Türkiye Süt üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Genel Başkanı Ali Koyuncu, Avrupa Birliği'nin (AB) Türk firmalarının süt ve süt ürünleri ihracatına izin vermesine ilişkin, “10 yıl sonra Avrupa'nın et ve süt ihtiyacını Türkiye karşılayacak” dedi. Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı da söz konusu gelişme ile sadece Avrupa pazarının değil, Afrika pazarının da Türkiye'de üretilen süt ve süt ürünlerine açıldığını belirterek, “Türkiye'nin 2012 yılındaki süt ve süt ürünleri ihracatı 250 milyon dolar. İhracat rakamı, 1-2 yıl içinde 4 misline çıkar” diye konuştu.
Manisa Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ulvi Murat Tunca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destek ödemeleri kapsamında, birliğin 4 bin 300 üyesine 2011 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait 42 milyon ton çiğ süte karşılık toplam 1 milyon 620 bin lira süt teşvik pirimi ödeneceğini açıkladı.
Et fiyatlarının artması sonucu hayvanların kesime gönderilmesi, İran ve Irak’a süt ürünleri ihracatının yoğunlaşması ile aynı döneme denk gelince, süt fiyatları tırmanışa geçti. Süt üretecilerine göre 2012 yılına kadar yeterli üretim yakalanamazsa, süt ithal etmeye başlayacağız.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı’nda son testlerin yapıldığını, elektrik üretim kısmının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredilmek üzere olduğunu belirterek, "5 Ocak 2024 tarihi itibariyle doluk oranı yüzde 73'e ulaştı. 191 metre ve 1,5 milyar metreküplük su depolandı. Bugün itibariyle enerji üretimi için 3 adet türbinden ikisini faal hale getirdik. 3 üniteden son ünitenin de ocak ayı içinde faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Enerji üretimine tam kapasite geçmiş olacak" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, kent tarımının gelişmesi için çalışmaların devam ettiğini ve bu sayede hem enerjiden hem zamandan hem de küresel ısınmanın etkilerinin azaltılacağını söyledi. Kirişci, Türkiye'nin 7 coğrafyasında verimli topraklar olduğunu ancak ekilen ürünlerle yağış rejimlerinin uyumlu olmaması nedeniyle sıkıntılar olduğunu söyledi. Bunun önüne geçilmesi için çalışmalar yapıldığını belirten Kirişci "Kırsaldan kente göçle başlayan, mirasla da iyice köpüren, hiç de olumlu olmayan bir gelişme. Bir karış toprak çok kıymetli hale geliyor. Topraklarımızın boş kalması kabul edeceğimiz bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.
#Vahit KirişciAğızda dağılan Erzincan tulumu, Türk kahvaltısının olmazsa olmazı ezine, yağı alınmış taze sütten üretilen, coğrafi işaretli peynirlerimizden civil ve daha niceleri... Peynirlerimiz, ülkemizin sahip olduğu kültürel belleğin bir parçası ve korunmaları gerekiyor.
#PeynirYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'de koç ve tekelerde döl kontrolü yapmak için proje başlattıklarını belirterek, "Proje ile ırkların saf olarak yetiştirilmesi sağlanacak, hayvandan elde edilecek ürün miktarında artış olacak ve yetiştiricilerin karı artacak." dedi.
#Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez BirliğiBaşbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yurtdışındaki okulların vakıf haline dönüştürülmesine ilişkin, "Kuracağımız sistem mutlaka vakıf olacaktır, ismini de tespit ettik. Mahkeme tescil edecek, mutlaka kamu desteğinde ama sivil bir yapılanma olacak. Kamu desteğinin bulunmadığı böyle bir ciddi vakfın ayakta durması mümkün değildir. Yüzde 70 sivil, yüzde 30 kamu desteğiyle olabilir" dedi.
Yener Süsoy’a Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son zamanlarda yaptığı çalışmaların bir panoramasını çizen Abdülkadir Aksu, Emniyet teşkilatının kısa süre içinde Avrupa Birliği standartlarına ulaşacağı müjdesini de verdi. Aksu, AB’de 250 kişiye 1 polisin düştüğünü, bizim de bu rakama ulaşmamız gerektiğini belirtti.