Güncelleme Tarihi:
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve Uyku Merkezi Sorumlusu Dr. Abdurrahman Neyal, uykuda nefes durması yaşayan insanların hangi rahatsızlıklarla karşılaşabileceklerini anlattı.
Dr. Abdurrahman Neyal, uykuda nefes durması yaşayan insanlarda, felç, şeker, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların görülme riskinin çok yüksek olduğunu belirtti.
Uykusuzlukta; gerginlik, sinirlilik, zamanı bilememe, hayal görme, kekeleme, konuşulanları anlayamama gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Daha sonra ellerde titreme, vücutta yanma ve ağrılar, görme bozuklukları olmaktadır” diye konuşan Neyal, horlamanın hafife alınması gerektiğine dikkat çekti.
Dr. Abdurrahman Neyal, sözlerini şöyle devam etti: “Şiddetli ve sürekli horlama, uyku-apne sendromu olarak isimlendirilen ve yaşamı tehdit eden hastalığın en önemli belirtisidir. Horlama uykuda solunumun bozuk olduğunun önemli bir habercisidir. Uyku-apne sendromu olan hastalar gece düzenli nefes alamazlar, bunun sonucu olarak dokulara yeterli oksijen taşınamaz, ertesi gün yorgun ve uykulu olurlar. Horlayan insan aslında uyuyamaz, horlama yüzünden beyin sürekli çalışır ve bu sebepten dolayı da insanlar düzensiz uyku problemi yaşar.
En sağlıklı uyuma şekli 'derin uyama' tarzıdır. Rüyalar bile derin uykuda görülür. Apnelerin varlığı hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi, şeker, yüksek tansiyon ve felç gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu hastalıkların önemli sebeplerinden biri beslenme bozukluğu, ikincisi de aşırı kilodan kaynaklanır.”
Son olarak Neyal, birtakım uyarılarda bulundu: “Yeterli süre uyumanıza rağmen gün içince yorgun ve uykusuz oluyorsanız, yatağa girdiğinizde bacaklarınızda isimlendiremediğiniz huzursuzluk hissediyorsanız, gece bacaklarınıza kramp giriyorsa, yatakta sürekli bacaklarınızı hareket ettirmek zorunda kalıyorsanız, gece uykudan nefes alamama hissi ile uyanıyorsanız, uykuda nefesinizin durduğu ve horlamanızın yan odalardan duyulacak kadar şiddetli olduğu söyleniyorsa, sabahleyin yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorsanız, uykululuk nedeniyle uzun süre araba kullanamıyorsanız, çok sık rüya görüyorsanız, gece uykudan uyanıp yemek yemeniz varsa uyku ile ilgili hastalığınızın olma ihtimali çok yüksek. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurun.”
A.A