Anadolu mutfağının geleneksel lezzeti turşular, mutfaktaki kışa hazırlık işlerinin de başında geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu lezzetler için işe koyulmanın tam zamanı. Kavanoz kavanoz turşuları kendi damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. İster lahanadan, ister bamyadan... Lezzetli reçeteleri ünlü şeflere sorduk. Faydalarını ve tüketirken dikkat etmemiz gerekenleri de beslenme uzmanı Dilara Koçak anlattı.
#GazetehaberleriHacettepe Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, ABD’de ilk 10'a girmeyen mide kanserinin Türkiye’de kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada olduğunu söyledi. Turşu, sucuk, hazır çorba, et suyu bulyonları ve tuzlu çekirdeğin kanser riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Yalçın, hızlı yemenin de kanser riskini 5.4 kat arttırdığını kaydetti.
Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzSarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#SarımsakGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkMikrobiyomlar, cilt sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Cilt mikrobiyomu, cildimizdeki bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmalardan oluşan bir ekosistemdir ve cilt sağlığı üzerinde önemli bir rol oynar.
#Cilt BakımıKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#Sağlık10 kişilik köydeki nefis pizzacıdan Sivrice’deki aile meyhanesine, Güre’deki şef restoranından Edremit’teki özel üretim peynirlere Kaz Dağları ve çevresinde keşfetmeniz gereken çok sayıda özel adres var. Bölgenin en güzel zamanı gelmişken gurme bir tura çıkmak isterseniz işte o liste!
#Ebru ErkeKavurucu sıcaklarda sizin de canınız hep soğuk şeyler mi istiyor? Yanıtınız evetse, hem karnımızı doyuran hem tatlı ihtiyacımızı gideren ama daha önemlisi içimizi ferahlatan önerilerime göz atın. Özellikle ayran aşını sevenler semizotu ve didiklenmiş tavuk etiyle yaptığım bu çorbayı çok sevecek.
#SerinTürk yemeklerinde daha az kullanılıyor ama anavatanım İtalya’da kapari çok seviliyor. Birçok ünlü İtalyan yemeğinin ayrılmaz parçası olması bunun bir ispatı. Pizzadan tavuk piccata’ya sevilen özel lezzetlerde kendine mutlaka yer buluyor. Bu hafta size kaparili leziz bir sos tarifi hazırladım...
#Kaparili SosEvlerde hazırlanan domartes konservesi uygun koşullarda muhafaza edilmezse tehlike saçıyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Domates konservesinde oluşabilecek clostridium botulinum bakterisi insan sağlığını olumsuz etkileyebilir, ölümle sonuçlanabilir" dedi.
#DomatesSarımsak turşusunun cildi temizleme etkisinin yanı sıra enfeksiyonları engelleme özelliği bulunur. Enerji vermesi ve yağ yakımını desteklemesi kilo kontrolünde de insanlara yardımcı olur. Lezzetli ve faydalı olmasının yanı sıra kolay elde edilmesi de daha fazla tüketilmesini sağlayan bir unsurdur. Evde kolayca sarımsak turşusu yaparak yemeklerde ya da soslarda kullanabilirsiniz. Sarımsak turşusunun nasıl kurulduğunu, faydaları ve detaylarını derledik.
#Sarımsak TurşusuTurşulama işlemi ile pancarın tazeliği korunduğu ve içindeki vitaminler de saklandığı için tüketilmesi önerilir. Kırmızı pancar turşusunu günlük hayatta tüketerek vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kilo vermeye de yardımcı olduğu için diyetlerde önerilen bir besindir. Ayrıca kan basıncını düzenler ve kemiklerin de korunmasını sağlar. Kırmızı pancar turşusunun faydaları ve neye iyi geldiği hakkında ayrıntıları derledik.
Yapılan araştırmaya göre bir yemeği hazırlandıktan sonra tuz eklemek, kadınlarda 1.5, erkeklerde ise 2.28 sene ömürde kısalmaya neden oluyor. Peki günlük ne kadar tuz tüketmek gerekiyor? Ekstradan yumurta, salata ve domatese atılan tuz ne gibi sorunlara neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTurşu, besin değerleri ve kilo aldırıp aldırmadığı merak edilen besinlerden biridir. Özellikle birçok yemekle yenmesinden dolayı da merak edilen ve araştırılan besinler arasındadır. Bu bakımdan turşunun kilo aldırıp aldırmadığını araştırabilir ve buna göre yemeyi ya da yememeyi tercih edebilirsiniz. Turşu kilo aldırır mı? Ev yapımı ile hazır acı ve karışık turşu kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamGünümüzde sağlığa faydalı pek çok besin bulunmaktadır. Bu besinlerin ise kendine has belli özellikleri bulunur. Özellikle de pancar hem lezzetli hem de kolay tüketilebilen bir besindir. Haşlanmış ve çiğ pancar gaz yapar mı ve yapmaması için ne yapılır tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik sürecinde midede çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle de bebeğin gelişmesi ile birlikte mide yanmasında artış görülür. Özellikle mide yanmasının nedenlerine de bakılmalıdır. Hamilelikte mide yanması neden olur, ne zaman başlar ve bebeğe zarar verir mi tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.