Sözleşmeli öğretmenlik kalkıyor... Bir süredir binlerce öğretmenin yakından takip ettiği öğretmenlik meslek kanunu için sürecin tamamlanacağı duyurusunu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözleşmeli öğretmenlik statüsünün kaldırılacağı ve kadrolu öğretmenlerle arada bulunan ayrışmanın ortadan kalkacağını ifade etti. Sözleşmeli öğretmen maaşı ve hakları hakkında da açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı statülerde iyileştirme yapılacağını ifade etti. Peki, Sözleşmeli öğretmenlik kalkıyor mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Sözleşmeli Öğretmen MaaşıMustafa Kemal Paşa’nın Filistin’e ilk tayini de 1917 ortalarında Yıldırım Ordular Grubu kurulduğunda oldu. Bazı cahil kişilerin yazdığı gibi Gazze’den kaçıp kuzeye gitmiş değildir. Filistin’e ikinci tayini 1918 Ağustos’unda olmuştur. Suriye Cephesi’ne başkomutan olarak tayin edilen Liman Paşa’nın yönetiminde 7.Ordu’ya komuta etmiştir. Burada bahsedilecek tek şey, Mustafa Kemal Paşa’nın ricat (geri çekilme) denen olayı, elinden geldiğince düzgün ve tertipli bir şekilde yapmış olmasıdır. 20. yüzyılın büyük Türk mareşali ve etrafındaki isimler hakkında sürekli olarak dil uzatmak, bu kasaba münevverlerinin işi olan bir küstahlık ve hamakattir.
#FilistinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda kayıt ücreti alınıyor tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, "Kayıt ücreti alınıyor ifadesi öğretmen, idareci arkadaşlarımızı zan altında bırakabilecek ciddi itham. Çünkü kayıt yaptıracakları okul mekanizması yok. Hal böyle iken kayıt ücreti isteniyor denmesi biraz abes açıkçası. Bunu kabul etmiyorum. Bunu okuldaki idarecilerimize karşı itibar sarsıcı bir söylem olarak değerlendiriyorum" dedi.
#Yusuf Tekin8 yaşındaki Narin Güran’ın katledilmesi haber mecralarında ve sosyal medyada geniş yer buldu. Yaşananların günlerce bütün ayrıntılarıyla anlatılması çocukları derinden etkiledi. Ebeveynlerin onlara yaşananları nasıl anlatması gerektiğini psikologlara sorduk.
#ÇocukLGS’ye bir ay kadar kısa bir vakit kaldı. Gülay’ın kızı Bilge de harıl harıl sınava hazırlanan öğrencilerden. Evde ortam gergin ancak Gülay ve eşi Atakan için öncelik Bilge’nin psikolojisi, gözleri hep onun üzerinde; ancak çözdüğü soru sayısını saymak için değil!
#Gizem Coşkunarda‘Pişman olmak’ olumsuz bir duygu gibi algılansa da aslında bize çok şey öğretir. Pişmanlık yaşamadan hatalarımızdan ders çıkaramayız. Araştırmalar pişmanlığın en yaygın beş nedeninin eğitim, kariyer, gönül işleri, ebeveynlik ve kişisel gelişim ile ilgili olduğunu söylüyor. Biz de çeşitli nedenlerle pişmanlık yaşayan insanların hikâyelerini dinledik.
#PişmanlıkHepimiz zaman zaman hayatımızın akışını değiştiren kararlar alıyor ve sonrasında pişmanlık yaşıyoruz. Bu pişmanlıklarımız bazen yaşadığımız şeylerden bazen de yaşamadıklarımızdan kaynaklanabiliyor. Bazılarımız da pişman olacağını bile bile o şeyi yapmaktan kendini alıkoyamıyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde, hayatının en büyük pişmanlıklarını yaşayanların itiraflarını dinledik.
#PişmanlıkOrtaokullarda ‘görgü kuralları ve nezaket’, liselerde ‘adab-ı muaşeret’ isimli seçmeli dersler müfredat kapsamına alındı. Bu karar ile öğrencilerin görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplumda ve dijital ortamlarda görgü kurallarına uygun davranış sergilemeleri amaçlanıyor. Peki bu kuralların ders olarak okutulması akran zorbalığının önüne geçer mi? Eğitimciler bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyor? Uzmanlarla konuştuk...
#Eğitim‘Alt beyin salaktır’ diyecek kadar cesur ve onun üstesinden gelebilecek kadar da zeki biri Barış Muslu. Yaşadığımız olayların, anların, tepkilerin hangi organımızın hangi işlevini tetikleyip, engellediğini çözmüş. Tüm bunları yapan orkestra şefi de ‘beyin’. Beynin bir suçu yok, o sadece gelen topu en iyi şekilde karşılamaya bakıyor ve bedeni ayakta tutmaya çalışıyor ama zamanla bunlar vücutta hastalık olarak çıkabiliyor. Barış Muslu burada devreye giriyor. O anı buluyor ve geliştirdiği Neuroformat ile rahatsızlığa çözüm getiriyor.
#1Kahramanmaraş depremleri bütün dünyayı derinden sarstı. Yurt dışında ikamet eden ve depremin acısını iliklerinde hisseden vatandaşlarımızdan bazıları, özellikle sosyal medya paylaşımlarında yaşadıkları ülkelerdeki tanıdıklarının tepkisiz davrandığını, hayatın normal akışında devam etmesine dair beklenti içinde olduğunu dile getirdi. Tabii yabancı arkadaşlarının, komşularının gösterdiği ilgili yaklaşımdan övgüyle, minnetle bahsedenler de oldu. Bir Sorudan Fazlası serimizde bu kez yurt dışında yaşayan Türkleri dinledik...
#DepremTürkiye, 6 Şubat saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7'lik depremle sarsıldı. Ciğerimizi yakan bu korkunç afetin şokunu henüz atlatamamışken bu kez de Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremi yaşadık. Maalesef benzerini görmediğimiz bu felakette binlerce canımız gitti, on binlerce yaralımız var... Her şeye rağmen kısa süre içinde tek yürek olan ülkemizde şimdi tüm gözler enkaz altından gelecek güzel haberlere çevrildi. Depremin 119. saatinde gelen mucize Kamil oldu. Lise öğrencisi 17 yaşındaki genç enkaz altından ekiplere hangi günde olduklarını sordu. Saatler sonra enkaz altından çıkarılan Kamil, ekiplerin 'Bugün günlerden Kamil!' nidaları ile karşılandı. Öte yandan mucizeler Kamil ile de sınırlı kalmadı. 122 saatte buruk sevincimizi bu sefer Kahramanmaraş'ta 70 yaşındaki Menekşe teyze ile yaşadık. Enkaz altından kurtarma ekiplerine ve hayata el sallayan Menekşe teyze de enkazdan kurtarıldı. 123. saatte ise 2 yaşındaki Asya, enkazdan sağ olarak çıkarıldı.
#Kahramanmaraş52 yaşındaki ilkokul öğretmeni Julie Robinson, yorgunluk, gece terlemeleri ve ani sıcak basmaları gibi belirtiler yaşamaya başladığında bunun nedeninin 'menopoz' olduğunu düşünüyordu. Ancak gittiği doktorlar ona hayatını değiştirecek bir teşhis koydular.
#MenapozMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ‘Öğretmenlerle İstanbul Buluşması’ etkinliği kapsamında Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Merkezi’nde 81 ilden öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Özer’in öğretmenlere yaptığı konuşmanın en önemli gündemi önümüzdeki ay yapılacak Uzman ve Baş Öğretmenlik Sınavı’yla birlikte Öğretmenlik Meslek Kanunu’ydu.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı ve önemli açıklamalarda bulundu. "Sessiz bir devrim oldu" diyen Bakan Özer, "İlk defa Milli Eğitim Bakanlığı tüm okullara bütçe gönderdi. Türkiye'de bütçe gönderilmemiş tek bir okul kalmadı" ifadelerini kullandı.
#Mahmut Özer2 yıl önce Agatha Christie'nin ölümsüz eserinden uyarlanan ‘’On Kişiydiler’’ oyunuyla ilk kez tiyatro sahnesine çıkan Ediz Hun, galasının ardından 'salgın yüzünden' sahnelenemeyen oyunuyla yeniden buluştu. 81 yaşındaki usta sanatçı gelişen sinema sektörünün yanı sıra siyaset yıllarını ve anılarını hurriyet.com.tr’ye anlattı. Yoklukla geçen çocukluk yılları, Başbakan Yardımcısından gelen bakanlık teklifi, günümüzde en çok beğendiği yönetmen, Yeşilçam’ın akıbeti, ‘robot’ aktörler, hayatı boyunca unutamadığı ‘orkide’ çiçeği… İşte arşivlik bir söyleşi…
#Ediz HunÖrgün eğitim ve öğretim, belirli dönemlerde yapılan açıklamalar ve alınan kararlar dolayısıyla merak ediliyor. Örgün eğitim ve öğretim, öğrencilerin eğitim-öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğunda oldukları bir eğitim-öğretim türünü işaret etmektedir.
#Örgün Eğitim6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Teorik ve uygulamalı ders, Sağlık Bakanlığı'nın üniversiteler için yaptığı açıklamanın ardından gündeme geldi. Üniversiteler için uygulamalı derslerin başlamasına yönelik YÖK'e görüş bildirildi. Milyonlarca öğrencinin merak ettiği üniversitelerde teorik eğitim, derslerin anlatılarak ve bilgiye dayanan kısımlarının gösterilerek gerçekleşmesi anlamına geliyor. Uygulamalı eğitimde ise öğrenciler dersleri laboratuvar ve uygulama alanlarında işleyebiliyor. İşte, uygulamalı eğitim nedir sorusunun yanıtına yönelik bilgiler.
#Uygulamalı Eğitim NedirPandemiye neden olan bir virüs, yaşamın dengesini ne kadar bozabilirse COVID-19 da hepimizin yaşam dengesini o denli bozdu... İlişkilerimizi, evliliklerimizi derinden etkiledi. Kimi çiftte iyi, kimi çiftteyse kötü yönde... Biz de hazır Sevgililer Günü’ndeyken ilişkiler konusunda uzman psikologlara aşk dertlerimizi ve bunların dermanını sorduk. İlişkisi pandemiden farklı şekillerde etkilenen kişiler de neler yaşadığını anlattı.
#GazetehaberleriUzaktan eğitim sürecinin ilk yarıyıl tatili başladı. Dijital eğitim gören çocuklar karnelerini aldı. Tatilden önce evdelerdi, tatilde de çoğunluk evde. Evde kalan çocukların bu zamanı ‘tatil’ gibi algılamaları için neler yapılmalı, karne konusunda onlarla nasıl konuşulmalı? Uzmanlardan öneriler...
#YazarMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN Türk canlı yayınında Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk, okullarda ilk dört günün nasıl geçtiğini, başka sınıfların da açılıp açılmayacağını anlattı, EBA TV'ye yapılan siber saldırıyla ilgili flaş sözler söyledi. Bakan Selçuk, uzaktan eğitim sisteminde sınavların yüz yüze yapılacağını, detayların en kısa sürede açıklanacağını belirtti.
#Milli Eğitim BakanıŞüphelerini göz ardı etmedi, korkmadı... 2014’te ortaya çıkardığı istismarla okul müdürünü 82 yıl hapse mahkûm ettirdi. Saadet Özkan, o gün bugündür kurucusu olduğu ‘Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’yle cinsel istismara uğramış çocuklar ve aileleri için çalışıyor. Özkan’la dernek çatısı altında, İzmir’de açtıkları ‘İhmal ve İstismarı Önleme Merkezi’ vesilesiyle konuştuk: “Benim için öğretmenlik bitmedi, sadece şekil değiştirdi.”
#GazetehaberleriÖzel okul alanında çalışan herkesin yakından tanıdığı Cem Gülan, yaklaşık 35 yıldır eğitimin içinde yer alıyor. Doğan Koleji’ni kurduktan sonra 28 yıl boyunca Türkiye Özel Okullar Derneği’nde aktif olarak görev yapan, başkanlık koltuğuna da oturan Cem Gülan şimdi derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Eğitim Danışmanlığı yapıyor.
#Cem Gülan