Dünya genelinde birbirinden farklı canlılar bulunmaktadır. Bu canlıların ise farklı üreme çeşitleri bulunur. Dünyada bulunan canlılardan bazıları da yumru gövde ile üremedir. Yumru gövde ile üreme nedir ve hangi canlılarda görülür? Yumru gövdeyle üreme özellikleri ve örnekleri nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Yumru Gövde İle ÜremeÜreme, çoğalma şeklinde de bilinmektedir. Herhangi bir canlının neslini devam ettirebilmesi olayını ifade etmektedir. Büyüme ve gelişmesini tamamlamış olan her canlı çoğalma becerisine sahip olmaktadır. Çoğalma becerisine sahip canlılar ise kendisine benzeyen bireyler oluşturabilmektedirler ve böylece nesillerini sürdürmüş olmaktadırlar. Sizin için üremenin ne olduğunu ve nasıl gerçekleştiğini, üreme türlerinin çeşitlerinin ve örneklerinin neler olduğunu derledik.
#Üreme NedirÜreme denilen etkinlik çoğalmayı sağlayarak tüm canlılarda farklı şekillerde görülebilmektedir. Üremenin olması için döllenme özelliğinin olmasına gerek yoktur. İşte sporla üreme de bu türden çoğalma şeklidir. Sporla üreme nedir, nasıl olur ve hangi canlılarda görülür, sporla üreme özellikleri ve örnekleri nasıldır detayları ile derledik.
#Sporla ÜremeÜreme en kısa tanımıyla çoğalma demektir. Üreme insanlar, bitkiler ve hayvanlar olmak üzere canlılarda gerçekleşen doğal bir olaydır. Fakat her canlı türünün kendi has üreme tarzları bulunmaktadır. Eşeysiz üreme de bazı canlılarda görülen üreme çeşididir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak eşeysiz üreme nedir, çeşitleri nelerdir ve hangi canlılarda görülmektedir, eşeysiz üreme özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#Eşeysiz ÜremeDünya çapında en çok görülen ve en yaygın üreme şekli eşeyli üreme olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı oldukça fazla canlı türünde genetiğin bir sonraki nesle aktarılması noktasında doğal bir süreçtir. Peki, eşeyli üreme nedir, çeşitleri nelerdir ve hangi canlılarda görülür? Eşeyli üreme özellikleri ve örnekleri hakkında detayları derledik.
#Eşeyli ÜremeÇelikle üreme yöntemi özellikle tarım açısından en önemli üreme seçenekleri içerisinde yer almaktadır. Günümüzde birçok farklı bitki üzerinden ele alınan ve uygulanan yöntemlerden biridir. Peki, çelikle üreme nedir, nasıl yapılır ve hangi bitkilerde görülür? Çelikle üreme özellikleri ve örnekleri hakkında detayları derledik.
#Çelikle ÜremeHer anne ve baba için çocuk sahibi olmak oldukça önemlidir. Çocuk sahibi olmak isteyen ama sağlık sorunlarından dolayı olamayan kişiler çeşitli yöntemleri kullanabilirler. Özellikle de aşılama ile üreme son yıllarda çok merak edilmektedir. Aşılama ile üreme nedir ve nasıl yapılır? Aşılama yöntemi ile üreme örnekleri ve özellikleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Aşılama İle ÜremeHamilelik bir biyoloji harikasıdır. Ancak yeni araştırmalar bu başarının bir bedeli olabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, daha önce hiç hamile kalmamış kadınlara kıyasla hamile kalmış kadınların daha fazla biyolojik yaşlanma belirtisi gösterdiğini tespit etti. Araştırmaya göre, bir kadın ne kadar çok kez hamile kalmışsa, biyolojik yaşlanma hızı da o kadar hızlı oluyor. İşte çok ilginç detaylar…
#HamilelikDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisŞura suresi, 53 ayetten oluşmaktadır. Mekke döneminde inen sure, adını 38. âyette geçen “Şûrâ” kelimesinden almıştır. Şûrâ, danışma demektir. Sûrede başlıca müslümanların işlerini kendi aralarında danışma yoluyla yürüttükleri, ayrıca kâinatta Allah’ın birliğini gösteren deliller ve kıyamet gününün hâlleri konu edilmektedir. İşte Şura suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu…
#ŞuraBu haberi iş yerinizde okuyorsanız eğer, birazdan sık sık dokunduğunuz klavye, masa hatta kahve fincanının ne kadar temiz olduğunu merak etmeye başlayacaksınız. Zira araştırmalar iş yerlerinde ortak alanlarda sıklıkla kullanılan buzdolabı, mikrodalga, su ısıtıcı gibi eşyaların birer mikrop yuvası söylüyor. Üstelik her biri aklınızın ucundan dahi geçmeyecek mikroorganizmalar barındırıyor. Peki bu kirli alanlara günde en az birkaç kez temas etmek insan sağlığını nasıl etkiler? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkProtista alemindeki canlılar nelerdir ve özellikleri nelerdir sürekli araştırılan konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından sıkça rastlanmasından dolayı araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Protista alemindeki canlıları öğrenebilir ve özellikleri ile ilgili de bilgili olma imkanına sahip olabilirsiniz. Protista alemindeki canlılar ve özellikleri nelerdir? Protista alemindeki canlıların özellikleri ve örneklerini sizler için derledik.
Türkçede sıralı değişim anlamına gelen süksesyon kelimesi bir biyoloji terimidir. Süksesyon ekolojik toplulukta karşımıza çıkmaktadır. Süksesyonun meydana gelebilmesi için belirli bir zaman dilimi geçmesi gerekmektedir. Peki, Süksesyon nedir? Nasıl gerçekleşir? Biyolojide süksesyon aşamaları ve örnekleri nelerdir Sizin için tüm detayları ile derledik.
Balık türleri, hayvan kategorisi içinde belki de en fazla çeşide sahip olan balık türüdür. Çünkü balıklar, okyanus ve göl balıkları, tatlı su olarak farklıdır. Aynı zamanda balıklar, görüntü olarak da birbirinden biraz daha farklıdır. Testere balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi sizler için derledik.
Dünya üzerinde farklı özelliklere sahip pek çok bitki bulunmaktadır. Bunlar belirli gruplara ayrılmaktadır. Bunlardan birisi de kapalı tohumlu bitkilerdir. Yeryüzünde bulunan bitkilerin en önemli bölümü olan kapalı tohumlu bitkilere pek çok örnek vermek mümkündür. Peki kapalı tohumlu bitkiler nedir, özellikleri nelerdir ve nasıl ürer? Kapalı tohumlu bitki çeşitleri ve örneklerini sizlere detaylıca derledik.
#Kapalı Tohumlu Bitkiler NedirPunnett karesi kulağa yapancı gelebilir. Ancak Mendell'in bezelye deneyi hakkında duyduğunuz bir şeyler vardır. Burada tartışılan ünlü bezelye bitkisi Pisium sativum'dur. Bu deney sayesinde Gamet oluşumunu, zigot oluşumunu vb. Punnett karesi yardımıyla anlamak mümkün olmuştur. Peki, Punnett karesi nedir tüm detayları ile derledik.
#EğitimSosyal hizmet teorileri kriminoloji, hukuk, eğitim, siyaset, sosyoloji ve psikoloji gibi birçok disiplinden alınabilir. Bireysel olarak, her disiplin kendi çalışma alanı içinde insan davranışını açıklamaya çalışır. Peki, Sosyal Öğrenme Kuramı nedir tüm detayları ile derledik.
#EğitimDünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#HürriyetDünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız verdiği bir ödülle 70 yıllık bir yanlışın telafisi için önemli bir adım attı. Bugün milyarlarca insanın hayatını borçlu olduğu bir isimsiz kahramana, nihayet hak ettiği paye verildi. Siz de şu an yaşıyorsanız ve sağlığınız yerindeyse, ömrünüzün bir noktasında bu kahraman kadının mirasından faydalanmışsınız demektir. Peki kendisiyle tanışmak istemez misiniz?
#Henrietta LacksBilindiği gibi üremenin en kısa tanımı çoğalmadır. Üreme bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda gerçekleşmektedir. Fakat bu sayılan her canlı türünün birbirinden farklı tarzlarda üreme şekli olabilir. Tomurcuklanarak üremede bazı canlılarda görülen bir çoğalma şeklidir. Tomurcuklanarak üreme nedir, hangi canlılarda ve nasıl görülür, tomurcuklanarak üremenin özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#Tomurcuklanarak ÜremeTek hücreli canlılar ve bakteriler ile ökaryotik canlılar söz konusu olduğunda bölünerek üreme ön plana çıkar. Genetik yapının etkin bir şekilde aktarılması konusunda günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Peki, bölünerek üreme nedir ve özellikleri nelerdir? Sporla üreme yapan canlılar hangileri ve örnekleri hakkında detayları derledik.
#Bölünerek Üreme