Güncelleme Tarihi:
İLK romanı ‘Gülün Adı’, 1980’de yayınlanmıştı. Son kitabı ‘Sıfır Sayı’ ise 2015’te. Bu iki tarih arasına onlarca kitap sığdırdı. Sadece bir romancı olarak değil, Ortaçağ estetiği ve göstergebilim uzmanı olarak da önemli çalışmalara imza attı. İtalyan yazar, bilim insanı, eleştirmen, düşünür Umberto Eco, ardında bıraktığı değerli çalışmalarıyla, önceki akşam 84 yaşında hayata gözlerini yumdu.
İtalya’nın Alessandria kentinde 5 Ocak 1932’de dünyaya gelen Eco, 1954’te ortaçağ felsefesi ve edebiyatı üzerine yazdığı tezle Torino Üniversitesi’nden mezun oldu. 1961’de akademik kariyerine başladı. Torino, Floransa ve Bologna üniversitelerindeki çalışmalarıyla uluslararası boyutta pek çok ödüle layık görüldü. İtalya’nın yanı sıra Almanya ve Fransa’dan da devlet nişanları ve şövalye unvanı aldı.
İlk romanı ‘Gülün Adı’nı yazdığında 48 yaşındaydı. “Bir bilim adamıyken, neden bu yaşta roman yazdınız?” diye soranlara, “Canım istiyor” dedi. O roman Eco’yu akademik camiadan çıkarıp edebiyatçı olarak tüm dünyaya tanıttı. Sonra arkası geldi; ‘Foucault Sarkacı’, ‘Önceki Günün Adası’, ‘Baudolino’, ‘Prag Mezarlığı’… Birçok dile çevrilerek milyonlarca insana dokundu. Yine de bir söyleşisinde “Ben felsefeciyim, romanlarımı sadece hafta sonları yazarım” diyordu.
AYRINTI SOSYOLOĞU
‘Ayrıntıların sosyolojisi’ adı verilen anlayışın önemli isimlerinden biri olarak bilinen Eco, aslında ünlü olmaktan hoşnut değildi. Bir röportajda kendisine “Dünyada üç şeyi değiştirebilecek olsanız, bunlar neler olurdu?” diye sorulduğunda “Röportajları yok ederdim” diyordu, “Diğerleri sıradan şeyler olurdu. Mesela, dünyada barışın hâkim olmasını sağlardım. Aslında bu, önümde yaşayacak çok az zaman kaldığından beni çok ilgilendirmiyor. Ama torunlarım için iyi olurdu.”
‘ÇOK ZENGİN BİR HAYAT’
Enver Aysever’in programına katıldığında şöyle demişti: “Varsayalım ki hiç kitap okumadınız, ölüm anınızda kısa bir hayat yaşadığınızı fark edeceksiniz. Ben ölürken, Sezar’ın suikastini, Romeo ve Juliet’in aşkını, Dante’nin cehennemini yaşamış olacağım. Çok zengin bir hayat yaşamış olacağım.”
Aksini kimse iddia edemez.