Kadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi'nde Kuruçeşme, Sarıyer ve Beykoz kıyılarında aşırı kirliliğin göstergesi binlerce denizanasını görüntüledi. Dr. Kesici, Marmara'da depremden sonraki en önemli ikinci tehlike olarak gösterdiği istilacı denizanalarının toplanması gerektiğini söyledi. Dr. Kesici, "Marmara Bölgesi'nin depremden sonra önlem alınması gereken en ciddi ve tehlikeli sorunu Marmara Denizi ve körfezin kirliliğidir. Ne yazık ki ülkemizin en kirli denizlerinin başında, iç deniz özelliğine sahip, çok hassas ve kırılgan ekosistemi bulunan Marmara Denizi geliyor" dedi.
#Marmara DeniziAzospermi, boşalma sırasında seminal sıvının tamamen yokluğu olan aspermiden farklı olarak ejakülat içeriğinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Çeşitli hastalıklar veya durumların neden olduğu bu sorun, spermin meniye girmesini engelleyen bir tıkanıklığa bağlı oluşabildiği gibi testis tarafından azalan sperm üretimine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan bazı hormonal bozuklukların da hem azospermi hem de kısırlık ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir.
#AzospermMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#MenopozErkekler gamet adı verilen milyonlarca sperm hücresi üretirler. Erkek üreme sisteminin temel fonksiyonu olan sperm üretimi, spermatogenez olarak adlandırılır ve genellikle erkekler ergenlik dönemine girdiği zaman başlar. Genetik anomalilerden, hormonlardaki sorunlardan, enfeksiyonlardan, testislere alınan travmalardan, toksinlere maruziyetten ve bazı tedavilerden etkilenebilen sperm üretim süreci oldukça hassas bir doğaya sahiptir. Sperm üretim döngüsünün sorunsuz ilerleyebilmesi için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi ve aynı zamanda düzenli ejakülasyon gerekir. Bu haftaki köşe yazımda “Sperm nasıl üretilir?” hakkında detayları aktaracağım ama öncesinde gelin, erkek üreme hücrelerini birlikte tanıyalım.
#SpermDoğal yollarla çocuk sahibi olma konusunda problem yaşayan ve buna bağlı olarak tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin sayısında günden güne artış görülmektedir. Büyük umutlarla anne-baba olmanın hayalini kuran çiftlerin tedavi konusunda karar verip merkez arayışına geçtiği noktada dikkat etmesi gereken çok önemli faktörler vardır. Tedavi olunacak adresin her şeyden önce köklü ve bilimsel alt yapısı olan bir merkez olması son derece önemlidir. Bu aşamada çiftler doktoru ile ilgili fikir birliği sağladıktan sonra merkezin başarı oranını, tıbbi olanaklarını, teknolojiyi ne kadar kullandığını ve tedavinin mutfağı olarak nitelendirdiğimiz laboratuvar koşullarını göz önünde bulundurup karar vermeliler.
#Tüp Bebek TedavisiRahmin kas hücrelerinde kökü bulunan iyi huylu kas tümörleri miyom olarak tanımlanır. Bulundukları bölgeye göre gruplara ayrılan miyomlar dört kadından birinde görülme oranına sahiptir. Miyomlar bazı durumlarda kişinin üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir; tekrarlayan düşük, erken doğum veya kısırlığa yol açabilir. Herhangi bir şikayete yol açmayan miyomların yıllık periyotlarda takip edilmesi önerilir ancak kişide ağrı ve yoğun kanamalara yol açan ya da kişinin üreme kabiliyetini etkileyen miyomların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Miyom tedavisinde uygulanan cerrahi girişimler sayesinde miyomlar çıkarılabilir. Operasyon sonrası doktorun kontrolü ve onayıyla birlikte gebelik planlanabilir.
#MiyomlarKadınlarda adet; ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar her ay gerçekleşen vajinal bir kanamadır. Menstüasyon, adet ya da regl olarak da adlandırılmaktadır. Bu adet döneminde gerçekleşen kanama süresi her kadında değişiklik göstermektedir. 21 gün ile 35 günde bir şeklinde olmaktadır. Kadınlarda bulunan rahmin adet kanaması ile gebeliğe hazırlanmasıdır. Kadınlarda adet ile ilgili merak edilen detaylar.
#KadınFertilizasyon olayının temelini oluşturan yumurta ve sperm hücrelerinin fizyonunun en baştan sona kadar olan bütün aşamalarında ve bu aşamaları düzenleyen uyarıcı faktörleri, proteinlerin ya da hücre-hücre etkileşimlerinin ne olduğu her daim dikkat çekici bir konu haline gelmiştir. Peki, Fertilizasyon nedir? Nerede ve ne zaman olur? Ferilizasyon aşamaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#FertilizasyonDünya üzerinde farklı özelliklere sahip pek çok bitki bulunmaktadır. Bunlar belirli gruplara ayrılmaktadır. Bunlardan birisi de kapalı tohumlu bitkilerdir. Yeryüzünde bulunan bitkilerin en önemli bölümü olan kapalı tohumlu bitkilere pek çok örnek vermek mümkündür. Peki kapalı tohumlu bitkiler nedir, özellikleri nelerdir ve nasıl ürer? Kapalı tohumlu bitki çeşitleri ve örneklerini sizlere detaylıca derledik.
#Kapalı Tohumlu Bitkiler NedirYumurta tembelliği, üreme çağındaki kadınlarda en sık tespit edilen hormonal bozukluktur ve görülme sıklığı %5-15 arasında değişkenlik gösterir. Genetik faktörler dışında insülin direncine bağlı olarak gelişen obezite ve Tip 2 şeker hastalığı gibi durumlar yumurta tembelliğine sebep olabilir. Yumurta tembelliği olan kadınların büyük bir çoğunluğu çocuk sahibi olma konusunda bir takım problemlerle karşılaşır. Bu problemin giderilmesi için medikal tedaviye ek olarak kilo verme, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzında yapılacak değişiklikler oldukça önemlidir.
#Yumurta TembelliğiErkeklerde çocuk sahibi olamama önemli sağlık problemlerinden bir tanesidir. Her geçen gün giderek artan bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bugün için yeni evlenen ve çocuk sahibi olmak isteyen her sekiz çiftten bir tanesi, bir yıl içerisinde düzenli cinsel birliktelikleri olduğu halde çocuk sahibi olamamaktadır. Daha önceden çocuk sahibi olan çiftlerden ise her altı çiftten bir tanesi yeniden çocuk sahibi olmakta problem yaşamaktadır.
#Sperm BankasıÜreme denilen etkinlik çoğalmayı sağlayarak tüm canlılarda farklı şekillerde görülebilmektedir. Üremenin olması için döllenme özelliğinin olmasına gerek yoktur. İşte sporla üreme de bu türden çoğalma şeklidir. Sporla üreme nedir, nasıl olur ve hangi canlılarda görülür, sporla üreme özellikleri ve örnekleri nasıldır detayları ile derledik.
#Sporla ÜremeCanlılar arasında bitkilerin önemli bir yeri bulunmaktadır. Üreme her canlıda olduğu gibi bitkilerde de görülmektedir. Bitkilerin üreme sistemi ise diğer canlılardan oldukça farklı olmaktadır. Sizin için bitkilerde eşeyli üremenin nasıl gerçekleştiğini, üreme çeşitlerinin neler olduğunu ve bitkilerde eşeyli üreme sırasını derledik.
#Bitkilerde Eşeyli ÜremeDişi üreme hücresi olarak bilinen yumurta, vücuttaki en ilginç hücre yapıları arasında yer alır. İnsan vücudunda bulunan temel yapı taşları arasında yer alan hücreler, bulundukları yere ve işlevine göre farklılık gösteren yapıya sahiptir. Kadınların yumurtalıklarında yer alan yumurta hücrelerinin de kendine özgü bazı özellikleri bulunuyor. Yumurta hücresi nedir, nerede üretilir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yumurta HücresiMayoz bölünme yalnızca eşey ana hücrelerinde gerçekleşmektedir. Bu bölünme çeşidi eşey ana hücrelerinin oluşumunu sağlar. Mayoz bölünmenin en önemli özelliği gametleri meydana getirirken kromozom sayılarının yarıya inmesini sağlamaktır. Üreme hücresi nedir ve nasıl oluşur? Üreme hücresi kaç kromozom ve mitoz ya da mayoz geçirir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Üreme HücresiKemik vücut dokuları arasında yer almaktadır. En sert doku olması ile bilinmektedir. Bu doku organizmada destek görevi yapmaktadır. Bunun yanında canlının kalsiyum depoları olarak bilinir. Kemik hücresi nedir ve kromozom sayısı kaçtır? Kemik hücresi mayoz ya da mitoz bölünme geçirir mi detayları ile derledik.
#Kemik HücresiBiyoloji alanında çeşitli hücreler bulunmaktadır. Özellikle de biyoloji biliminde germ hücresi yoğun olarak bulunur. Germ hücresi nedir ve türleri nelerdir? Germ hücreleri nasıl oluşur ve nerede bulunur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Germ HücresiMayoz ve mitoz bölünme biyolojinin önemli konularından biridir. Bu konu sınavlarda da sıklıkla çıkmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin öğrenmesi gereken konulardan bir tanesidir. Deri hücresi nedir, haploit mi yoksa diploit midir? Deri hücresi mayoz ya da mitoz bölünme geçirir mi detayları ile derledik.
#Deri HücresiÇocuk sahibi olamayan anne baba adaylarının en çok tercih ettiği tedavilerin başında tüp bebek geliyor. tüp bebek tedavisi, uzun bir süredir tercih edilen bir yardımcı üreme modelidir. Tüp bebek konusunda Doktor Esra Çabuk Cömert’e, tüp bebek konusunda merak edilenleri sorduk…
#Tüp BebekÇocuk sahibi olamayan anne baba adaylarının, günümüzde en çok tercih ettiği tedaviler arasında tüp bebek geliyor. Sürekli gelişen ve yeniliklerle birlikte, başarı şansı artan tüp bebek tedavisine ilişkin merak edilenler de oldukça fazla. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek tedavisine dair merak edilenleri yanıtladı. Kısırlık neden olur sorusundan, tüp bebek tekniklerine kadar birçok soru sorduk…
#Tüp BebekHücrenin bölünmesi üzerinden yeni hücre oluşumu ile bazı oluşumlar gerçekleşir. Bu oluşumların farklı görevleri bulunmaktadır. Bu durum hem mitoz hem de mayoz bölünme üzerinden gerçekleşir ve görevleri değişkenlik gösterir. İşte 7. sınıf fen bilimleri mayoz bölünme konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Mayoz Bölünme Konu AnlatımıVücudumuzda önemli denetleyici ve düzenleyici sistemler bulunmaktadır. Bu sistemler bilgileri vücudumuza aktarmak suretiyle sağlıklı bir yaşam sürmemize olanak tanır. Bu sistemlerden biri olarak iç salgı bezleri öne çıkmaktadır. Şimdi İç salgı bezlerini inceleyeceğiz ve görevlerine bakacağız. İşte 6. sınıf fen bilgisi iç salgı bezleri konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi İç Salgı Bezleri Konu Anlatımıİnsan, dünyadaki en gelişmiş memeli canlıdır. Bu nedenle diğer canlılardan farklı bir üreme sistemine sahiptir. Genel olarak üreme erkek ve dişi üreme sistemlerinin birleşmesiyle gerçekleşir. 7. sınıflar için insanda üreme, büyüme ve gelişme konularını madde madde anlattık.
#7. Sınıf Fen Bilimleri İnsanda Üreme Büyüme Ve Gelişme Konu AnlatımıCanlılarda üreme eşeyli ve eşeysiz üreme olarak ikiye ayrılır. Eşeyli üremeden erkeğin üremeyi gerçekleştiren hücresine sperm denir. Dişilerin üreme hücresine ise yumurta adı verilir. Hem hayvanlar hem de bitkiler türlerine göre eşeyli ya da eşeysiz ürerler. 7. sınıflar için bitki ve hayvanlarda üreme konusu maddeler halinde anlattık.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Bitki Ve Hayvanlarda Üreme Konu Anlatımı