Bir insan uykusuzluğa ne kadar dayanabilir? Uzun süre uyumamak insan sağlığını nasıl etkiler? Bilim insanları çok uzun zamandır bu soruların yanıtlarını araştırıyor. Ancak uyku araştırmaları literatürüne geçmiş bir deney var ki 61 yıldır hâlâ konuşuluyor. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkBilim insanları, berrak rüyalar sırasında bireyler arasında çift yönlü iletişim sağlamayı başardı. Kaliforniya merkezli REMspace girişimi, 'Başlangıç' filminden esinlenerek gerçekleştirdiği deneyde, uyuyan iki kişi arasında mesaj alışverişinde bulundu.
#RüyaKulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciKulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciUykunun önemi ve etkileri son yıllarda bilim insanları tarafından çok fazla tartışılan konulardan biri oldu. Uyku apnesinin kalp krizi ile ölüme kadar götürmesi, kalitesiz uykunun kilo alımına neden olması gibi birçok önemli rolü var. Dünya Uyku Tıbbı Birliği ise 2008 yılından bu yana 18 Mart'ı "Dünya Uyku Günü" olarak kutluyor.
#İyi Uyku Ulaşılabilir Bir Rüyadır!Avrupa Birliği’nde uykusuzluk vakalarının her geçen gün arttığı, halkın yarısından fazlasının uykuya geçmekte zorlandığı ya da gece hiç uyuyamadığı belirtildi. Avrupa’da dinlendirici ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip kişi sayısının yüzde 20’yi geçmediği ifade edildi.
Avrupa Birliği’nde uykusuzluk vakalarının her geçen gün arttığı, halkın yarısından fazlasının uykuya geçmekte zorlandığı ya da gece hiç uyuyamadığı belirtildi. Avrupa’da dinlendirici ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip kişi sayısının yüzde 20’yi geçmediği belirtildi.
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, uyku sorunu yaşayan kişilerin ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya olduğuna dikkati çekip, "Yatağınızı uyku ve seks dışında başka bir amaç için kullanmayın. Yatakta kitap dergi gazete okumayın, televizyon izlemeyin. Uyuyamıyorsanız yatakta debelenmeyin" uyarısında bulundu.
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, uyku sorunu yaşayan kişilerin ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya olduğuna dikkati çekip, "Yatağınızı uyku ve seks dışında başka bir amaç için kullanmayın. Yatakta kitap dergi gazete okumayın, televizyon izlemeyin. Uyuyamıyorsanız yatakta debelenmeyin" uyarısında bulundu.
#Uyku BozukluğuABD’de uzun yıllar Houston Medical Center’da çalışan, merhum Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in özel doktoru, Turgut Özal’ın ABD’deki sağlık danışmanı, uyku tıbbının kurucularından Prof. Dr. İsmet Karacan (77), banka müdürü Nermin Ö. tarafından 10 milyon dolar dolandırıldığı iddiasıyla savcılığa başvurdu.
Geçen haftalarda, güneş battıktan sonra New York’un ünlü modern sanatlar müzesi MoMa’nın önünden geçenler, binanın dış duvarlarına yansıtılan Doug Aitken’in kısa metraj video filmlerini seyretme fırsatını yakaladılar. Serginin adı, "Uyurgezerler"di ve bana hayli ilginç tartışmaları anımsattı.
Japonya’da Uyku Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilen ve yastık üreticisi "Lofty" tarafından imal edilen akıllı yastık, sağlıklı bir uyku vaat ediyor. "Uyku Doktoru" adlı yastık üzerine başını koyan kimsenin uyuma şeklini analiz ediyor ve daha sağlıklı bir uyku için 40 türlü öneri getiriyor.
Bir yandan uykuya dalabilmek için sürekli olarak uyku ilacı kullanan bir toplum, öte yandan yoğun çalışma temposu içinde uykuya mümkün olduğunca az zaman ayırma zorunluluğu ve bu yüzden tüketilen kahve, amfetamin gibi uyarıcılar... Bu gelgitler arasında oyunun kurallarını değiştirmeye aday bir ilaç ortaya çıkıyor. Peki ya bu değişimin toplumlar üzerindeki sonuçları? 22 saat uyanık bir yaşama hazır mısınız?