“Hayat, kaçan bir düşün gölgesinden başka nedir ki?” der Umberto Eco… Ortaçağdan bu yüzyıla sanki hikâyeler anlatarak bize mesajlar vermek için tesadüfen düşmüş gibi hissettiğim bir yazardır. Bu doğrultuda İtalya’da ortaçağı iliklerime kadar hissettiğim Umbria’dayım… Bir birine yakın kasabalar ve köyler arasında seyahat ederken Umbria’da hangi çağda olduğunuzu unutabilirsiniz. İşte size Umbria gezi rehberi…
#Umberto EcoSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSM"Gülün Adı" ve “Foucault Sarkacı”adlı romanlarıyla dünya çapında ün kazanan İtalyan yazar, bilim adamı,eleştirmen ve düşünür Umberto Eco, 84 yaşında hayatını kaybetti.Aynı zamanda Ortaçağ estetiği vegöstergebilim uzmanı olan Umberto Eco'nun ölüm haberini, İtalyan La Repubblicagazetesi duyurdu.Buna göre, bir süredir kanser tedavisi görenve çağdaş kültürün en önemli isimlerinden biri olan Umberto Eco, yerel saatledün akşam saat 22.30 sıralarında evinde yaşamını yitirdi.20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden kabuledilen Eco, birçok uluslararası ödüle ve İtalya, Fransa ve Almanya'dan devletnişanlarına sahipti.Son olarak “Sıfır Sayı” adlı kitabıyayımlanan Eco'nun eserleri pek çok dile çevrilmişti. 1980 yılında yayımlanan “Gülün Adı”, SeanConnery'nin başrolünü üstlendiği bir filmle beyaz perdeye aktarılmıştı.1932 yılında İtalya'nın Alessandria kentindedoğan Umberto Eco, 1971 yılından bu yana Bologna Üniversitesi'nde profesörolarak çalışmaktaydı.
#Umberto Ecoİtalyanların dünyaca ünlü yazarı, bilim adamı, eleştirmen, felsefeci, düşünür Umberto Eco, 84 yaşında hayatını kaybetti. Eco, “Gülün Adı” ve “Foucault’nun Sarkacı” gibi eserleriyle usta bir edebiyatçı olarak dünya çapında üne kavuşmuştu. Ortaçağ felsefesinden göstergebilime farklı disiplinleri romanlarında ustaca harmanlayan Eco, aynı zamanda kültürel eleştiri konulu makale ve denemeleriyle de tanınıyordu.
#Umberto EcoBu ekrana genelde pozitif bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeleri, örneğin Higgs mekanizmasını veya kuantum bilgisayarlar gibi konuları yansıttım. Ramazan nedeni ile modaya uyarak, bende bir az hoca efendilik yapmak istedim, 21'inci yüzyılda bilim ve din arasındaki ilişkilerin ne şekil alacağını aklımca yorumladım. Umarım saçmalamadım ve gerçek hoca efendileri kızdırmam.
Paris’in başkentliğini ettiği Ile de France Bölgesi’nin doğusunda, başkente 80 km uzaklıkta Provins. Bir tepenin üzerine kurulu coğrafyasıyla, o tepeye hakim kulesi, kiliseleri ve ahşap kagir evleriyle ortaçağdaki görüntüsünden neredeyse hiçbir şey kaybetmemiş. Geçmişin büyük ticaret fuarlarına ev sahipliği etmiş bu masal şehirde yılın dokuz ayında ortaçağ gösterileri düzenleniyor.
Hangi gazete yahut gazeteler yazdı, haberin kaynağı kimdi, nerden çıktı, bilmiyorum. Ama Umberto Eco’nun bir kitap fuarı için Türkiye’ye geleceğini okudum ve çok sevindim. “Artık ne yapar, eder Eco ile tanışırım!” diye... Ama haber fos çıktı, Eco’nun 2003’te İstanbul’a gelmesi söz konusu bile değilmiş.