Finlandiya’da iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni geçen hafta dünya basınının katılımıyla gerçekleşti. Bu yıl ödülü Afganistan’daki kadın merkezi adına kadın hakları savunucusu Mahbouba Seraj aldı. Seraj ülkesinde olanları ve kadın hakları için verdikleri mücadeleyi anlattı...
#Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ÖdülüBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarOsmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk Yazarİlk kadın futbol hakemi, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir kez daha gündeme geldi. Kadınların farklı branşlarda gösterdiği başarılara en büyük örneklerden birisi olan Lale Orta, Türkiye'nin ilk kadın futbol hakemi olarak tarihe geçti. Peki, Lale Orta kimdir, nereli? İşte, Lale Orta hakkında bazı bilgiler
#Lale OrtaTüm dünyadan finans ve bankacılık sektöründe pek çok farklı kurumun yarıştığı International Business Awards’ta Halkbank, Türkiye’ye 7 altın, 12 gümüş ve 1 bronz ödül kazandırdı. Stevie Awards tarafından bu yıl 18’incisi düzenlenen International Business Awards, ‘İş Dünyasının Oscarları’ olarak kabul ediliyor.
#GazetehaberleriHalkbank Genel Müdürü Osman Arslan, mart ayında devreye aldıkları Kadın Girişimci Destek Paketi’nden şimdiye kadar yaklaşık 44 bin girişimci kadınının faydalandığını belirterek, “Paket kapsamında 4 milyar lirayı aşan kredi hacmi gerçekleşmişti” dedi.
#GazetehaberleriMavi kapaklar, portakal kabukları eğitim bursuna; atık piller kefire, yoğurda dönüşüyor. Okunmuş bir kitap köy okulları için yeni kitapların sayfalarını aralıyor. Nasıl mı? Dünya liderleri önümüzdeki 10 yıl içinde, 17 Küresel Amaç üzerinde üç önemli sorunu; aşırı yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele, iklim değişikliğini düzeltmek için uzlaşırken; farkındalık kazanan gençler de kendi üzerlerine düşen sorumluluğu yerine yetirmek adına harekete geçtiler.
#BURSAProf. Dr. Bertil Emrah Oder, insan hakları ve eşitlik konularında uluslararası alandaki çalışmalarıyla, Dünya çapında ilk defa verilen ‘Anayasacılığın Savunucusu’ ödülüne layık görüldü. Prof. Dr. Oder’e ödülü, online olarak düzenlenen, ‘Global Zirve’de takdim edildi.
#Koç ÜniversitesiSosyal girişimcilik alanına özel olarak tasarlanan ve bir finans kurumu tarafından Türkiye’de yürütülen ilk sosyal girişimcilik destek programı olan BBVA Momentum’un uluslararası kapanış etkinliği, 3-4 Mart’ta Madrid’te gerçekleşti. Türkiye'den ‘Es Kariyer’, ‘Puduhepa ve Kız Kardeşleri’ ve ‘Twin Science’ etkinlikte yer aldı.
#GirişimBeyçelik Gestamp İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Elif Aksoy, birlikte olmaktan ve birlikte başarmaktan keyif duyan bir ekibe sahip olduklarını belirterek, “Kurucumuz Faik Çelik’in insanı odak alan çalışma şekli ilk günden bu yana hiç değişmedi. Bu bir kurum kültürü olarak kurumun her yerine nüfus etmiş durumda. Sadece iş ortamında değil, sosyal faaliyetlerde de güçlü ekip ruhu hemen hissediliyor. Bu da başarıyı peşinden getiriyor” diyor.
#BURSAGeçmişten bugüne süregelen cinsiyet eşitsizliğine rağmen tarih boyunca kadınlar bilim alanında çok sayıda başarıya imza attı. Matematikteki yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken Ada Lovelace, "dünyanın ilk bilgisayar programcısı" olarak biliniyor. Radyoaktivite alanında yaptığı çalışmalarla çığır açan Madam Curie, "Nobel Ödülü alan ilk kadın" olarak tarihteki yerini aldı. HIV'in AIDS hastalığına yol açtığını keşfeden Fransız bilim kadını Barre-Sinoussi, çalışmalarıyla bilim tarihinde önemli izler bıraktı. Ancak Birleşmiş Milletler verileri dünya genelinde araştırmacıların "yüzde 30'undan azının" kadın olduğunu ortaya koyuyor. BM, 2015'te kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarındaki çalışmalara katılımını teşvik etmek amacıyla 11 Şubat tarihini "Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü" ilan etti.
#Bilim Dünyasında KadınlarNur Ger, Türkiye’de hazır giyim konfeksiyon sektörünün en deneyimli isimlerinden. Kurucusu olduğu Suteks Group, Avrupa’nın ve Amerika’nın önde gelen markalarının uzun yıllardır üreticisi konumunda. Nur Ger üretimde sahip olduğu deneyimi Braez markasıyla perakende sektörüne taşımaya karar verdi. 15 yıldır üretim yaptığı Hollanda markası Braez’i satın alan Suteks Group, yurtdışında 250 noktada satılan Braez markasını Türkiye’ye taşıyor.
#Nur GerHanzade Doğan Boyner: Dünyada bu kadar geniş çaplı yarışma yok. 34 yıldır bu yarışmayı yapıyoruz. Bugüne kadar 178 ülkeden, 8 bin civarında karikatür yarışmaya katıldı. Bunu bir yarışmadan çok, karikatürün devamlılığını sağlayan, karikatür çizerlerini cesaretlendiren sanatçıların bir platformu olarak görüyoruz.
#Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması