncaya kadar hammaddesi ve üretimi ile ilgili az çok bilgimiz vardı, ancak burada alacağımız teknik bilgilerle daha güzel ve kaliteli ürün yapacağımıza inanıyorum” dedi.
Kursiyerlerden Elif Kara ile Nilgün Demirci ise pestil ve kömenin Gümüşhane'nin geleceği olduğunu belirterek, kendilerinin de bu sektör içerisinde olmak istediğini, kurs sonrası herhangi bir üretim firması ile ortaklık kurabileceklerini ya da kendi üretim tesislerini açabileceklerini kaydettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!