Testere Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Testere Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Testere Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi Testere Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2022 15:18

Balık türleri, hayvan kategorisi içinde belki de en fazla çeşide sahip olan balık türüdür. Çünkü balıklar, okyanus ve göl balıkları, tatlı su olarak farklıdır. Aynı zamanda balıklar, görüntü olarak da birbirinden biraz daha farklıdır. Testere balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Testere balıkları, görüntü itibari ile testereyi andırdığı için bu ismi almıştır. Testere balığının bilimsel ismi ise, pristist olarak bilinir.

Testere Balığı Nedir?

Nesli tükenmekte olan bu cins balıklar ise, keskin ve belirgin keskin dişlere sahiptir. İlginç türler arasında bulunan testere balığı, özellikle de balık cinslerine ilgi duyan kişiler tarafından çok merak ediliyor. Testere balıkları, özellikle de Tayland kültüründe çok önemlidir. Bu balıklar, sıkça tapınaklarda adak olarak sunuluyor. Bilim insanlarına boylarının uzunluğu yaklaşık olarak 2.4 metreyi buluyor.

Testere Balığı Özellikleri Nelerdir?

Testere balığı, okyanuslarda ve tropikal sularda yaşayan dev balık türleri arasında yer alır. Testere balığı, tam gelişimini tamamladığı zaman bir köpek balığından çok daha büyük olabilir. Türü tükenme tehlikesinde olan balık cinsleri arasında yer alır. Onların nispeten daha düşük üreme oranları, üreme çağındakilerin aşırı avlanma sonucunda çok azalmış olması ile üremeye çok daha geç bir zamanda başlamalarının birleşimi sonucunda, azalan sayılarının tekrar eski haline gelmesi uzun bir zaman alır. Yaşam alanlarında yer alan bazı bölgelerin, üreme süreleri mevsimseldir. Kuzey Queenslandin York Burnu Yarımadasında ise, yağış mevsiminin Aralık ve Kasım ayları arasında bulunan döneme denk gelmesi gerekir.

Testere Balığı Eti Yenir Mi?

Testere balığı, eti yenmeyen balık türleri arasında yer alır.

Testere Balığı Türleri Nelerdir?

Çok iri dişli testere balıkları, kuyruk yüzgeçlerinin alt lopunun daha büyük olmasıyla ve ilk sırt yüzgeçlerinin gövdelerinin kenarlarının üstünde bulunan yüzgeçlerin önündeki yeri ile ayırt edilebilir. Testerenin kendisi kök kısmında doğru geniştir. Ama ucuna doğru gittikçe incelir. Dişileri ise çok büyüktür ve sayıları, her iki tarafta 14-22 çift arasında değişiklik gösterir.

Çok iri dişli bir yapısı olan testere balıklarının, Avustralya popülasyonu, daha önceden farklı bir tür olarak biliniyordu. Bilimsel ismi ise, Pristiopsis şeklinde tanınmıştı. Pristis microdon için bir eşanlamlı sözcük olarak kabul edilir. Çok iri dişli testere balıkları, çeşitli ovivipar türleri olarak bilinir. Aynı zamanda, yavrular büyürken anne balıklar ile yavrular arasında hiçbir bağlantı ve iletişim yoktur ve yumurtalar, sadece dişinin gövdesinde tutulur. Embriyonlar, yumurtanın birazını oluşturan yumurta sarısı ile beslenir.

Yaklaşık olarak beş ay sonra bir düzine ya da daha fazla yavru dünyaya gelir. Yavru testere balıkları, doğum zamanında yaklaşık olarak 75 cm uzunluğunda olup bu dönemde dişinin üreme bölgesine zarar vermemeleri için testere kılıçları, zarlarının içine gömülü olacak şekilde annelerinin karnından çıkar.

Testere Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur?

Genellikle tatlı su kesimlerinde, denizden uzak yaşarlar. Diş sayıları çok değişken olup 23 çift ile 35 diş arasında değişiklik gösterir. Aynı zamanda bu sayı bazen artabilir. Aynı zamanda Afrika’dan Tropikal Hint ve Pasifik Bölgesi, kuzeyde Filipinler ve güneye Avustralya'ya, Güneydoğu Asya kadar uzanan bölgelerde yaşar. Akdeniz'de ve Atlas Okyanusunun sıcak sularında yaşar.

Sel suları nedeni ile kapılarak gittikleri ve yıllarca mahsur kaldıkları gölcüklerin yer aldığı bazı bölgelerde bu balıkların küçükleri bulunmuştur. Normal koşullar altında genç yavrular, büyüdükçe denizlere dönme eğilimi de artar. Buna rağmen ara sıra bu balıkların çeşitli iri örnekleri, tatlı su çevrelerinde de bulunur.

Testere Balığı Nasıl Beslenir?

Testere balığı, bazı balıklar ve omurgasızlarla beslenir.

Ne Kadar Süre Yaşar ve Ömürleri Ne Kadardır?

Çok iri dişli testere balıkları, yaklaşık olarak 15 yaşına gelinceye kadar üremeye başlamaz. Oldukça uzun yıllar yaşar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!