Kanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#Sağlık2023 yılında hayatını kaybeden Harrods'un eski sahibi Mohamed Al Fayed'in, 20'den fazla kadın çalışanına cinsel saldırıda bulunduğu iddia edildi. İngiliz kamu yayıncısı BBC yapımı belgeselde, Al Fayed'in lüks mağaza Harrods tarafından örtbas edilen cinsel istismar vakaları anlatıldı. Mağazanın mevcut sahipleri, iddialar karşısında "dehşete düştüklerini" ve mağdur kadınlardan özür dilediklerini açıkladı.
#Mohamed Al FayedYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserSentetik elyaftan üretilen mayo kumaşı, özünde pet şişeyle aynı malzemeden yapılıyor. Plaj giyimine yatırım yapan firmalar son dönemde pet şişeleri üretim hattına dahil etti. 2019’da pet şişelerden üretilen geri dönüştürülebilir polyester elyaf kullanımına başlayan Kom’da bu ürünler ihracatın yüzde 20’sini oluşturuyor. 2021’de balık ağları ve pet şişelerden hazırlanan koleksiyonun geliri ise doğayı iyileştiren projelere aktarıldı.
#Pet ŞişeModern zamanlar ve gelişen teknoloji hayatlarımıza öyle bir damga vurdu ki artık çoğu insan gönül ilişkilerinde aradığı şeyler için bile gerçeğine bakmak yerine “sanal” dünyaya yöneliyor. İlişkiler birbirlerinin gözüne değil de resimlerine bakan insanlar arasında kuruluyor. Birbirini hiç tanımadan, bir kez bile karşılaşmadan aşk yaşayan insanlar çoğumuzun etrafında mevcut.
#Yapay ZekaLudwig van Beethoven, müzik tarihinin en tartışmasız dehalarından biri. Genç yaşta kaybettiği duyma yetisine rağmen yarattığı eserler bugün bile müzik bilimcileri büyüleyen detaylar içeriyor. Yıllarca hastalıklarla mücadele eden ve 56 yaşında hayata gözlerini yuman Beethoven'ın ölüm nedeni de 200 yıl boyunca hep merak edildi. Dün yayımlanan bir araştırma bu konuda çok önemli detayları ortaya koydu. Beethoven'ın hayatına dair hiç bilinmeyen bir gerçek de bu araştırmayla ortaya çıktı. İşte tüm ayrıntılar...
#Ludwig Van Beethovenİnternet günümüzde sayısı milyonlara belki de milyarlara varan fotoğraflarla dolu bir yer. İnternette yayınlanan ilk fotoğrafın hangisi olduğunu biliyor musunuz? Peki bu ünlü fotoğrafta yer alan kişilerin kim olduklarını? Gelin 30 yıl önceden gelen bu ilginç hikâyeyi birlikte okuyalım…
#İnternetYukarıdaki görsele baktığınızda ne gördünüz? Mesela ortadaki karanlık alan hareket ediyor, büyüyor ya da genişliyor gibi gelmiş olabilir mi? Endişelenmeyin ekranınız sizi yutacak bir karadeliğe dönüşmedi. Görselde bir hareketlilik de yok. Ancak bu tuhaf görsel beyinlerimizin ve gözlerimizin dünyayı nasıl gördüğüne dair çok önemli dersler içeriyor.
#Görsel İllüzyon"Halka mâl olmuş" sözünün cuk oturduğu biri varsa o da 20'nci yüzyılın hatta belki de dünya tarihinin en büyük dehalarından biri olan Einstein'dır, değil mi? Maalesef tam olarak değil. Einstein'ın fikirleri ve keşifleri bir yana ismini ve yüzünü kullanabilmek bile o kadar basit değil...
#Albert EinsteinKilo vermek için denenen birçok diyet var ama son yıllarda aralıklı oruç (IF) diyeti oldukça popüler hale geldi. Pek çok ünlünün de aralıklı oruç diyeti ile zayıfladığını sık sık duyuyoruz ancak son yapılan araştırma yine kafaları karıştırdı. IF diyeti gerçekten sağlıklı mı ve sanıldığı kadar etkili mi? Uzmanlar ne diyor?
#SağlıkTroya’nın Homeros’u, Cimri’nin Harpagon’u, oyuncu, yönetmen, eğitmen, Uluslararası Adana Tiyatro Festivali ve Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’ni hayata geçiren, sanata katkılar sağlayan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’la; tiyatro ve sanat dolu keyifli, samimi sohbetimiz…
#Mustafa KurtO tarihin en korkunç kişilerinden biri. Aralarında 14 yaşında kız çocuklarının da bulunduğu onlarca kadın ve genç kızı seks kölesi haline getirdiği bir ağ kurmakla suçlanan Jeffrey Epstein'in ölümü üzerindeki tartışmalar 2 yılı aşkın süredir devam ediyor. İntihar mı etti, öldürüldü mü? New York Times'ın elde ettiği 2000 sayfalık cezaevi kayıtları ise Epstein'in ölümünden önceki 36 gününe ışık tutuyor.
#Jeffrey EpsteinTarihi çağlar ilk çağ, orta çağ, yeni çağ ve yakın çağ olarak dörde ayrılır. Yazının bulunması ile başlayan ilk çağ, MS. 350 yılına kadar sürer. Kavimler göçü ile başlayan Orta Çağ ise yaklaşık 1100 yıl sürmüştür. Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u fethetmesi ile başlayan Yeni Çağ'ın bitiş tarihi ise 1789'dur. Orta çağ nedir ve özellikleri nelerdir? Orta çağ ne zaman, nasıl başladı ve ne zaman nasıl kapandı tüm detayları ile derledik.
#Orta Çağ Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Sevgili okuyucularım, Geçen hafta sizlere Öznur’un acılı hikâyesini yazmıştım. Hatırlarsınız, Öznur henüz çok genç bir kızımız. Üniversite öğrencisi. Ne yaparsa yapsın büyük şehirde, okulda kendini arkadaşlarına kabul ettirememiş, hep dışlanmış ve çok mutsuz. Ondan önceki hafta da size geçmişimizin geleceğimizi nasıl etkilediğini yazmış ve sizlere kaderle ilgili pek çok soru sormuştum. Ve demiştim ki “İşte kaderiniz sizlere sorduğum ve bu sorulara verdiğiniz cevaplarda gizli”.
#HikâyePandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonDünyanın en büyük şirketlerinden birinin patronu genç denebilecek yaşta hayata gözlerini yumunca geriye inanılmaz bir boşluk kaldı. Şirketi yavaş yavaş yutmakta olan bu boşluğu oluşturansa patronun korkunç yönetim anlayışından başka bir şey değildi. Bu haber o patronun hikayesi...
#SubwayWuhan Viroloji Laboratuvarı'nın sorumlusu Prof. Shi Zhengli, sessizliğini bozdu. Çin - Koronavirüs bağlantısı hakkında ortaya atılan iddiaların merkezinde olan isim, laboratuvar teorisi hakkında net açıklamalarda bulundu.The New York Times'ta yer alan habere göre, hakkındaki iddialar nedeniyle 'yarasa kadın' olarak da anılan Shi, laboratuvarlarda yeterince güvenli olmayan yarasa koronavirüsleri ile riskli deneyler yapıldığı suçlamasını reddetti.
#DünyaGüney Amerika ülkesi Peru, salgının başında pek çok ülkeden önce tedbirler aldı, hatta biraz tuhaf önlemler de tercih etti. Ancak şimdilerde ülke, mezarlıklarda yer bulamayacak kadar zor bir süreçten geçiyor. Ülkede resmi ölü sayısı, hükümetin incelemeleri sonucunda yaklaşık üç kat yükseltildi. Orada yaşayan Türklerden de görüşler alarak Peru’daki son durumu mercek altına aldık...
#Peru