Annelerin ilgiyle takip ettiği konulardan biri uyku eğitimidir. Uyku eğitimi bebeğe bağımsız uyumayı öğreten bir sistemdir. 4. ya da 6. aydan itibaren uyku eğitimiyle bebeklerin uykuyla ilgili yanlış ilişkilendirmeleri (emerek uyuma, ayakta sallanma, kucakta sallanma) ortadan kaldırılır ve bebekler bağımsızca uykuya geçmeyi öğrenirler.
#Uyku EğitimiUyku eğitimi ilk kez 70’li yıllarda bir araştırma konusu olarak literatürde yerini alan ve en temelinde, bebeklerin kaliteli uyku uyuyabilmesini sağlamak amacıyla, insan doğasındaki genel adaptasyon/alışma kapasitesi kullanılarak bebeklere bağımsız uyku becerisi kazandırma yaklaşımıdır.
#Bebek UykuAlmanya’da yaşayan Dr. Hakkı Çelik, yaklaşık yarım asırlık deneyimlerini pandemi döneminde yoğunlaştırdığı araştırmalarla bütünleştirip, Türkiye’de bir ilke imzasını attı ve erkek sağlığını konu alan bir başucu eseri yazdı. Dr. Çelik, bu eseri sadece erkeklerin değil eşlerine daha iyi destek olmak isteyen kadınların da okuması gerektiğini söyledi.
#AlmanyaÇalışanların günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinde kendilerini mutlu ya da aşırı stres altında hissetmeleri, ruh sağlıklarını, üretkenliklerini hatta zamanlarının geri kalanını bile etkiliyor. Yapılan araştırmalar, iş yerinde aşırı strese maruz kalmanın kalp sağlığını tehdit ettiğini, buna karşılık esnek çalışma saatleri olanlarda kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskinin düşük olduğunu söylüyor. Biz de hem iş hayatındaki stresin kalbimize ve ruh sağlığımız etkisini uzmanlarla konuştuk hem de iş stresinden dolayı sağlık sorunu yaşayanların hikayelerini dinledik.
#İş HayatıO, tüm dünyaya acımızı sesiyle haykırarak duyurdu, yetmedi yüz milyon eurolar topladı, yetmedi yardımların sürekliliği olsun diye kendi vakfını kurdu... Ailesinden 17 kişiyi kaybetti, acısına güç kattı binlerce insana güç verdi; milyonlara ise ilham oldu.
#1Evvelki hafta iki lise arasında gerçekleşen spor müsabakası sonrasında kazanan takımın karşı tarafı verdiği selamla rencide etmesi gündem oldu. Melis ve Gizem ergenlerle kurulacak iletişimin şeklini ve bu olayın altında yatan sebepleri uzmana danıştı.
#ÇocukÜlkemizi derinden sarsan felaketin açtığı fiziksel yaraları sarmak için tek yürek olmuş çalışıyoruz ancak bu büyük yıkımın depremzedeler üzerindeki psikolojik etkilerinin de bir an önce ele alınması gerekiyor. Bölgede çalışan gönüllü ve görevli uzmanlar, pek çok duyguyla baş etmek zorunda olan depremzedelerin ruhsal yaralarını sarmaya, yaşadıkları travmanın etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz, sevdiklerimize nasıl yardımcı olabiliriz? İşte 10 soruda psikolojik ilk yardım rehberi…
#DepremEnürezis olarak bilinen ve Türkçe karşılığı alt ıslatma olarak bilinen hastalık, çocuklarda sık sık görülen bir durumdur. Hem gece hem de gündüz alt ıslatma olarak ayrılır. Çocukluk dönemlerinde en fazla görülen hastalıklardan biri olarak bilinen bu hastalık, pek çok nedene bağlı olarak gelişme gösterir. Alt ıslatma neden olur, belirtileri nelerdir? Çocuklarda alt ıslatma tanı ve tedavisi nasıl yapılır merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
#ÇocukDijitalleşen ve hızlanan dünyada dikkatimizi günden güne kaybediyoruz. Sosyal medya uygulamalarının geliştiği, sınırların ortadan kalktığı bugünlerde sadece bir konu üzerine en fazla üç dakika odaklanabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığından kurtulamayan, dijital cihazlara mahkûm olan insanlık çok geç olmadan benliğini kurtarabilecek mi? İşte uzmanların önerileri...
#TeknolojiCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiGünümüzün ilgi çeken mesleklerinden birisi psikiyatrist mesleği olarak bilinmektedir. Bu mesleği yapmak isteyen milyonlarca kişi bulunmaktadır. En güzel mesleklerden birisi olan psikiyatrist için belirli şartlar bulunmaktadır. Psikiyatrist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Psikiyatrist olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PsikiyatristMerhaba sevgili okurlarım... Kadın cinayetlerinin, bitmek tükenmek bilmeyen COVID-19 salgınının, sellerin, yangınların ve bunlara bağlı ölümlerin ardı arkası kesilmezken, ben bugün sizlere biraz moralinizi yükseltecek, size pozitif enerji verecek bir kadın hikâyesi anlatmak istiyorum.
#YAZARTuvalet eğitimi çocuğun tuvalet alışkanlığını kazanması, bağımsızca tuvaletini yapabilmesi anlamına gelir. Tuvalet eğitimi için 18-24 ay arası en uygun zaman olduğu söylense de benim tecrübeme göre 2 buçul yaşından sonra verilen tuvalet eğitimlerinde başarı oranı yüksektir.
#Tuvalet EğitimiFibromiyalji, günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biri. Romatizmal bir hastalık olarak kabul edilmekle birlikte diğer romatizmal hastalıklardan farklı olarak eklem, kas ya da bunları çevreleyen bağ dokusunda hasara yol açabilecek bir iltihap durumu yoktur. Peki fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji hakkında merak edilenler...
#FibromiyaljiTerapi, hem psikologlar hem de psikiyatristler tarafından uygulanan özel tedavi türlerine verilen genel addır. Terapiler, psikolojik rahatsızlıkları teşhis ve tedavi etmek için kliniklerde ve danışmanlık merkezlerinde uygulanır. Terapist olmak için üniversitelerin psikoloji, PDR ya da rehberlik bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Terapist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Merak ettiğiniz tüm soruları sizin için yanıtladık.
#Terapist Nedir?Yardımcı Öğretmen, anaokulu, çocuk yuvası ve kreş gibi okul öncesi eğitim kurumların da görev yapan kişiye denir. Sizin için Yardımcı Öğretmen nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Yardımcı Öğretmen olma şartları, maaşları ve iş imkanları konularını detayları ile derledik.
#Yardımcı Öğretmen Nedir?Günümüzde çocuk yetiştirmek artık sadece çocukları korumak giydirmek ve beslemek anlaşılmaktadır. Çağımız çocuklarının duygusal ve zihinsel açıdan da gelişimleri takip etmek ve desteklemek çocuk bakımı içerisinde önemli bir yer almaktadır. Bu anlamda ebeveynlerim yardımcı olan kişiler ise pedagoglar olmaktadır. Pedagog kimdir, iş alanları nelerdir ve maaşları ne kadardır gibi soruların cevabını sizler için derledik.
#Pedagog Nedir?O Türkiye Süper Lig’inde görev yapan ve FIFA kokartlı ilk kadın hakem, ilk kadın futbol spikeri, ilk kadın merkez hakem kurulu üyesi, ilk kadın futbol doktoru… Lale Orta’nın futbolda imza attığı ilkler listesi bir hayli uzun. Şimdi unvanlarına bir yenisini ekleyip profesör olan Orta’yla Türk futbolunun kalitesini ve kadınların bu spora etkisini konuştuk.
#Kadın FutboluHalüsinasyon görme ve uyarıcı özelliğe sahip sentetik maddeye metamfetamin adı verilmektedir. Uzun süreyle güçlü uyarma özelliği olması dolayısı ile güçlü bir bağımlılık yeteneğine sahip olan Metamfetamin nedir? Metamfetamin zararları ve tehlikeleri nelerdir? Sorularının yanıtını sizler için araştırdık.
#Metamfetamin Nedir?