Güncelleme Tarihi:
Yumurta ve sperm hücrelerinin üzerinden birtakım süreç doğrultusunda fertilizasyon olayı gerçekleşmektedir. Fertilizasyon, çoğalma ve üreme ile birlikte yeni bir birey oluşma noktasında son derece büyük bir öneme sahiptir. Fertilizasyon belirli bir noktada gerçekleşmektedir.
Fertilizasyon Nedir?
Erkek ve dişi üreme hücreleri olan yumurta ve sperm hücreleri arasında gerçekleşen bir dizi kompleks yani karmaşık etkileşimler sonucunda oluşan sürece fertilizasyon adı verilmektedir. Folikülde oluşmuş olan yumurtanın atılması ile beraber sperm girişi ile fertilizasyon evresi gerçekleşir. Bu sayede üreme işleminin gerçekleşebilmesi için yumurta ve spermin buluşması sağlanır. Zigot oluşumuna kapı açılır. Bu nedenden dolayı fertilizasyon canlılar için son derece önemli bir süreçtir. Fertilizasyon üremenin temel yapısı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Fertilizasyon Nerede Olur?
Fertilizasyon işlemine biyolojide döllenme adı verilmektedir. Doğal yollarla meydana gelen gebelik süreci için fallop tüplerinde meydana gelmektedir. Fertilizasyon un gerçekleştiği yer kısaca ana rahmi yani döl yatağı ve yumurtalık arasında bulunan yumurta kanalıdır. Erkek üreme hücresi olan sperm ile dişi üreme hücresi olan yumurta, yumurta kanalında karşılaşır ve döllenme işlemi burada gerçekleşir. Yaklaşık olarak 24 saat boyunca fallop tüplerinde yumurtalar canlı bir şekilde kalır. Bu da fertilizasyon aşamasının daha yüksek bir oran ile gerçekleşmesi için olanak sağlamaktadır.
Fertilizasyon; insanlarda, memeli hayvanlarda, kanatlılarda yumurta kanalında gerçekleşirken, bazı balıklar, kurbağa ve amphioxus gibi canlılarda dışarıda yani suda olur.
Fertilizasyon Ne Zaman Olur?
Gebelik başında, yumurtalıklardan yumurta atılması ile yani uygun zamanda (atım zamanından 12 ile 24 saat süre içerisinde) cinsel birleşme olmalıdır. Bu birleşme sırasında erkekten gelen spermin dişinin genital yollarında (48 ile 72 saat yaşam süresi) döllenmesi yani fertilizasyon başlar. Yumurta ve sperm fallop tüpünün içerisinde buluşur ve fertilizasyon burada olur.
Fertilizasyon Aşamaları Nelerdir?
Döllenme: Sperm ve yumurtanın birleşmesi olayına döllenme yani fertilizasyon adı verilir. Yumurta kanalında gerçekleşir.
Hücre Bölünmesi: Döllenmiş yumurta ilk olarak ikiye bölünür ve fallop tüpü içerisinde ilerlemeye başlar. Blastomer denen bu hücreler her bölünmede daha fazla fazla küçülür ve bu süreci yaşamaya devam ederler.
Rahme Ulaşma: Döllenme sonrasında 8 ile 16 Blastomer içeren hücre yığını döl yatağına ulaşır. En zorlu süreçler ise bu evreden sonra yaşanır.
Rahme Tutunma: Döllenmiş yumurta yani zigotun gelişip büyümesi ile embriyo olur. Embriyo ana rahminin duvarına tutunmaya çalışır. Rahim duvarı ise daha önceden bu uyarıyı almış ve hazırlanmaya başlamıştır.