Koyun-keçide ıslah seferberliği başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Koyun-keçide ıslah seferberliği başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2016 11:10

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'de koç ve tekelerde döl kontrolü yapmak için proje başlattıklarını belirterek, "Proje ile ırkların saf olarak yetiştirilmesi sağlanacak, hayvandan elde edilecek ürün miktarında artış olacak ve yetiştiricilerin karı artacak." dedi.

Haberin Devamı

Çelik, Türkiye topraklarının küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygun olduğunu, kırmızı et açığının büyükbaşla kapatılamayacağını belirterek, büyükbaşta süt üretiminin, küçükbaşta da et üretiminin birinci planda olması gerektiğini söyledi.

Çelik, şu anda Türkiye'nin yıllık kırmızı et üretiminin 1,1 milyon ton civarında olduğunu, bunun yüzde 12'sinin küçükbaş hayvan etinden elde edildiğini bildirdi.

Türkiye'de kırmızı et tüketiminin de 1,3 milyon tonu geçtiğine dikkati çeken Çelik, kırmızı ette yaklaşık yüzde 20 açık olduğuna, bu açığı karşılamak için de ithalata başvurulduğuna işaret etti.

Çelik, söz konusu açığı karşılamada küçükbaş hayvanın önemini vurgulayarak, "Ülkemizin kırmızı et açığını karşılamada biz adayız. Bu açığı biz kapatacağız, bu misyonla yola çıkıyoruz." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bunun için teknik çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Çelik, bunlardan birinin küçükbaş hayvanlarda ıslah yöntemlerini geliştirmek olduğunu, bunun için yetiştiriciler olarak sürülere sertifikalı koç ve teke kattıklarını anlattı.

Çelik, küçükbaş hayvanda döl kontrolü ile ıslah çalışmaları yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de koç ve tekelerde döl kontrolü yapacağız. Proje ile ırkların saf olarak yetiştirilmesi sağlanacak, hayvandan elde edilecek ürün miktarında artış olacak ve yetiştiricilerin karı artacak. Bakanlıktan bunun için küpeleme ve soy kütüğü tutma yetkisi istiyoruz. Islaha adım atarken hayvanı tanımlamak çok önemli. Biz birlikler olarak Damızlık Hayvan Kayıt Bilgi Sistemi programını hazırladık. Program şu anda test aşamasında, bu sistem ile soy kütüğü kayıtlarını tutacağız. Biz bu misyonla geliyoruz. Ülkemizdeki koyun keçi popülasyonunu ıslah edeceğiz, verimsiz veya düşük verimli hayvanları sürülerden elimine edeceğiz, dolayısıyla yüksek verimli hayvanlarla yetiştiricilerimiz çalışacağı için gelir seviyeleri yükselecek, köyden kente göçü engelleyeceğiz."

"İLK YIL 150 BİN ANACIN GEBE KALMASI SAĞLANACAK"
Ulusal Koyun Keçi? Islah Programı Soykütüğü Si?stemi? hakkında bilgiler veren Çelik, koyun ırklarından Akkaraman, Şavak Akkaraman, Kangal Akkaraman, Morkaraman, Karayaka, İvesi, Karacabey Merinosu, Anadolu Merinosu, Kıvırcık, Sakız, Ramlıç, Pırlak, Karya ve Pırıt Koyunu ile keçi ırklarından Ankara Keçisi, Kıl Keçisi, Kilis Keçisi, Honamlı Keçisi ve Türk Saanen yetiştiriciliği yapan kişilerin sürülerinde soy kütüğü sistemi kurularak saf yetiştirme ve seleksiyon yöntemi ile ıslah çalışmasının yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Çelik, ilk yıl 300 bin koyun ve keçi belirleneceğini ve koç katımıyla 150 bin anacın gebe kalmasının sağlanacağını bildirdi.
Elde edilmesi muhtemel yaklaşık 75 bin erkek kuzunun sütten kesimine müteakip soyağacı ve bireysel verilere göre koç teke test istasyonunda teste tabi tutulacağını, dereceye giren ilk 400 kuzu ve oğlağın özel istasyonlarda muhafaza edileceğini vurgulayan Çelik, bunların ikinci yıl çiftleştirme aşamasında kullanılacağını kaydetti.

Çelik, diğer damızlık değeri tespit edilmiş 7 bin 100 koç ve tekenin ise ara elit sürülerde kaliteli üretimde, 67 bin 500 koç ve tekenin ise yetiştirici taban sürülerinde kullanılacağını belirterek, 400 koç ve tekenin testlerini yapmak üzere 5 koç teke test istasyonu kurulacağının altını çizdi.

Koç teke test istasyonlarının tesisi için teknik ve mali destek sağlanması yönünde de bakanlıktan destek beklediklerini ifade eden Çelik, ıslah programı kapsamında soy kütüğü ve veri kaydı tutan birliklere ayni ve nakdi destek verilmesi konusunda da taleplerini dile getirdi.

BAKMADAN GEÇME!