Mide yanmasını önlemek için içilen süt bile ülser rahatsızlığını ileri seviyelere götürebilir. Bu nedenle ülser hastaları midelerine iyi gelmeyen, mide salgısını artıran her türlü gıda ve içecekten kesinlikle uzak durmalıdır. Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, ülser diyetini anlattı...
#ÜlserHam maddesi yaygın tahıllara kıyasla daha pahalı olan glutensiz gıdaların fiyatı, son bir yılda yüzde 150 artarak mevcut gıda enflasyonunu solladı. Glutensiz bir ekmek 38 lira iken, kendi ekmeğini yapmak isteyenler için bir paket un 175 liradan satılıyor. Bir paket makarna ise 180 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkıyor. Zincir marketlerde satılan glutensiz atıştırmalıkların en ucuzu ise 40 lira.
#Glutenİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkAğız içerisinde oluşan yaraların çeşitli nedenleri olabilir. Özellikle de aft rahatsızlığı ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Aft nedir? Nasıl geçer? Ağızda ve dilde oluşan aft neden oluşur, kaç günde geçer tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#AftYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriKolit hastalığı sindirim sistemi hastalıkları ile alakalı olan bir hastalıktır. Kolit hastalığının pek çok belirtisi ve tanısı yer almaktadır. Özellikle bu hastalıkta dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Kolit hastalığı tedavisi olan hastalıklardandır. Son günlerde kolit hastalığı ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, kolit hastalığı nedir? Kolit hastalığı tedavisi nasıldır? Kolit hastalığının belirtileri nelerdir? Kolit hastalığı tanısı nasıl konur? İşte kolit hastalığı ile ilgili tüm detaylar.
#Kolit Hastalığı Nedir?Mide delinmesi, mide rahatsızlıkları çeşitlerinden biridir. Mide delinmesi, mideye zarar veren yiyecek ya da içecekleri çok fazla ve sürekli bir şekilde tüketmek sonucunda ortaya çıkar. Mide sağlığının korunması için yediklerimize ve içtiklerimize çok dikkat etmemiz gerekir. Perforasyon nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ramazan'ın sonlarına yaklaşırken sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturmaya devam ediyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirmi altıncı gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 8 Mayıs Cumartesi, Ramazan'ın 26. günü iftar menüsü...
#İftar MenüsüGenellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetiştirilen rezene tohumu sodyum ve potasyum bakımından zengindir. Yağı faydalı olan rezene bitkisinin çayı da yapılabiliyor. Son yıllarda, dünya genelinde tüketim oranı artan bitki, aromatik bir kokuya sahiptir. Rezene tohumunun faydaları ve özellikleri nelerdir? Fazla tüketilmesi zararlı mıdır? Merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
Faydalarıyla adından sıkça söz ettiren alıç, ekşi muşmula olarak da biliniyor. Sağlık için de oldukça yararlı olan bu meyve, sirke gibi farklı şekillerde de kullanılabiliyor. Üstelik alıç sirkesini evinizde de kolayca hazırlayabilirsiniz. Peki alıç sirkesinin faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır? İşte detaylar
#Alıç SirkesiCovid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
#Diş Sağlığıİkinci beyin olarak bilinen bağırsakta yaşanan sağlık sorunları hem tehlikeli olabiliyor hem de yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Ciddi sorunlara yol açabilen bağırsak hastalıklarından biri de, kolittir. Op. Dr. Bülent Öztürk, kolit hastalığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
#KolitYüksek C vitamini içeren, rengiyle kendine hayran bırakan kuşburnu, çayı ile de gönüllere taht kuruyor. Çiçekleri tıbbi ilaç olarak kullanılırken, yemişleri ise özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında kullanılıyor. Peki kuşburnu çayının faydaları neler? Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili ile Diyetisyen Burcu Akgün açıkladı…
#Kuşburnu ÇayıYeşil yapraklarıyla maydanoza benzeyen kişniş, 'aş otu', 'kizbere' ve 'kinzi' olarak da bilinir. Kuvvetli bir aromaya sahip olan kişniş, taze, kuru veya baharat şeklinde kullanılabilir. Peki, kişnişin faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? İşte kişnişle ilgili merak edilenler...
#KişnişSirkeyle ilgili gerçekleri okumaya hazır mısınız? Yıl boyu muhtelif mazeretlerle yedik, içtik, dolduk, taşıyoruz. Neredeyse herkeste sihirli bir iksir arayışı var. Sirke bir sihirli iksir midir, değil midir? Gerçekten sihirli iksir var mıdır? Çok önemli bir örnekle başlayalım…
#Sirkeli SuKudret narı mide-barsak rahatsızlıklarında ilk akla gelen besinlerdendir. Kudret narının yaprakları ve meyvesi vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kudret narı bitkisi özellikle gastrit ve ülser gibi mide sorunlarına karşı etkilidir. Kudret narı yağı esktresi ise yaraların iyileşme sürecini hızlandırma konusunda etkiye sahip. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülşen Lükel ve Diyetisyen Ferdi Öztürk konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Kudret NarıRamazan ayının gelmesiyle birlikte herkesin aklında nasıl beslenmeliyiz sorusu yer edinmeye başladı. Ramazan ayında vücut direncimizin düşmemesi için yediklerimize her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, Ramazan’da sağlıklı beslenme açısından nelere dikkat etmeliyiz sorularına yanıt verdi.
#RamazanFitoterapi uzmanı ve Milliyet yazarı Dr. Ümit Aktaş, yeni kitabı ‘Yaşam Sevinci’yle huzurlarınızda. Sağlıklı yaşamı bir hayal olmaktan çıkarıp gündelik hayatın bir parçası yapmanın yollarını tarif eden Aktaş, kitabında zararlı olanı şifalı olanla değiştirmek için neler yapabileceğimizi de anlatıyor.
#Fitoterapi