Başkent semalarında iki uçak bundan tam 60 yıl önce bugün havada çarpışarak kent merkezi Ulus’a düştü. Havadaki facia sonrası yere düşen yolcu uçağının yakıtı şehri de alev topuna çevirdi. 120 kişi hayatını kaybetti. İşte havacılık tarihine ‘Ulus Faciası’ olarak geçen o uçak kazası...
#Ulus FaciasıYarın arife, ertesi gün bayram... Kentin geleneksel alışveriş merkezi Ulus’ta da bayram şenliği yaşanıyor. Ulus esnafı, ramazanda yaşanan durgunluğun bayram yaklaşırken hareketlendiğini söylerken, vatandaş da uygun fiyatlı gıda alışverişinin yolunu arıyor. Hürriyet Ankara Ulus Hali’nin nabzını tuttu.
#Ramazan BayramıNorveçli yazar Roy Jacobsen ‘Görülmeyenler’ ve ‘Beyaz Deniz’i küçük bir adada yaşayan bir ailenin üç nesil süren hayatta kalma mücadelesi etrafında kurgulamıştı. Bu iki romanın devamı olan, üçlemenin son kitabı ‘Rigel’in Gözleri’nde, savaş sırasında Almanlardan sakladığı sevgilisini bulmaya çalışan bir kadının, sırtındaki bebeğiyle yaptığı zorlu yolculuğu anlatıyor.
#Roy JacobsenKoronavirüs salgını ve etkileri nedeniyle tarihte her zaman özel bir şekilde anılacak 2020’nin son gecesi de pandeminin gölgesinde geçti. Pek çok ezberin bozulduğu eski yılın ardından yeni yılın ilk dakikalarına da insanoğlunun inadı damga vurdu: Tüm zararlarına rağmen havai fişekli kutlamaların son kurbanı Galatasaraylı Omar oldu, villa partilerine getirilen yasağa aldırış etmeyenler yine koronaya kafa tuttu. 2021’i sessiz sokaklarıyla karşılayan İstanbul ise salgınla mücadelede örnek bir fotoğraf verdi.
#GazetehaberleriJonathan Wilson, futbol tarihçisi ve gazeteci. Yazıları halihazırda The Guardian, Sports Illustrated ve World Soccer’da yayımlanıyor. ‘Liverpool FC: 10 Maçta Efsanenin Anatomisi’, ‘Kirli Yüzlü Melekler: Arjantin Futbol Tarihi’ ve ‘Futbol Taktikleri Tarihi: 1-2-7’den Tiki Taka ve Ötesine’ adlı üç kitabı İthaki Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi. Wilson bu hafta sonu Kadir Has Üniversitesi ve İthaki Yayınları’nın işbirliğiyle Türkiye’ye geldi. Kendisiyle ülkemize gelmeden önce Londra’da buluştuk, futbol üzerine yazma ve oyunun genel meseleleri üzerine konuştuk...
#Futbol YazarlarıNobel ödüllü yazar Svetlana Aleksiyeviç, sorduğu soruları açık etmeyen gazeteci-edebiyatçı üslubuyla bu kez Çernobil nükleer felaketini ve mağdurlarını odağına alıyor. ‘Çernobil Duası’nda feryatlarının, homurdanmalarının, asabi kahkahalarının gürül gürül akan bir nehre dönüştüğü kolektif bir anlatı.
#KitapsanatYüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik. Önümüz güneş, çiçek, kelebek; bereketi, bolluğu, neşesiyle bahar gelecek. Doğayla birlikte biz de yenileneceğiz. Yağmurdan, çamurdan yorgun ruhlarımız dinlenecek; fırtınadan, soğuktan üşümüş kalplerimiz titreşecek. Sanatla, sporla, edebiyatla ama en çok da aşkla. Vatan aşkı, renk aşkı, spor aşkı, seyahat aşkı... Buyurun size sinemadan televizyona, teknolojiden modaya, seyahatten spora bizi bizden alacak aşk trendleri...
#2017 TrendleriKuşaktan kuşağa geçen ruhsal travmalar, insan ruhunda onulmaz yaralar, ani kayıplar, şiddet, tecavüz ve daha birçok problem... Savaş mağdurlarının hayatları, savaştan kurtulmuş olsalar bile çok zor. Türkiye Psikiyatri Derneği de ülkemizde resmi kayıtlara göre sayıları 1 milyonu aşan mültecilerin sağlık durumlarıyla ilgili bir rapor hazırladı ve yapılması gerekenlere dikkat çekti.
Telefonum susmak bilmezcesine çalarken başımın ne türlü derde gireceğinin farkında bile değildim. Açtım; karşımda Nükhet “Nerede kaldın, yarım saattir seni bekliyoruz” diye isyan ediyor. Birden başımdan aşağıya kaynar sular döküldü. Bekleyen yalnız o olsa idare ederim de, bir de Timur Hoca var yanında. Röportaj saatini beş sanıyordum, meğer 15.00’teymiş. Nasıl fırladım ben bile hatırlamıyorum.
Başkent’te yıllar sonra gece 12’den sabah 5’e kadar EGO otobüsleri, 9 ilçeye toplam 32 hatta saat başı hizmet verdi. Türkiye’yi kahreden Soma maden ocağındaki facia ve ülke genelinde ilan erilen yas nedeniyle toplu ulaşım ilk gün beklenen ilgiyi göremedi. İlk gece seferlerinde EGO otobüsleri toplam 256 yolcu taşıdı.
Savarona’nın hikayesi pek bilinmiyor: İlk sahibi “Okyanus Ötesi” Pennsylvania’dan! Savarona’nın ikinci sahibi Hitler miydi? Atatürk Savarona’yı niye çok istedi? Yatta kaç gün kalabildi? Savarona hangi krallara peşkeş çekildi? Gemiyi turizm amaçlı ilk kimler kiraladı? İran Kraliçesi Süreyya’nın Savarona’ya getirdiği son umudu Fatma Bacı kimdi? Trabzonlu Mehmet Şeber Savarona’ya niye talip oldu? Savarona’yı kimler yaktı; kimler antikalarını çaldı? İşte soruların yanıtları...