Genelde sabah uyandığımızda ya da boynumuz rahatlamayan bir konumda uzun süre kaldığında yaşadığımız boyun tutulması kendiliğinden geçen bir rahatsızlık durumudur. Önemli olan bu iyileşme sürecini kısaltmak ve rahatsızlık veren belirtilerin şiddetini azaltmaktır bu süreçte. Boyun tutulması, başımızı hareket ettirdiğimizde ağrı ve zorluk hissetmemizle süre gelen yumuşak doku sakatlığı ya da kas gerilmesi olarak tanımlanabilir.
#Boyun TutulmasıAynaya baktığında pek çok kişiyi rahatsız eden gözaltı torbaları, genetik ve çevresel faktörlerin dışında bazı hastalıklar sebebiyle ya da beslenme biçiminden kaynaklanabiliyor. Örneğin aşırı tuz tüketenlerin vücudunda tuza bağlı sıvı birikimi oluşabiliyor, bu durum böbrekleri yorduğundan gözaltı torbaları ortaya çıkabiliyor.
Eşinizle çok mutlu bir ilişkiniz mi var? Yaşanan bir tartışmanın ardından suçlu olduğunu düşünüp barışmakmı istiyorsunuz? Yoksa ilişkiniz siz farketmeseniz de kriz döneminde mi? Ne kadar farklı bir izlenim vermeye çalışsanız da asıl ruh halinizi vücudunuz uyurken ortaya koyuyor.
Dişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningGünlerdir herkesin gözü kulağı Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerde… Tüm ülke enkaz altındakilerle birlikte üşüyor, yakınlarını kaybedenlerle birlikte ağlıyor, yıkılmış evleri önünde bundan sonra ne yapacaklarını düşünenlerle birlikte hüzünleniyor. Temel ihtiyaçlarını sağladığı için kendini suçlu hisseden pek çok insan da var. Peki bu suçluluk duygusu ile nasıl baş edilir? Uzmanlarla konuştuk...
#Deprem PsikolojisiRegl öncesi yaşanan ve kısaca PMS diye bilinen fiziksel, ruhsal ve davranışsal farklılıklar pek çok kadının yaşadığı ve bildiği bir durum. Ancak bir de bunun çok daha ağır bir versiyonu olan PMDD var ki kadınların çoğu ise bu hastalıktan mustarip olduğunun farkında bile değil... İşte uzmanlarımızın görüşleriyle PMDD hakkında bilmeniz gereken tüm ayrıntılar...
#SağlıkDoğduğu günden itibaren ise fiziksel olarak tüm vücut, organlar, damarlar yıpranır ve hücre yenilemesi gerçekleşmez. Yıllar geçtikçe insanın vücudunda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu hastalıkların bir kısmı yaşa bağlıdır bir kısmı ise kişinin kalitesiz yaşam şekli, kötü alışkanlıkları veya sağlığa erişim olanaklarının yetersizliğinden ileri gelir. Aslında kişilerin temel bazı kurallara uyması bile sağlıklarına ciddi anlamda olumlu katkı sağlayacaktır. Bunlardan birisi de "kaliteli ve yeterli gece uykusudur." Fakat pek çok kimse uykuya dalmakta zorluk yaşar, kesintisiz uyuyamaz ve elbette bu sorunu için çareler arar. İşte, 11 saniyede uyuma yöntemi nedir, nasıl yapılır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#11 Saniyede Uyuma YöntemiCSKA Moskova ile harika bir başlangıç yapan milli futbolcu Yusuf Yazıcı, Hürriyet'e birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı. ‘Rusya’yı tercih etmemin en önemli sebeplerinden biri; milli forma için hazır olmak’ diyen Yusuf Yazıcı, Katar 2022 şansımızı değerlendirdi. Milli Takım'ın Dünya Kupası elemelerinde Portekiz'le eşleşmesini değerlendiren Yazıcı, “Katar 2022 yolunda Portekiz’le hayati anlam taşıyan, çok önemli bir maça çıkacağız. Teknik anlamda zor bir rakibimiz var, inkar edemeyiz. Kuralarda en zor yol bizim. Ama biz her zaman olduğu gibi rakibimizi elemek için sahaya çıkacağız. İyi bir takımız, potansiyelimiz var inancımız var. Şansımızı, tüm bunları sahaya ne kadar yansıtabildiğimiz belirleyecek.” diye konuştu. Yusuf ayrıca Rusya - Ukrayna savaşının Moskova'daki yaşamına etkilerini de anlattı.
#Yusuf YazıcıCSKA Moskova ile harika bir başlangıç yapan milli futbolcu Yusuf Yazıcı, Hürriyet'e birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı. ‘Rusya’yı tercih etmemin en önemli sebeplerinden biri; milli forma için hazır olmak’ diyen Yusuf Yazıcı, Katar 2022 şansımızı değerlendirdi. Milli Takım'ın Dünya Kupası elemelerinde Portekiz'le eşleşmesini değerlendiren Yazıcı, “Katar 2022 yolunda Portekiz’le hayati anlam taşıyan, çok önemli bir maça çıkacağız. Teknik anlamda zor bir rakibimiz var, inkar edemeyiz. Kuralarda en zor yol bizim. Ama biz her zaman olduğu gibi rakibimizi elemek için sahaya çıkacağız. İyi bir takımız, potansiyelimiz var inancımız var. Şansımızı, tüm bunları sahaya ne kadar yansıtabildiğimiz belirleyecek.” diye konuştu. Yusuf ayrıca Rusya - Ukrayna savaşının Moskova'daki yaşamına etkilerini de anlattı.
#Yusuf YazıcıHorlama sadece bir gürültü değil, kalp-damar sistemini bile etkileyen ciddi bir sağlık problemi. Uyku apnesi de kısaca ‘uykuda solunum durması’ olarak ifade edilen önemli bir hastalık. Sağlığı ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, geceleri kabusa çeviren bu sorunları yaşayanların sayısı pandemi döneminde arttı.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, pandemi sürecinde hareketsizleşen, kilo alan, beslenme düzeni değişen ve geceleri de yiyip içmeye başlayan kişilerin, horlama ve uyku apnesiyle tanıştığını açıkladı. Karas, horlama ve uyku apnesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#İzmirBipolar bozukluk hastalarında en az 1 hafta süren manik dönemde kişinin hayatını zora sokacak kararlar almasına neden olacak şikayetlerin görülebileceğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Arda Kazım Demirkan, “Kişi normalden daha enerjik ve aktif hissedebilir, daha çok konuşabilir. Özel güçleri varmış gibi hissedebilir. Uykuya ihtiyacı azalabilir ya da hiç uyku ihtiyacı hissetmeyebilir. Düşünmeden kararlar alabilir. Bitirmeyeceği projelere başlayabilir. Harcadığı para miktarında artış olabilir” dedi.
#Bipolar Bozukluk